fbpx

Οι πιο κοινοί λόγοι που σε βασανίζει η αϋπνία ενώ είσαι κουρασμένος

Οι πιο κοινοί λόγοι που σε βασανίζει η αϋπνία ενώ είσαι κουρασμένος

Θες να κοιμηθείς, είσαι κουρασμένος, αλλά δεν κοιμάσαι. Η αϋπνία σε βασανίζει για ακόμα ένα βράδυ. Τι σου συμβαίνει;

Είναι μια κατάσταση που απασχολεί όλο και περισσότερο κόσμο με αποτέλεσμα να προκαλεί μόνιμα αίσθημα κόπωσης, και κούρασης.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ξυπνάς μόλις το ρολόι δείξει 3 τα ξημερώματα; Μάθε πως θα το καταπολεμήσεις

 

Η αϋπνία μπορεί να προκαλείται από πολλούς παράγοντες. Για να την αντιμετωπίσεις, είναι σημαντικό να μπορέσεις να καταλάβεις τι μπορεί να την προκαλεί.

Πολλές λειτουργίες του οργανισμού γίνονται την ώρα του ύπνου, οπότε καταλαβαίνεις τη σοβαρότητα αλλά και τη σημαντικότητα του να κοιμάσαι σωστά και ποιοτικά. Έχεις αϋπνία; Δες από τι προκαλείται!

Δες ποιοι παράγοντες προκαλούν αϋπνία:

 

Κοιμάσαι μέσα στην ημέρα

Γυρνάς κουρασμένος από τη δουλειά και παίρνεις έναν γρήγορο “υπνάκο” στον καναπέ. Αυτός ο “υπνάκος” σε επηρεάζει πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζεις. Δεν είναι ότι σου κάνει κακό, ίσα ίσα, ξεκουράζεσαι για το υπόλοιπο της ημέρας. Παρόλα αυτά, αυτές οι μερικές ώρες ύπνου θα σε κρατήσουν ξύπνιο το βράδυ. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να κοιμάσαι λίγο το μεσημέρι. Οι πολλές ώρες μεσημεριανού ύπνου είναι αυτές που σου στερούν τον βραδινό. Μετριάζοντας τις ώρες που κοιμάσαι κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα μπορέσεις να κοιμηθείς πιο εύκολα το βράδυ.

 

Άγχος

Το άγχος είναι κάτι που μας επηρεάζει όλους λίγο ή πολύ. Γρήγοροι ρυθμοί, υπερβολικές πληροφορίες, τρέξιμο, δουλειά είναι μερικοί από τους σημαντικούς παράγοντες που σε κάνουν να αγχώνεσαι. Όταν έχεις άγχος, ανεβαίνουν οι καρδιακοί παλμοί και αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος. Το σώμα σου μπαίνει σε μια διαδικασία εγρήγορσης και ετοιμότητας. Όπως καταλαβαίνεις, όταν βρίσκεσαι σε μια τέτοια κατάσταση, το μυαλό σου δεν μπορεί να ηρεμήσει και να ξεκουραστεί. Προσπάθησε να μείνεις μακριά από ερεθίσματα που σου προκαλούν άγχος. Δοκίμασε διαλογισμό ή να κάνεις κάτι που θα σε κάνει να ξεχαστείς πριν κοιμηθείς. Απόβαλλε το άγχος σου και θα δεις ότι θα κοιμάσαι πολύ πιο εύκολα.

 

Υπερβολική καφεΐνη

Καταλαβαίνω ότι ο καφές είναι σημαντικός για να αρχίσει η μέρα σου. Ωστόσο, μην το παρακάνεις με την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνεις. Ο καφές είναι διεγερτικό που σου δίνει ενέργεια και αντοχή μέσα στην ημέρα. Παρόλα αυτά, όλη αυτή η ενέργεια δύσκολα αποβάλλεται όταν υπάρχει υπερβολική καφεΐνη μέσα σου. Για να αντιμετωπίσεις την αϋπνία, προσπάθησε για αρχή να ελαττώσεις την ποσότητα της καφεΐνης που καταναλώνεις. Μην ξεχνάς, ότι ακόμα και αν δεν πίνεις πολλούς καφέδες μέσα στην ημέρα, μπορεί ο ένας ή οι δύο να είναι αρκετά δυνατοί για τον οργανισμό σου.

 

Πολλές ώρες στην οθόνη

Πολλοί θεωρούν ότι λίγη ώρα στο κινητό, λίγο χάζεμα στα social είναι χαλαρωτικά. Μπορεί να σε κάνουν να ξεκουράζεσαι και να ξεχνιέσαι, παρόλα αυτά είναι ο μεγαλύτερος εχθρός σου άμα θες να κοιμηθείς. Η υπερβολική έκθεση στην οθόνη του κινητού, του υπολογιστή ή του tablet, δεν αφήνουν τον εγκέφαλο σου να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει. Έτσι, ή δεν έχεις ποιοτικό ύπνο ή έχεις αϋπνία. Βάλε ένα πρόγραμμα στις ώρες που βλέπεις το κινητό σου, απόφυγε να το κάνεις πριν κοιμηθείς και πριν πέσεις στο κρεβάτι, τοποθέτησε το σε ένα απόμακρο μέρος.

 

Διατροφή

Θα έχεις καταλάβει πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή διατροφή στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Μπορεί ακόμα τα νερά να είναι θολά ως προς τη σχέση της διατροφής με την αϋπνία, παρόλα αυτά οι ειδικοί πιστεύουν ότι συνδέονται. Μάλιστα, η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ένταση και ανησυχία. Ταυτόχρονα, τα λιπαρά που καταναλώνεις μπορούν να προκαλέσουν έντονη δυσπεψία που δε θα σε αφήσει να…κλείσεις μάτι. Πριν κοιμηθείς, φρόντισε να έχουν περάσει μερικές ώρες πριν το τελευταίο σου γεύμα. Αν πάλι δεν αντέχεις την πείνα, προσπάθησε να καταναλώσεις ελαφριά γεύματα πριν την ώρα του ύπνου.