fbpx

Ο απόηχος του νέου μεγάλου κρασαρίσματος του Facebook! Μάθε τι μπορεί να έχει συμβεί!

Ο απόηχος του νέου μεγάλου κρασαρίσματος του Facebook! Μάθε τι μπορεί να έχει συμβεί!

Και το Facebook έπεσε για ακόμα μια φορά παγκοσμίως μαζί με τις θυγατρικές του το Instagram και το Messenger απογοητεύοντας εκατομμύρια ακολούθους του σε όλο τον κόσμο!

Τεχνικό πρόβλημα; Λογικά ναι, αλλά τα μηνύματα που έρχονται από τη παγκόσμια ειδησεογραφία αφήνουν πολλά ερωτηματικά για την πτώση του κολοσσού των social media.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Το Activeman.gr στο Twiter – Μπες και δες!

 

Τα δύο μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram και οι δύο υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp και Messenger του κολοσσού της Καλιφόρνιας παρουσιάζουν από τις 18:30 ώρα Ελλάδας μαζική βλάβη!

Τουλάχιστον έξι ώρες έμειναν εκτός λειτουργίας τα τρία μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο ίντερνετ. Facebook, Instagram και Whatsapp βγήκαν εκτός λειτουργίας περίπου στις 18:30 ώρα Ελλάδας και επανήλθαν λίγο πριν τη μία μετά τα μεσάνυχτα.

Το θρίλερ, ωστόσο, με προεκτάσεις σε πολλαπλά επίπεδα με το κρασάρισμα των μεγάλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο. Facebook, Instagram και Whatsapp, εξελίφθηκε σε οικονομικό κραχ για την εταιρεία του Ζούκερμπεργκ, η οποία είχε πολύ μεγάλες οικονομικές απώλειες.

Είναι μια ακόμα παγκόσμια βλάβη του κολοσσού που δημιούργησε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ που αυτή το φορά όμως προκαλεί πολλά ερωτηματικά καθώς υπάρχουν καταγγελίες και γεγονότα που αφήνουν πολλές υπόνοιες για πολλά σενάρια!

Περίπου στα μεσάνυκτα ώρα Ελλάδας εμφανίστηκε μια καταγγελία που αφήνει πολλά ερωτηματικά: Εκατομμύρια χρήστες του Facebook, του Instagram και του What’s App βρίσκονται εκτός σύνδεσης εδώ και ώρες και οι εργαζόμενοι της εταιρείας δεν μπορούν να μπουν καν στο κτίριο!

Αυτό μεταδίδει η ρεπόρτερ τεχνολογίας των «ΝYTimes», η οποία επικοινώνησε με εργαζόμενο της Facebook μετά το μπλακ άουτ της εταιρείας. Σύμφωνα με όσα γράφει σε tweet, οι κάρτες εισόδου των εργαζομένων έχουν μπλοκάρει και δεν μπορούν να μπουν μέσα για να διορθώσουν το πρόβλημα

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλος ρεπόρτερ του ίδιου μέσου που, επίσης, ασχολείται με την τεχνολογία προσθέτει πως οι εργαζόμενοι στη Facebook παρατήρησαν πως δεν λαμβάνουν email τα οποία έχουν αποστολείς εκτός της εταιρείας.

Ωστόσο νωρίτερα τόσο η εταιρία όσο και οι υπεύθυνοι του Facebook είχαν κάνει σχετικές αναρτήσεις για το πρόβλημα.

«Έχουμε ενημερωθεί ότι ορισμένοι άνθρωποι δυσκολεύτηκαν να έχουν πρόσβαση στις εφαρμογές μας και τα προϊόντα μας. Εργαζόμαστε για να επανέλθουν στην κανονική τους λειτουργία το ταχύτερο δυνατόν και ζητάμε συγγνώμη για αυτή την ταλαιπωρία», έγραψε στο Twitter o Άντι Στόουν, εκπρόσωπος Τύπου του ομίλου.

 


Αργότερα, το ίδιο το Facebook προχώρησε σε μια σύντομη ανακοίνωση μέσω του λογαριασμού στο ανταγωνιστικό μέσο, Twitter, με το οποίο σημείωνε πως καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα.

«Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι χρήστες αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στις εφαρμογές και τα προϊόντα μας. Δουλεύουμε για να επαναφέρoυμε τα πράγματα στο φυσιολογικό το συντομότερο δυνατό και ζητούμε συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία», αναφέρει σε tweet το Facebook για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην πλατφόρμα.

