fbpx

Ο Γιάννης Βράμπας μιλά για τα σχέδια του για τη κωπηλασία, για το ΝΟΘ και τα πρόσφατα συμβάντα

Ο Γιάννης Βράμπας μιλά για τα σχέδια του για τη κωπηλασία, για το ΝΟΘ και τα πρόσφατα συμβάντα

Ο Γιάννης Βράμπας είναι ένας άνθρωπος ήπιων τόνων, ένας επιστήμονας, ένας πρωταθλητής που ουδέποτε προκάλεσε καταστάσεις και ίσως γι αυτό βρήκαν την ευκαιρία κάποιοι να του επιτεθούν με έμμεσο τρόπο αγνοώντας την πολύχρονη ιστορία και την προσφορά του στο άθλημα της κωπηλασίας.

Αιτία η υποψηφιότητα του για τη θέση του προέδρου της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων, με πρόταση του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, του ομίλου που έκανε τα πρώτα του αθλητικά βήματα και τίμησε στη συνέχεια με διεθνείς και πανελλήνιες νίκες, ενώ συνεχίζει να είναι ενεργό μέλος!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Γ.Κουρκουρίκης: Ο 50αρης με μοναδικό ρεκορ! 35 χρόνια νίκες στη κωπηλασία και όχι μόνο

 

Ποιος είναι όμως ο Γιάννης Βράμπας; Ποια είναι η ιστορία του στο άθλημα της κωπηλασίας και τι σχεδιάζει να πράξει αν εκλεγεί πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ; Ποια είναι η σχέση του με το ΝΟΘ και πόσο τον επηρέασαν τα τελευταία θλιβερά συμβάντα;

Το Activeman.gr τον ρώτησε και ο Γιάννης Βράμπας, απάντησε, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική συνέντευξη:

 

Γιατί αποφασίσατε να διεκδικήσετε την προεδρία της ΕΚΟΦΝΣ

Σύμφωνα με το νέο αθλητικό νόμο, που δίνει το έναυσμα για ανανέωση στις Αθλητικές Ομοσπονδίες και με γνώμονα την παρουσία μου στο άθλημα, τις γνώσεις που έχω αποκτήσει, υπηρετώντας την Επιστήμη της Άσκησης και του Αθλητισμού επί σειρά ετών από τη βαθμίδα του Τακτικού Καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, καθώς και τη διοικητική εμπειρία που έχω αποκομίσει αναλαμβάνοντας υψηλές διοικητικές θέσεις στον Ακαδημαϊκό χώρο, πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω στο αγαπημένο μου άθλημα.

 

Ποια νομίζετε ότι είναι τα προβλήματα της κωπηλασίας; Αν εκλεγείτε τι θεωρείτε ότι μπορείτε να αλλάξετε;

«Δεν μηδενίζουμε το παρελθόν, οργανώνουμε το σήμερα, αποβλέποντας σε ένα ακόμη καλύτερο μέλλον»

Έχοντας ως οδηγό το παραπάνω μοντέλο διοίκησης, -σε όλους τους τομείς που έχω αναλάβει μέχρι σήμερα- εάν εκλεγώ πρόεδρος της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων, θα διαβουλευτώ με τα σωματεία για να συμφωνήσουμε υπεύθυνα ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα, να τα ιεραρχήσουμε, να προτείνουμε λύσεις και να θέσουμε τους στρατηγικούς μας στόχους. Τα «παράπονα» που ακούγονται «από δω κι από κει» δεν αποτελούν θέσφατο.

Η Ελληνική Κωπηλασία τα τελευταία χρόνια έχει χαρίσει στιγμές εθνικής ανάτασης για την χώρα μας και υπερηφάνειας για το άθλημα μας, καθώς είχαμε την χαρά να γευτούμε Ολυμπιακά, Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά  μετάλλια και διακρίσεις σε όλες τις κατηγορίες. Γεγονός που καθιστά μονόδρομο την συνέχιση και αύξηση των επιτυχιών.

 

 

Η Πανεπιστημιακή κωπηλασία είναι ένα μεγάλο στοίχημα για εμένα για να μπορούν οι φοιτητές κωπηλάτες και κωπηλάτριες μας να συνδυάσουν σπουδές και αθλητισμό. Σας αποκαλύπτω ότι ως Πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου του ΑΠΘ είχα ήδη αιτηθεί στην Επιτροπή Αθλητισμού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΑΤΕ) και θα διοργανώναμε (σε συνεργασία με την ΕΚΟΦΝΣ) εφέτος το πρώτο Πανελλήνιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας. Δυστυχώς μας πρόλαβε η πανδημία.

Η δημιουργία «Συμβουλίου Πρεσβευτών» αποτελούμενο από υψηλά διακεκριμένους κωπηλάτες και κωπηλάτριες για την προώθηση της δημοτικότητας του αθλήματος, η δημιουργία τεσσάρων περιφερειακών κέντρων προετοιμασίας της Εθνικής Ομάδας (Σχοινιάς – Γιάννενα – Καστοριά – Γιαννιτσά), η δημιουργία κλιμακίων προεθνικής ομάδας ηλικιακών κατηγοριών, η προώθηση καμπάνιας για την παράκτια κωπηλασία, η ανάπτυξη της κωπηλασίας για ΑΜΕΑ,  η καταπολέμηση των διακρίσεων και η προώθηση ισότητας των φύλων, η προσπάθεια αύξησης του αριθμού των αποσπασμένων καθηγητών ΦΑ από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι μερικά μόνο από τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθώ.

