fbpx

Ο πιο ύπουλος εχθρός στα ταξίδια του καλοκαιριού με μοτοσικλέτα είναι η αφυδάτωση!

Ο πιο ύπουλος εχθρός στα ταξίδια του καλοκαιριού με μοτοσικλέτα είναι η αφυδάτωση!

Πολλοί μοτοσικλετιστές έχουν την ψευδαίσθηση ότι κατά το ταξίδι δεν υπάρχει εφίδρωση. Κάνουν λάθος όμως αφού το σώμα ιδρώνει κάτω από την εξάρτηση.

Η εφίδρωση υπάρχει αλλά ό ιδρώτας εξατμίζεται με την κίνηση και σου δίνει την αίσθηση ότι δεν ιδρώνεις. Όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! Εσύ μπορείς να μην το καταλάβεις, ο οργανισμός σου όμως το νιώθει και σου στέλνει μηνύματα για ενυδάτωση, αν τα αγνοήσεις εκεί είναι που ελλοχεύει ο κίνδυνος. Εκεί φτάνεις στο κρίσιμο σημείο να πάθεις αφυδάτωση!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε το σωστό και το λάθος στο ταξίδι για τη παραλία με τη μηχανή σου

 

Σίγουρα θα νιώσεις τα μηνύματα του οργανισμού σου. Σίγουρα θα διψάσεις και θα θες να πιείς νερό ή κάτι υγρό, όμως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μπορεί να το αναβάλεις με αποτέλεσμα να πάθεις μια ήπιας μορφής αφυδάτωση.

Η ήπια αφυδάτωση όμως μπορεί να κάνει επικίνδυνο το ταξίδι σου αφού επιδρά στο σώμα και επηρεάζει την οδηγική σου ικανότητα.

Στους αγώνες οι αναβάτες έχουν στη πλάτη τους δοχείο με νερό ή ισοτονικό  για να ενυδατώνονται. Βέβαια το ταξίδι δεν είναι αγώνας ωστόσο η καταπόνηση του οργανισμού υπάρχει αφού σε ένα ταξίδι θα κινηθείς με μέσο όρο χιλιομέτρων 130 με 150 και για μερικούς ίσως και περισσότερο.

Αν υπολογίσεις και τον ιδρώτα που θα ρήξεις μέχρι να βγεις από την πόλη τότε η ήπιας μορφή αφυδάτωση είναι προ των πυλών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ακόμα και η ήπιας μορφής αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πονοκέφαλο αδυναμία ζάλη και επομένως κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι με χαμηλότερα αντανακλαστικά και μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης στην οδήγηση.

Στη μελέτη που έγινε με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ενυδάτωσης και δημοσιεύθηκε την επιστημονική επιθεώρηση Physiology and Behaviour οδηγοί που ήταν επαρκώς ενυδατωμένοι υπέπεσαν κατά μέσο όρο σε 47 σφάλματα κατά τη διάρκεια της οδήγησης ενός προσομοιωτή ενώ όταν βρέθηκαν σε κατάσταση ήπιας αφυδάτωσης τα λάθη υπερ-διπλασιάστηκαν  φθάνοντας τα 101!

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι πρόκειται για αριθμό σφαλμάτων αντίστοιχο με αυτόν στον οποίο υποπίπτουν οι οδηγοί που έχουν καταναλώσει αλκοόλ και μάλιστα πολύ πάνω από το επιτρεπτό όριο.

Τα βασικά λάθη που καταγράφηκαν  αφορούσαν στην απότομη αλλαγή λωρίδων ή την καθυστέρηση στη χρήση των συστημάτων πέδησης όπως το γκάζι και το φρένο

Για να αποφύγεις τις δυσάρεστες επιπλοκές τι κάνεις;

Φροντίζεις να έχεις πιεί νερό πριν ξεκινήσεις.

Έχε μαζί σου ένα παγούρι νερό.

Πιές νερό στην πρώτη στάση που θα κάνεις.

Σύμφωνα λοιπόν με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλείας Τρoφίμων (EFSA) για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη νερού από όλες τις πηγές θα πρέπει να παίρνεις 2 με 5 λίτρα ποσότητα που αυξάνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κατά περίπου 1 λίτρο ιδίως σε ζεστές χώρες όπως η Ελλάδα.

Εκτός από το νερό που αποτελεί την πρώτη επιλογή όλα τα ροφήματα καφεϊνούχα και μη μπορούν να συμπεριληφθούν στις πηγές ενυδάτωσης όπως το γάλα οι φυσικοί χυμοί τα αναψυκτικά το κρύο ή ζεστό τσάι ο καφές κτλ.