 

Τι μπορεί να έχει προκαλέσει το πρόβλημα

Ειδικοί του διαδικτύου υποθέτουν πως η βλάβη, που επηρεάζει εκατομμύρια χρήστες του Facebook, ενδεχομένως να οφείλεται σε λάθος που εντοπίζεται στο DNS που αφορά στις ιστοσελίδες της πλατφόρμας.

 

Στη «δίνη του κυκλώνα» η Facebook

Η πλατφόρμα των σχεδόν τριών δισεκατομμυρίων μηνιαίων χρηστών διανύει μια από τις χειρότερες κρίσεις για τη φήμη της τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εξαιτίας των αποκαλύψεων μιας μάρτυρος δημοσίου συμφέροντος.

Πρώην μηχανικός, υπεύθυνη προϊόντος στο Facebook, η Φράνσις Χόγκεν διέρρευσε πολλά εσωτερικά έγγραφα, συγκεκριμένα στη «Wall Street Journal», και κατηγόρησε τον όμιλο ότι «(επιλέγει) το όφελος παρά την ασφάλεια», των χρηστών του, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή από το αμερικανικό δίκτυο CBS.

«Υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα σε αυτό που ήταν καλό για τον κόσμο και αυτό που ήταν καλό για το Facebook» υπογράμμισε η Χάουγκεν, και ο όμιλος «στη μία περίσταση μετά την άλλη, επέλεγε να προτάξει τα συμφέροντά του, δηλαδή να βγάζει περισσότερα χρήματα».

 

Βουτιά σημείωσε η μετοχή της Facebook

Στη Γουόλ Στριτ, η τιμή της μετοχής του Facebook, που κατέγραψε ήδη πτώση στην αρχή της συνεδρίασης, επιτάχυνε τις απώλειές της και σημείωσε πτώση κατά σχεδόν 6%.

 

Το χρονικό της αναστάτωσης

Λίγο μετά τις 6:30 το απόγευμα της Δευτέρας, όσοι Έλληνες χρήστες επιχείρησαν να μπουν στο social μέσο για να δουν τις ενημερώσεις ή τα μηνυματά τους στο Messenger, βρέθηκαν αντιμέτωποι με το μήνυμα: «Δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτό τον ιστότοπο» και κάπου εκεί, ξεκίνησε το χάος!

Όσοι μάλιστα είναι χρήστες κι άλλων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης και αναζήτησαν σε αυτές τρόπο επικοινωνίας, γνώρισαν νέες «δυσάρεστες» εκπλήξεις, καθώς τόσο το Instagram όσο και το WhatsApp ξεκίνησαν να αντιμετωπίζουν – ταυτόχρονα με το Facebook – το ίδιο πρόβλημα. Όσοι επιχειρούσαν να συνδεθούν μέσω υπολογιστή, απλά έβλεπαν το μήνυμα «Site down», ενω στις κινητές συσκευές αδυνατούσαν να δουν ενημερώσεις και νέα μηνύματα. Το κοινό όλων αυτών των πλατφορμών είναι πως, απλά, ανήκουν στην ίδια «οικογένεια», αυτή του Facebook.

Ο λόγος για την αιτία του κρασαρίσματος δεν έχει αποσαφηνιστεί. Ίσως ένα μήνυμα που εμφανίστηκε στις οθόνες κάποιων χρηστών και το οποίο ανέφερε «5xxx Server Error» ενδέχεται να «δείχνει» πρόβλημα στον κεντρικό σέρβερ στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Facebook έχει επιλέξει τη μυστικοπάθεια στο παρελθόν αναφορικά με τις αιτίες που έχουν προκαλέσει ανάλογα προβλήματα, ακόμα και μετά την επίλυσή τους. Το 2019, για παράδειγμα, όταν υπέστη άλλο ένα μεγάλο κρασάρισμα, είχε απλά αναφέρει πως «κάποιες συνηθισμένες εργασίες συντήρησης» οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη.

Κάποιες πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ως πιθανή αιτία πρόβλημα με το σύστημα Domain Name (DNS), το οποίο επιτρέπει στις διαδικτυακές διευθύνσεις να μεταφέρουν τους χρήστες στους ιστοτόπους τους. Ένα παρόμοιο κρασάρισμα που είχε παρουσιάσει τον Ιούλιο η cloud εταιρεία Akamai Technologies είχε σαν συνέπεια να «πέσουν» πολλοί μεγάλοι ιστότοποι σε όλο τον κόσμο.

Οι ειδικοί ασφαλείας που παρακολουθούν την κατάσταση δήλωσαν ότι η διακοπή μπορεί να προκληθεί από ένα σφάλμα διαμόρφωσης, το οποίο ενδέχεται να οφείλεται σε εσωτερικό σφάλμα, χωρίς να αποκλείεται η δολιοφθορά.