fbpx

Προπόνηση με καύσωνα: Μάθε αν κερδίζεις ή απλώς ταλαιπωρείς τον εαυτό σου!

Προπόνηση με καύσωνα: Μάθε αν κερδίζεις ή απλώς ταλαιπωρείς τον εαυτό σου!

Υπάρχει σωματικό όφελος για την άσκηση εν μέσω κύματος καύσωνα; Υπάρχει κάτι που να το κάνει πραγματικά να αξίζει τον κόπο; Μπορεί και εσύ να έχεις ακούσει ότι η γυμναστική έξω στη ζέστη καίει περισσότερες θερμίδες αλλά για να δούμε εάν αυτό αληθεύει ή όχι.

Η απάντηση, είναι «πιθανόν». Η Dr Preethi Daniel, διευθύντρια της Ιατρικής Κλινικής του Λονδίνου λέει ότι αυτό έχει να κάνει με το βασικό μεταβολικό σoυ ρυθμό. Είναι «η ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεις ανά μονάδα χρόνου όταν είσαι ήρεμος ή ένα μέτρο για το πόσο γρήγορα καις θερμίδες για να κρατηθούν τα κύτταρα σου σε λειτουργία», διευκρινίζει.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι μπορείς να προπονηθείς στη ζέστη του καλοκαιριού χωρίς πρόβλημα!

 

Η γιατρός εξηγεί ότι ο βασικός μεταβολικός ρυθμός μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τα επίπεδα δραστηριότητας, αλλά σημειώνει ότι στη θεωρία αυτό επίσης μεταβάλλεται ανάλογα με τον καιρό και το κλίμα. «Ο θερμότερος καιρός μπορεί να προκαλέσει μια ελαφρά αύξηση στον βασικό μεταβολικό ρυθμό και να βοηθήσει να κάψεις αυτές τις θερμίδες λίγο πιο γρήγορα, επειδή το σώμα εργάζεται σκληρά για να σε κρατήσει δροσερή», λέει η γιατρός.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν ακριβώς πόσες περισσότερες θερμίδες μπορείς να κάψεις.

Ο Greg Drach, διευθύνων σύμβουλος της κοινότητας myCrew και δρομέας του ultra marathon, επισημαίνει επίσης ότι οποιαδήποτε αύξηση στο κάψιμο θερμίδων που μπορεί να δεις ως αποτέλεσμα του ζεστού περιβάλλοντος, είναι πιθανό, ούτως ή άλλως, να διαρκέσει μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα, επειδή το σώμα μαθαίνει να προσαρμόζεται.

Σημειώνει επίσης ότι, ενώ μπορεί να νιώσεις πιο ικανοποιημένος μετά από μια προπόνηση στη ζέστη (σκέψου μόνο τον ιδρώτα), «από την άποψη της αποτελεσματικότητας και των αποτελεσμάτων μπορείς να επιτύχεις μια καλύτερη προπόνηση χωρίς την επιπλέον θερμότητα» επειδή θα είσαι σε θέση να αντέξεις την άσκηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οπότε πρέπει να ασκούμαστε με ζεστό καιρό;

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάσαι ότι αν αποφασίσεις να κάνεις προπόνηση σε υψηλές θερμοκρασίες, η ανάγκη για ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική.

«Το συνολικό τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι πιο ικανοποιητικό, αλλά η άσκηση σε ένα κύμα καύσωνα είναι πιο επικίνδυνη καθώς μπορεί να αποδυναμωθείς ή να πάθεις θερμοπληξία», προειδοποιεί ο Greg.

«Αξιοποίησε στο έπακρο την προπόνηση σου με τη σωστή ενδυμασία (με ένα καπέλο και ελαφριά στολή προπόνησης), μείνε ενυδατωμένη και προσπάθησε να μην γυμνάζεσαι στη μέση της ημέρας, αλλά ή νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ», συμβουλεύει ο ειδικός.