fbpx

Ο μεσημεριανός ύπνος τελικά δεν είναι και πολύ αθώος!

Ο μεσημεριανός ύπνος τελικά δεν είναι και πολύ αθώος!

Ο μεσημεριανός ύπνος που συνήθως διαρκεί 60-90 λεπτά βοηθά στην αναδόμηση των εγκεφαλικών λειτουργιών και βελτιώνει τη μνήμη. Αν όμως ο ύπνος σας διαρκέσει πάνω από μιάμιση ώρα, τότε θα εισέρθετε σε μια βαθύτερη φάση ύπνου και δεν θα αποκομίσετε επιπλέον οφέλη. Επίσης, ένας μεγάλος σε διάρκεια μεσημεριανός ύπνος σίγουρα θα σας οδηγήσει σε νυχτερινή αϋπνία.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να γιατί ο ύπνος του καναπέ είναι πιο απολαυστικός!

 

Από την άλλη έρευνα δείχνει ότι σο περισσότερο κοιμάται κανείς τα μεσημέρια, κυρίως αν έχει αναπνευστικά προβλήματα, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζει να είναι η ζωή του πιο σύντομη.

Ο μεσημεριανός ύπνος πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένες ώρες προκειμένου να έχει αποτελέσματα και να μην αποσυντονίσει τον οργανισμό.  Ο μεσημεριανός ύπνος που συνήθως διαρκεί 60-90 λεπτά βοηθά στην αναδόμηση των εγκεφαλικών λειτουργιών και βελτιώνει τη μνήμη. Αν όμως ο ύπνος σας διαρκέσει πάνω από μιάμιση ώρα, τότε θα εισέρθετε σε μια βαθύτερη φάση ύπνου και δεν θα αποκομίσετε επιπλέον οφέλη. Επίσης, ένας μεγάλος σε διάρκεια μεσημεριανός ύπνος σίγουρα θα σας οδηγήσει σε νυχτερινή αϋπνία…

Από την άλλη όμως, όπως τονίζουν οι βρετανοί επιστήμονες, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, καθώς, όπως έχουν δείξει άλλες μελέτες (από ΗΠΑ, Ιαπωνία κ.α.) ο συχνός μεσημεριανός ύπνος μπορεί να αποτελεί ένδειξη προβλημάτων υγείας (καρδιαγγειακών και άλλων). Τελικά, όπως αναφέρουν, η σχέση μεσημεριανού ύπνου και θνησιμότητας-προσδόκιμου ζωής παραμένει ένα πολύπλοκο ζήτημα.

Όπως διαπιστώθηκε στη νέα έρευνα, όσοι άνθρωποι 40 έως 79 ετών κοιμούνταν καθημερινά για λιγότερο από μία ώρα, είχαν κατά μέσο όρο 14% μεγαλύτερη πιθανότητα (σε σχέση με όσους δεν κοιμούνταν καθόλου το μεσημέρι) να πεθάνουν μέσα στα 13 χρόνια που διήρκεσε η μελέτη. Όταν μάλιστα ο μεσημερινός υπνάκος διαρκούσε περισσότερο, τότε ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος: όσοι κοιμούνταν καθημερινά μετά το φαγητό για πάνω από μια ώρα, είχαν 32% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

Η μεσημεριανή σιέστα μπορεί να αναπληρώσει τον ανεπαρκή ή φτωχής ποιότητας νυκτερινό ύπνο. Ωστόσο αποτελεί τονωτική ένεση για τον οργανισμό και, ίσως, μυστικό μακροζωίας.

Πόσο πρέπει, όμως, να διαρκεί ο μεσημεριανός ύπνος για να είναι ωφέλιμος; Διεθνείς οργανισμοί όπως το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) συνιστούν να περιοριζόμαστε σε 20-30 λεπτά για να βελτιωθούν η ψυχική διάθεση, η εγρήγορση και οι επιδόσεις μας.