 

Τι σημαίνει για σας ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης;

Ως γιός του Σωτήρη Βράμπα, αθλητή και μετέπειτα ιστορικού (στον εορτασμό των 50χρονων βραβεύθηκε για την προσφορά του) μέλους του ΝΟΘ, έκανα στις εγκαταστάσεις του τα πρώτα βήματα της ζωής μου και μεγάλωσα μέσα στο χώρο αυτό. Ξεκίνησα στην ηλικία των οκτώ χρόνων ως ιστιοπλόος στην κατηγορία Optimist και αργότερα στην κατηγορία Lazer, πριν μεταπηδήσω στο τμήμα κωπηλασίας, όπου αναδείχτηκα πολλές φορές πρωταθλητής Ελλάδος (όπως και η αδελφή μου Ελένη Βράμπα) με την Χρυσή -Πολυνίκη- ομάδα του ΝΟΘ την δεκαετία του ΄80, αλλά υπήρξα και βασικό στέλεχος της Εθνικής μας Ομάδας με διεθνείς διακρίσεις.

 

 

Για τις διακρίσεις μου ο ΝΟΘ με τίμησε, επανειλημμένα, σε τελετές βράβευσης αλλά και τοποθετώντας την φωτογραφία του διεθνώς διακεκριμένου πληρώματος της δικώπου (Βράμπας-Τζώγας) σε προθήκη με φωτογραφίες σημαντικών αθλητικών διακρίσεων του Ομίλου. Το ίδιο μπορεί να διαπιστώσει κανείς αν ανατρέξει στο ιστορικό λεύκωμα του.

 

 

Το 1988, εξαιτίας της μετάβασης μου στις ΗΠΑ για μεταπτυχιακές σπουδές και μη μπορώντας να προσφέρω πλέων ως αθλητής, ενεγράφην μέλος του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης και έκτοτε αδιαλείπτως μέχρι σήμερα, εξακολουθώ να είμαι ταμειακά τακτοποιημένο μέλος, ασκώντας το εκλογικό μου δικαίωμα στις αρχαιρεσίες του ομίλου.

Τέλος, μετά την επιστροφή μου από τις ΗΠΑ το έτος 1997, κατέκτησα το τελευταίο μου χρυσό μετάλλιο σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ανδρών με τη φανέλα του ΝΟΘ.

Ο ΝΟΘ λοιπόν όπως καταλαβαίνετε αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μου.

 

Σας πίκραναν τα τελευταία συμβάντα;

Ο Πρόεδρος Λάζαρος Τσαλίκης και το ΔΣ του ΝΟΘ δεν έκαναν τίποτα το «εξωπραγματικό» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε δημοσιεύματα. Ούτε με «παρουσίασαν» ως μέλος χωρίς να είμαι. Εφάρμοσαν απαρέγκλιτα τις διατάξεις του νέου Νόμου και γνωρίζοντας το ποιόν και την ιστορία μου καλύτερα από τον καθένα, μου έκαναν την τιμή, να με προτείνουν ως υποψήφιο για Πρόεδρο στις εκλογές της Ομοσπονδίας. Επέλεξαν, δηλαδή, να στηρίξουν ένα γέννημα-θρέμμα μέλος και παλαιό πρωταθλητή του ΝΟΘ. Τους ευχαριστώ γι’ αυτό.

Πάντα με στενοχωρεί να ακούω άσχημα πράγματα για το ΝΟΘ. Θα πρέπει όλοι μας να βάζουμε πάντα σε δεύτερη μοίρα τον εγωισμό μας όταν πρόκειται για το «καλό» του Ομίλου. Δεν είμαστε τίποτα παραπάνω από «μία στιγμή» στην διαχρονική πορεία του Ομίλου. Το κωπηλατικό τμήμα του ΝΟΘ έχει λαμπρή ιστορία, είναι ισχυρό και έχει μακρύ μέλλον, δεν πρόκειται λοιπόν να «διαλυθεί».

 

 

Όσο για τον ΝΑ.ΠΕ.Σ.Π. «Κερκινίτις», στον οποίο επίσης αναφέρθηκαν τα γνωστά δημοσιεύματα, σας διαβεβαιώ ότι πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, αφού είναι εγγεγραμμένο σωματείο στο μητρώο της ΓΓΑ και έχει δικαίωμα ψήφου στη ΓΣ της ΕΚΟΦΝΣ. Ως αντιπρόεδρος του, σύμφωνα με το νόμο, έχω οριστεί ομόφωνα από το ΔΣ εκπρόσωπος του. Συνδημιούργησα άλλωστε το σωματείο αυτό το 2008 (έφορος κωπηλασίας στο πρώτο ΔΣ) μαζί με Σερραίους που έδειξαν ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ Σερρών ΑΠΘ, με σκοπό να βοηθήσω στην ανάπτυξη της κωπηλασίας σε ένα μέρος όπου δεν υπήρχε.

 

Η συνέντευξη δόθηκε στον Κώστα Μπούρη