fbpx

Οι 6 μύθοι του θυμού και της οργής για να έχεις τον έλεγχο του εαυτού σου

Οι 6 μύθοι του θυμού και της οργής για να έχεις τον έλεγχο του εαυτού σου

Εκνευρίζεσαι, μαλώνεις, φωνάζεις και πολλές φορές πιάνεσαι στα χέρια. Οι άντρες τον έχουμε μέσα μας τον καυγά, είτε στο δρόμο, είτε στη δουλειά μας, είτε στη διασκέδαση, ακόμα και στο γυμναστήριο. Καταστάσεις που τις περισσότερες φορές οδηγούν σε ανεπιθύμητες καταστάσεις, ειδικά όταν ο καυγάς ξεφεύγει και γίνεται χειροδικία.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Νιώθεις φυλακισμένος; Αν ναι, αυτός είναι ο τρόπος να απελευθερωθείς

 

Όμως αυτά που νομίζουμε για τον θυμό, δεν είναι …όπως …νομίζουμε και δες το γιατί:

 

  1. Δεν μπορώ να ελέγξω τα νεύρα μου

Μπορεί πράγματι να θυμώνεις εύκολα και μπορεί να έχεις επιρροές από την οικογένεια σου τους φίλους ή από άλλους παράγοντες. Όμως το πώς θα ενεργήσεις όταν θυμώνεις είναι κάτι που μπορείς να το ελέγξεις. Για να το καταφέρεις πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου αν πράγματι θέλεις να κουμαντάρεις εσύ τα νεύρα σου ή να σε κουμαντάρουν εκείνα; Άλλοι έχουν μάθει να ελέγχουν το θυμό τους, άρα μπορείς και εσύ!

 

 

 

  1. Είναι καλύτερα να ξεσπάω παρά να το κρατάω μέσα μου

Είτε ξεσπάς, είτε το κρατάς μέσα σου είναι δύο αντιδράσεις που μπορεί να σε βλάψουν. Βέβαια, κάποιες φορές χρειάζεται να εκδηλώνεις την ανησυχία σου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι σαν βόμβα έτοιμη να εκραγεί με την παραμικρή αφορμή. Μπορείς να μάθεις να εκφράζεις ισχυρά συναισθήματα χωρίς να εκρήγνυσαι.

 

  1. Αν είμαι ήρεμος και καλός οι άλλοι θα με κάνουν ότι θέλουν

Δεν είναι έτσι. Οι άνθρωποι γενικά μπορούν να αντιληφθούν ότι απαιτείται πραγματική δύναμη για να ελέγχει κάποιος τον εαυτό του, και θα σε σέβονται περισσότερο αν το κάνεις αυτό.

 

  1. Οι ευγενικοί, πολιτισμένοι και μορφωμένοι άνθρωποι δεν θυμώνουν ποτέ

Στην πραγματικότητα κανένας άνθρωπος δεν εξαιρείται από αυτό το βασικό συναίσθημα του θυμού και της οργής.

 

 

  1. Δεν μπορώ να αγαπώ κάποιον και παράλληλα να θυμώνω μαζί του

Η αλήθεια είναι ότι αγάπη και θυμός είναι ολότελα διαφορετικά συναισθήματα ταυτόχρονα όμως το ένα δεν αποκλείει το άλλο, δηλαδή μπορώ να αγαπώ κάποιον και συγχρόνως να νιώθω θυμωμένος μαζί του. Άλλωστε, ακριβώς επειδή αγαπάω κάποιον μπορεί να νιώσω πιο έντονο πόνο στην επαφή μαζί του και αυτό να με κάνει να θυμώσω. Ο θυμός σε τέτοιες περιπτώσεις είναι μία καλή ευκαιρία για να μπορέσω να επαναδιαπραγματευτώ τα όρια μου μέσα σε μία σχέση.

 

  1. Ο θυμός θεριεύει με τον θυμό

Αν εκφράσω τον θυμό μου θα δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερη έκρηξη. Αυτό όντως συμβαίνει όταν αφήνω ανοιχτούς λογαριασμούς. Προσπερνάω καταστάσεις που με ενοχλούν και τα «χρέη» μεταφέρονται συνεχώς στο μέλλον, ακόμα και σε καινούριες σχέσεις. Αυτό γίνεται επειδή υπάρχουν παλιοί ή μισοτελειωμένοι θυμοί που με αποσπούν. Αν ξεκαθαρίζω το συναίσθημά μου στο εδώ και τώρα μπορώ να αποφύγω επικείμενα ξεσπάσματα.