fbpx

Προπόνηση ή ξεκούραση την περίοδο των Χριστουγέννων;

Προπόνηση ή ξεκούραση την περίοδο των Χριστουγέννων;

Αν και τα φετινά Χριστούγεννα είναι πολύ διαφορετικά από άλλες χρονιές, σίγουρα το πρόγραμμά μας αλλάζει σε σχέση με μία απλή εβδομάδα του χρόνου (ακόμα και σε περιόδο καραντίνας). Η διατροφή μας αλλάζει, η άσκησή μας αλλάζει, ο ύπνος μας αλλάζει και γενικότερα “ξεφεύγουμε” από τα καθιερωμένα και τις συνήθειές μας.  Πόσο “καλό” ή “κακό” μας κάνουν αυτές οι αλλαγές. Η λύση βρίσκεται κάπου στη μέση.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μήπως είναι καιρός να κάνεις διάλλειμα για τα Χριστούγεννα;

Όσον αφορά την άσκηση, το βλέπουμε και από το γυμναστήριο, όπου αρκετός κόσμος σταματαέι δυο-τρεις μέρες ή και περισσότερο πριν τις γιορτές και ξεκινάει δύο τρεις μέρες, η και μία εβδομάδα μετά. Υπάρχει βέβαια και το άλλο άκρο, που θα θέλανε αν ήταν δυνατόν να είμαστε ανοιχτά και την ίδια μέρα των Χριστουγέννων και το βράδυ της Πρωτοχρονιάς. Οπότε στην πρώτη περίπτωση έχουμε ολική αποχή από την άσκηση για 15-20 ημέρες ενώ στην δεύτερη αγχωνόμαστε για τις συνέπειες από τις αργίες που δεν θα προπονηθούμε. Τι να κάνουμε λοιπόν; 2-4 φορές την εβδομάδα άσκηση την περίοδο των διακοπών , είτε αυτό σημαίνει προπόνηση στο γυμναστήριο, τρέξιμο , ποδήλατο ,κάποιο σπόρ, είτε ακόμα και άσκηση στο σπίτι, αρκούν σε σχέση με την πλήρη αποχή και βοηθούν το σώμα μας να μην “ξεχάσει” τις προσαρμογές  των προηγούμενων εβδομάδων, τόσο για όσους είχαν σκοπό να σταματήσουν, όσο και για όσους φοβούνται ότι αν δε κάνουν μία μέρα προπόνηση θα χάσουν τα πάντα.

Όσον αφορά την διατροφή. Για κάποιους αυτή η περίοδος σημαίνει πλήρη αποδιοργάνωση στον τρόπο που συνηθίζουν να τρώνε και για κάποιους πίεση, άγχος και τύψεις για το αν θα φάνε ένα γλυκό ή κάτι διαφορετικό από την συνηθισμένη διατροφή τους.  Στην πρώτη περίπτωση παρατηρούμε απώλειες πολλών γευμάτων, πολύ φαγητό σε ένα με δύο γεύματα, πολλά γλυκά, κακή ενυδάτωση και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.  Ενώ στη δεύτερη αποχή από τραπέζια με οικογένεια και φίλου και άγχος για το πως θα κρατηθούμε εντός προγράμματος. Πως όμως θα πρέπει να φάμε στην περίοδο των γιορτών; Και πάλι θα δούμε τα πράγματα και από τις δύο όψεις. Όχι πλήρη διάλυση του προγράμματός μας όχι άγχος για το αν θα ξεφύγουμε λιγάκι.

 

Μερικά tips που θα βοηθήσουν:

-Αν τρώτε πρωινό τις απλές καθημερινές φάτε πάλι κάτι ανάλογο, ακόμα και αν το μεσημέρι έχετε να πάτε το μεσημέρι σε γιορτινό τραπέζι. Έτσι θα κρατηθείτε από το να φάτε μεγάλη ποσότητα.

– Μην αφήνετε το σώμα σας νηστικό πολλές ώρες. Το αποτέλεσμα θα είναι μεγαλύτερη πείνα και μεγαλύτερα γεύματα αργότερα. Φάτε κάποιο γιαούρτι, φρούτα και ξηρούς καρπούς για να κόψετε την πείνα σας.

– Φροντίστε τα περισσότερα γεύματα σας να έχουν πρωτεΐνη, λαχανικά, υδατάνθρακες και λιπαρά.

– Φάτε ελεύθερα στο γιορτινό τραπέζι. Μην σκέφτεστε θερμίδες, λιπαρά κτλ.  Τα γιορτινά τραπέζια είναι 4-5 όλο τον χρόνο. Μη σας απασχολεί τι θα φάτε και θα πιείτε εκεί. Να σας απασχολεί τι θα τρώτε και τι θα πίνετε τις υπόλοιπες 360 μέρες του χρόνου.

– Μην ξεχνάτε να πίνετε 6-8 ποτήρια νερό κατα την διάρκεια της ημέρας.

Συνοψίζοντας, η περίοδος των γιορτών είναι μία περίοδος που δεν πρέπει ούτε να κάνουμε πλήρη αποχή από άσκηση και διατροφή αλλά ούτε και να χάσουμε το νόημα της μένοντας κολλημένοι στις συνήθειές μας!

Καλά Χριστούγεννα & Καλή Χρονιά σε όλους.

 

Άρθρο του Κωνσταντίνου Παλλήκαρη, Physical Education and Sports Science Graduate