fbpx

Προπόνηση έξω με μάσκα: Μάθε αν κερδίσεις και στη φυσική σου κατάσταση!

Προπόνηση έξω με μάσκα: Μάθε αν κερδίσεις και στη φυσική σου κατάσταση!

Σε κάποιες περιοχές της χώρας η μάσκα είναι υποχρεωτική και στους εξωτερικούς δημόσιους χώρους και δεν εξαιρούνται όσοι αθλούνται. Έτσι λοιπόν η προπόνηση με μάσκα είναι μονόδρομος, όμως ακόμα και αν στην περιοχή σου δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα, επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι καλό να την φοράς όταν προπονείσαι!

Ειδικοί εξηγούν ότι η προπόνηση με μάσκα, εκτός από την προστασία από τον κορωνοϊό,  έχει οφέλη για τον οργανισμό σου, αλλά θα πρέπει να προσαρμόσεις την προπόνηση σου.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτές είναι οι ασκήσεις που είναι δυνατές και δεν χρειάζονται όργανα

 

Το τρέξιμο με μάσκα κάνει την αναπνοή δυσκολότερη με αποτέλεσμα ο οργανισμός να ανεβάζει στροφές για να ανταποκριθεί. Όπως υποστηρίζει ο Patrick Davitt, director του προγράμματος Health Science του University of Science, σε συνέντευξη του στην Philadelphia Inquirer: «Η μάσκα πρέπει να φοριέται 100% όταν κάποιος τρέχει σε περιοχή που μπορεί να συναντήσει και πολλούς άλλους ανθρώπους και συνιστά να ακούς το σώμα σου όταν τρέχεις με μάσκα»

«Η ροή του αέρα θα είναι περιορισμένη, οπότε το σώμα σας θα πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά για να τρέξετε με τον ίδιο ρυθμό, όπως θα κάνατε χωρίς τη μάσκα, και αυτό γίνεται εκθετικά αληθές καθώς αυξάνεται η ένταση», είπε ο Davitt. «Όσο πιο γρήγορα και πιο δύσκολα αναπνέεις, τόσο περισσότερο θα το επηρεάσει αυτό η μάσκα».

Η αξία της προπόνησης με μάσκα είχε τονιστεί από ειδικούς πριν τον κορωνοϊό. Μάλιστα είχε κυκλοφορήσει η Elevation Training Mask και, σύμφωνα με τα λεγόμενα των δημιουργών της, αυτή η μάσκα προσομοιάζει σε επίπεδο αναπνοών τις συνθήκες που θα βρει ένας αθλητής προπονούμενος σε μεγάλο υψόμετρο. Πρακτικά, η μάσκα δημιουργεί «πνευμονική αντίσταση», μειώνοντας τη ροή του εισπνεόμενου αέρα οδηγώντας τους πνεύμονές σου να εργαστούν σκληρότερα -είτε κάνεις στατικό ποδήλατο, είτε εκτελείς ένα πρόγραμμα HIIT, ακόμη και όταν παίζεις ημικαθίσματα με μπάρα.

Αυτή την άποψη την αντέκρουσαν άλλοι ειδικοί λέγοντας ότι ακόμη και αν η ιδέα της μείωσης του εισερχόμενου οξυγόνου ακούγεται διασκεδαστική, εντούτοις, για κάποιον αθλούμενο που δεν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα αντοχής, η νοητή «μεταφορά» του σε συνθήκες μεγάλου υψομέτρου, ενέχει πολλούς κινδύνους, τόσο για το αναπνευστικό όσο και το καρδιαγγειακό σύστημα. Πονοκέφαλος, ζάλη, ναυτία, ταχυπαλμία και δύσπνοια έχουν βιώσει πολλοί, που ήθελαν να δοκιμάσουν μια Elevation Training Mask την ώρα που γυμνάζονταν.

Όπως και να έχει η χειρουργική μάσκα και όχι η Elevation Training Mask είναι πλέον υποχρεωτική σε πολλές περιοχές ενώ συνιστάτε από τους επιστήμονες να την φορούν αθλούμενοι ακόμα και σε περιοχές που δεν είναι υποχρεωτική, για προστασία από τον κορωνοϊό.

Όπως και να έχει η προπόνηση με μάσκα αλλάζει το επίπεδο έντασης και γι αυτό θα πρέπει να προσαρμόσεις την προπόνηση σου για να μην ζορίζεις χωρίς λόγο τον οργανισμό σου:

 

Περισσότερη ενυδάτωση

Θα πρέπει να έχεις περισσότερο νερό μαζί σου για να μην αφυδατωθείς αφού είναι βέβαιο ότι ο οργανισμός σου θα ζητήσει περισσότερο νερό. Αν νιώθεις ζαλάδα ή δυσφορία θα πρέπει να μειώσεις ένταση ή να σταματήσεις. Αν δεν νιώθεις ότι δεν μπορείς να τρέξεις περπάτα!

 

Να τηρείς τις αποστάσεις

Τηρούμε τις αποστάσεις των δύο μέτρων (τουλάχιστον) και δεν αθλούμαστε με ολόκληρη ομάδα ποδοσφαίρου. Μπορούμε να έχουμε έναν φίλο ή την σύντροφό μας μαζί, αλλά μέχρι εκεί. Και φυσικά, αποφεύγουμε τα συνωστισμένα σημεία ή τα πάρκα όπου όλοι πηγαίνουν για τρέξιμο.

 

Μην πιέζεις τον εαυτό σου

Η σωματική άσκηση κάνει καλό στην υγεία σου και σε γεμίζει ενδορφίνες, αλλά αυτήν τη στιγμή, αυτό που μετρά περισσότερο είναι η ψυχική υγεία σου. Μην πιέζεις τον εαυτό σου να κάνει πράγματα που δεν θέλει και μην ζορίζεσαι με τη γυμναστική. Υπάρχει και η σωματική άσκηση που μπορείς να κάνεις εντός σπιτιού ή το περπάτημα που δεν σε δυσκολεύει.