fbpx

Πριν και μετά την προπόνηση στο καύσωνα – Τι πρέπει να προσέξεις!

Πριν και μετά την προπόνηση στο καύσωνα – Τι πρέπει να προσέξεις!

Δεν είναι ποτέ εύκολο να γυμναστείς όταν έξω έχει καύσωνα, όμως και αυτή η προπόνηση σου κάνει καλό αρκεί να πάρεις τα μέτρα σου, πριν και μετά!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα λάθη που αχρηστεύουν τις βιταμίνες ή τα συμπληρώματα που παίρνεις

 

Πως κάνεις σωστά την προπόνηση σου στις μέρες που έχει καύσωνα;

 

Πίνε νερό πριν, στη διάρκεια και μετά

Σίγουρα χάνεις πολύ περισσότερο νερό στη προπόνηση στο καύσωνα. Έρευνες αναφέρουν ότι 1,5 ώρα πριν από κάθε προπόνηση, είναι απαραίτητο να έχεις καταναλώσει τουλάχιστον 0,7 λίτρα νερού και να καταναλώνεις τουλάχιστον 200 ml νερού κάθε 15-20 λεπτά άσκησης.

 

Πρόσεξε την παγίδα των ηλεκτρολυτών

Ο ηλεκτρολύτης φαινομενικά, αποτελεί σύμμαχο του αθλητή, καθώς τον βοηθάει να ‘ακούσει τη δίψα του’ όπως έλεγε και μια παλιά διαφήμιση και να επανέλθει στην άσκηση με περισσότερη ενέργεια. Αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες, σύμφωνα με τον Τζόζεφ Χόλντερ, γυμναστή- συνεργάτη της Nike είναι προτιμότερο να αφήνουμε στην άκρη ζαχαρούχους ηλεκτρολύτες που κυκλοφορούν στο εμπόριο (τύπου Gatorade) για την αναπλήρωση της χαμένης ενέργειας. Αντίθετα, είναι προτιμότερο να δίνουμε έμφαση σε μια καλή διατροφή μετά την προπόνηση, έναν ισορροπημένο συνδυασμό πρωτεΐνης-υδατανθράκων, ώστε να υπάρξει εκ νέου απόθεμα γλυκογόνων στον οργανισμό.

 

Αθλήσου γυμνός ή σχεδόν γυμνός!

Άνετα, φωτεινά χρώματα, ρούχα που ‘αναπνέουν’, χωρίς βαριά υφάσματα. Με άλλα λόγια, να αγαπάς τα σορτς και τα αμάνικα σου και να τα εμπιστεύεσαι ευλαβικά. Οτιδήποτε καλύπτει τον αστράγαλο και τους καρπούς, μπορεί να φωλιάσει σε χειμερία νάρκη στη ντουλάπα σου.

 

Μην κάνεις υπερβολές

Η έντονη αερόβια άσκηση δεν είναι το καλύτερο για τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να σε διαλύσει. Σε περίπτωση όμως, που δεν έχεις κοιμηθεί καλά, ακόμα και ένα ασκησιολόγιο ελαφρών βαρών μπορεί να σε ζορίσει. (Μεταξύ μας, οποιαδήποτε άσκηση μπορεί να σε γονατίσει αν δεν έχεις κοιμηθεί καλά). Σε συνθήκες έντονης ζέστης, μια προπόνηση που εντάσσεται στην κατηγορία High-Intensity Interval Training, δηλαδή με σύντομες, έντονες εκρήξεις και συχνά διαλείμματα, θα σε βοηθήσει να έχεις μέγιστη απόδοση, σε συντομότερο χρονικό διάστημα (10-30 λεπτά σύνολο).