fbpx

Οι μύθοι και οι αλήθειες των τριών ασκήσεων που όλοι νομίζουν ότι ξέρουν!

Οι μύθοι και οι αλήθειες των τριών ασκήσεων που όλοι νομίζουν ότι ξέρουν!

Πιέσεις πάγκου, σκουότ και άρσεις θανάτου είναι οι επίμαχες ασκήσεις που οι πολλοί νομίζουν ότι ξέρουν να εκτελούν σωστά. Όλοι στα γυμναστήρια έχουν να εκφράσουν και μια άποψη για την σωστή εκτέλεση.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 6 ασκήσεις για να αποκτήσεις V-Cut στους κοιλιακούς σου

 

Ο Τάσος Δημητριάδης personal trainer εξηγεί τις σωστές και μόνες τεχνικές και τους μύθους.

 

 

Σε κάθε μορφή εκτέλεσης της άσκησης υπάρχουν δύο κινήσεις η μυομετρική και η πλυτομετρική ή άλλιως θετική και αρνητικά επανάληψη. Αυτές εκτελούνται σε όλο το εύρος της κίνησης από την αρχή ως το τέλος χωρίς να «κλειδώνουμε» τις αρθρώσεις.

 

 

Η πρώτη κίνηση γίνεται με ταυτόχρονη εκπνοή ενώ η δεύτερη με εισπνοή πάντοτε από τη μύτη ή και το στόμα σε χρόνο 2΄΄ η πρώτη και 4΄΄ η δεύτερη.

 

Αυτοί είναι οι τέσσερις μύθοι των τριών ασκήσεων:

  • Μύθος «1» των πιέσεων πάγκου: Πιέζουμε με δύναμη το βάρος προς τα επάνω και μετά το «αφήνουμε» να πέσει με δύναμη στο στήθος πάνω στο στήθος μας και με την αναπήδηση που κάνει σηκώνουμε το βάρος. Αυτό είναι λάθος.
  • Μύθος «2» των πιέσεων πάγκου: Η άσκηση προκαλεί καρδιαγγειακά προβλήματα! Η άσκηση εκτελείται σωστά με τον εξής τρόπο: Βάζουμε τα πόδια στο ύψος του ανοίγματος των ώμων και κάνουμε το κάθισμα μέχρι οι μηροί να φτάσουν σε παράλληλη θέση με το έδαφος δηλαδή να σχηματίσουν γωνία 90ο στην άρθρωση και φυσικά υπάρχουν κάποιες παραλλαγές της άσκησης.
  • Μύθος «3» του σκουότ: Τα σκουότ πρέπει να γίνονται μέχρι ο γλουτιαίος να ακουμπάει στο πάτωμα. Αυτό όμως γίνεται μόνο στην άρση βαρών. Στόχος στη προπόνηση με βάρη είναι να προστατευτούν οι αρχάριοι και οι μέσοι αθλούμενοι επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τραυματισμού!
  • Μύθος «4» άρσεις θανάτου: Ο μύθος που κυκλοφορεί είναι ότι η άσκηση αυτή «σκοτώνει» τη μέση αι προκαλεί φοβερά προβλήματα στη σπονδυλική στήλη. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η άσκηση είναι ωφέλιμη στη γυμναστική και ελεύθερα εκτελείται σε τρεις διαφορετικές κινήσεις. Χρησιμοποιείται για την εκγύμναση των μηριαίων δικεφάλων της πλάτης (ειδικά του χαμηλού τμήματος) και των τετρακεφάλων.