fbpx

Ο ανδρικός βιασμός υπάρχει στη σκοτεινή πλευρά της εγκληματικότητας

Ο ανδρικός βιασμός υπάρχει στη σκοτεινή πλευρά της εγκληματικότητας

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων το έγκλημα παραμένει κρυφό και άρα ατιμώρητο. Μόλις μία στις δέκα υποθέσεις φτάνουν στην αστυνομία, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, ενώ στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το ποσοστό είναι ακόμα μικρότερο. Ο ανδρικός βιασμός βρίσκεται στη σκοτεινή πλευρά της εγκληματικότητας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτό είναι το βαρύ μυστικό που «θάβουν» στη ψυχή τους παντοτινά αρκετοί άντρες

 

Το κοινωνικό στίγμα είναι δυσβάσταχτο για τα θύματα. Για τους περισσότερους η επίθεση που δέχθηκαν είναι πλήγμα για τον ανδρισμό, την υπόστασή τους. Επιπλέον, θεωρούν ότι εάν καταγγείλουν την κακοποίησή τους θα κριθούν αυστηρά τόσο από τις αρχές όσο και από τον περίγυρό τους. Πράγματι, μαρτυρίες αναφέρουν ότι η αντιμετώπιση από την αστυνομία συμπυκνώνεται στο «τα ‘θελες και τα ‘παθες», στην περίπτωση του βιασμού από άνδρα, και στο «σιγά και τι έπαθες;», όταν ο θύτης είναι γυναίκα.

Ο βιασμός για τις γυναίκες είναι ένα πλήγμα στην ψυχοσύνθεση και στο σώμα τους, όχι στη θηλυκότητά τους. Μακριά από τα κοινωνικά στερεότυπα που σαν μια ολοκληρωμένη εικόνα αρσενικού πλασάρουν έναν δυνατό, μάτσο, χωρίς πολλά συναισθήματα άνδρα, ο βιασμός για τους άνδρες παραμένει το ίδιο πλήγμα στον ψυχικό τους κόσμο. Όχι στον ανδρισμό τους.

Το ότι τα περιστατικά δεν καταγγέλλονται δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν. Σημαίνει πως τα θύματα είναι εγκλωβισμένα σε έναν λαβύρινθο με αρκετά αγκάθια, ενοχές και μπόλικο στίγμα.

 

 

Υπάρχει μια στερεοτυπικά διαμορφωμένη αντίληψη ότι η γυναίκα δεν θα μπορούσε να γίνει δράστης σεξουαλικών εγκλημάτων. Η κοινωνική αντίληψη της μη επιθετικής και βίαιης φύσης της γυναίκας επιτείνει το σκοτεινό αριθμό της εγκληματικότητας των γυναικών. Οι γυναίκες μπορούν να διαπράξουν διάφορα σεξουαλικά εγκλήματα με ή χωρίς φυσική επαφή, αλλά συνήθως δεν προτιμούν τη χρήση βίας κατά των θυμάτων τους. Αν και ο βιασμός θεωρούνταν πάντοτε ανδρική υπόθεση όσον αφορά τους δράστες του, έρευνες έχουν καταδείξει το ρόλο των γυναικών δραστών και την ύπαρξη φαινομένου.

 

 

Έρευνα αποκάλυψε ότι είναι δυνατό μια γυναίκα να βιάσει έναν άνδρα. Το 18% των συμμετεχόντων δήλωσε πως η γυναίκα χρησιμοποίησε βία ώστε να τους αναγκάσει να κάνουν σεξ παρά τη θέλησή τους.

Η έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα για τη συναίνεση στο σεξ, τη σεξουαλική παρενόχληση και το φύλο. Η σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Κοινότητας Ψυχολογίας Psychology of Men and Masculinity έδειξε ότι το 43% των ανδρών (μαθητές λυκείου και φοιτητές κολλεγίου) είχε κάποια εμπειρία «αθέλητης σεξουαλικής επαφής» και στο 95% των περιπτώσεων μια γυναίκα από το κοντινό τους περιβάλλον ήταν ο θύτης.

 

 

Από τους 284 συμμετέχοντες, ποσοστό 18% δήλωσε πως έχει κάνει μη συναινετικό σεξ έπειτα από χρήση βίας. Ποσοστό 31% ανέφερε λεκτικό σεξουαλικό εκφοβισμό και ποσοστό 26% ανέφερε «αθέλητη αποπλάνηση με σεξουαλικά θέλγητρα». Οι μισοί από τους συμμετέχοντες δήλωσαν πως τελικά έκαναν σεξ παρά τη θέλησή τους.

Στην Ελλάδα τέτοια έρευνα δεν έγινε και τα περιστατικά που καταγγέλλονται είναι ελάχιστα, όπως αυτό της υπόθεση της φοιτητή στην Λάρισα που βιάστηκε έγκλειστος για βδομάδες από πέντε γυναίκες.

ΑΟ Όσον αφορά τις πρακτικές και βιολογικές επεκτάσεις του ζητήματος οι ερευνητές αναφέρουν πως είναι δυνατό για έναν άνδρα να επιτύχει τη στύση ακόμη κι αν στην πραγματικότητα δε θέλει να κάνει σεξ.