fbpx

Ο θρίαμβος του Στέφανου και η σκληρή πραγματικότητα που αγνοούμε….

Ο θρίαμβος του Στέφανου και η σκληρή πραγματικότητα που αγνοούμε….

Του Κώστα Μπούρη

 

Πάλεψε ο Στέφανος αλλά δεν τα κατάφερε… Βέβαια του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια που «έσπασε» το δίδυμο Ναδαλ – Φέντερελ και καθιερώνεται έτσι στη παγκόσμια ελίτ του τένις.

Ο Στέφανος μας έκανε εθνικά υπερήφανους και σίγουρα θα μας κάνει ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια, ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποιοι όψιμοι οπαδοί της αντισφαίρισης, του τένις δηλαδή …άλλα περίμεναν!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτοί είναι οι 2 λόγοι που ο Στέφανος Τσιτσιπάς μας έκανε περήφανους και αισιόδοξους

 

Το κακό είναι ότι στη χώρα μας η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων ασχολείται αποκλειστικά με το ποδόσφαιρο και όλα τα άλλα αθλήματα, τα ανακαλύπτουν όταν ένας αθλητής ή μια ομάδα φτάσει στη να διεκδικήσει τη κορυφή μιας παγκόσμιας διοργάνωσης, χωρίς κανένας ποτέ να αναρωτηθεί πως έγινε  αυτό το «θαύμα» που μας κάνει εθνικά υπερήφανους.

 

 

Τα παραδείγματα πάμπολλα, αρχής γεννωμένης από  το μπάσκετ πριν 30 χρόνια. Ξαφνικά όλοι ανακάλυψαν τον Γκάλη τον Γιαννάκη και τα άλλα …παιδιά… Μετά ανακαλύψαν την ελληνορωμαϊκή πάλη… την άρση βαρών… την κολύμβηση… την ιστιοπλοΐα… την ενόργανη γυμναστική… τον στίβο… την Κορακάκη που κάνει σκοποβολή…  και πολλά άλλα αθλήματα και αθλητές, μέχρι που χαρήκαμε και αισθανθήκαμε εθνικά υπερήφανοι επειδή οι Αμερικάνοι μας πήραν τον Γιάννη… τον Αντετοκούνμπo και  τώρα ανακαλύψαμε τον Τσιτσιπά…. (που είχε ανακαλύψει το Activeman.gr από το καλοκαίρι).

 

 

Ανακαλύψεις που μας κάνουν εθνικά υπερήφανους χωρίς όμως ποτέ ουδείς από τους όψιμους, ευκαιριακούς οπαδούς, να αναρωτηθεί πως φτάσανε αυτά τα παιδιά να μας κάνουν εθνικά υπερήφανους; Πως το κατάφεραν, παλεύοντας επί πολλά χρόνια μέσα στις αντίξοες συνθήκες του ελληνικού αθλητισμού που ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με το ποδόσφαιρο…

 

 

Είδαμε τένις επειδή αισθανθήκαμε την εθνική υποχρέωση να το δούμε. Επειδή είδαμε έναν δικό μας να έρχεται κόντρα στα ίσα απέναντι στα μεγαθήρια του αθλήματος. Και μετά… τίποτα! Σβήσανε τα φώτα, τελείωσε ο αγώνας και τέλος…. και όταν έρθει η ώρα ο μπαμπάς να πάει το παιδάκι του στον αθλητισμό… θα το στείλει στα τσικό του ποδοσφαίρου, επειδή αυτό ξέρει και γι αυτό καίγεται…

Δυστυχώς η αθλητική παιδεία στη χώρα μας είναι δεκάδες χρόνια πίσω και νάναι καλά παιδιά σαν τον Τσιτσιπά που διαπρέπουν και ανακαλύπτουμε εμείς οι υπόλοιποι τα «άγνωστα» (για την Ελλάδα) αθλήματα!

 

 

Ο Στέφανος έχει γεμίσει τις τσέπες του με χιλιάδες ευρώ που του αξίζουν βέβαια. Υπάρχουν όμως αθλητές που διαπρέπουν σε αθλήματα που δεν έχουν τόσο μεγάλο οικονομικό όφελος. Αναρωτήθηκε όμως κανείς από όλους εσάς, πόσα χρήματα ξόδεψε ο Τσιτσιπάς και ο κάθε Τσιτσιπάς για να φτάσει εκεί που έφτασε για να αισθανόμαστε όλοι εθνικά υπερήφανοι;

Η πικρή πραγματικότητα είναι ότι τα αθλήματα πλην του άθλιου ελληνικού ποδοσφαίρου μετά βίας βρίσκουν χορηγούς, στην Ελλάδα. Έτσι οι αθλητές με πολλά προσωπικά έξοδα και ελάχιστους χορηγούς καταφέρνουν να φτάσουν στις ανώτερες παγκόσμιες διακρίσεις .

Η νίκη λοιπόν του Τσιτσιπά και του κάθε Τσιτσιπά έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από τον αντίστοιχο αθλητή της Ισπανίας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ ή όποιας άλλη προηγμένης αθλητικά χώρας.