fbpx

Πως θα επαναφέρεις την χαμένη ψυχολογία σου

Πως θα επαναφέρεις την χαμένη ψυχολογία σου

Και όπως ξέρεις, είναι εξαιρετικά εύκολο κάποιος να χάσει τη διάθεση του και να πέσει σε κατάθλιψη εξαιτίας της όλης κατάστασης, μένοντας στάσιμος ή πηγαίνοντας πίσω.

Ο COVID-19 δίδαξε σε όλους μας πως ένα γεγονός στην άλλη άκρη του κόσμου μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητα ολονών μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες και μπροστά σε αυτό υπάρχουν πολύ λίγα που μπορούμε να κάνουμε.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα καταφέρεις να έχεις θετική σκέψη

 

Είναι όμως αξιοθαύμαστο πως πολλοί άνθρωποι, για να μην ρίχνουμε τον προβολέα μόνο στα άσχημα, κατάφεραν να μετατρέψουν αυτή την ατυχή συγκυρία σε ευκαιρία και να πάνε μπροστά.

Σήμερα, αν βρίσκεσαι σε μια τέτοια ψυχολογική κατάσταση, αλλά θες να την αλλάξεις, έχω μερικές τεχνικές που ίσως βοηθήσουν, αν δεν τις εφαρμόζεις ήδη.

 

Θετική σκέψη- Το μπροστά είναι καλύτερο από το πίσω

Πρώτα από όλα, πρέπει να ξέκινήσεις με δύο ιδέες. Ότι το μπροστά μπορεί να είναι καλύτερο από το πίσω, και ότι έχεις την δύναμη να το κάνεις πραγματικότητα.

Βλέπεις, όλοι όσοι πέτυχαν να μετατρέψουν τα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, από τραγωδία σε επιτυχία, το έκαναν πιστεύοντας αυτό ακριβώς: Ότι το μέλλον θα είναι πιο όμορφο από το παρελθόν και ότι παρά τις ελλείψεις τους, έχουν την δυνατότητα να το πραγματοποιήσουν.

Και πολλοί το έκαναν!

Αυτό τους έδωσε κουράγιο να ψάξουν περισσότερο και να στίψουν το μυαλό τους μέχρι να βρούνε την απάντηση στο ερώτημα “Τι μπορώ να κάνω τώρα;”

Είναι το πρώτο βήμα για να σε εκτοξεύσει και εσένα μπροστά διότι βάζει τα θεμέλια που θα χτίσεις πάνω. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να είσαι πιο αισιόδοξος και να βελτιώσεις την ζωή σου!

 

Υπομονή- Τα αποτελέσματα δεν θα φανούν αμέσως

Ανάλογα πάντα με τους στόχους του καθενός, το ότι πηγαίνεις μπροστά θα φανεί και σε διαφορετικό χρονικό ορίζοντα. Αν ας πούμε θέλεις να φτιάξεις το σώμα σου σαν επαγγελματίας αρσιβαρίστας, είναι λογικό να πάρει περισσότερο χρόνο από ότι αν ήθελες απλά να χάσεις λίγα παραπανήσια κιλά.

Όπως είναι αναμενόμενο, κάποια αποτελέσματα θα φανούν πιο μετά και είναι λογικό να χάσεις την διάθεση σου αν χρειαστεί να περιμένεις περισσότερο από όσο υπολόγιζες.

Το σημαντικό είναι να αποφασίσεις αν το επόμενο βήμα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, και αν είναι συνέχισε για όσο περισσότερο μπορείς.

Κάνε μικρές αλλαγές αν και όταν χρειάζεται και μην ξεχνάς ότι η πρόοδος είναι πρόοδος, και άσχετα με την απόσταση, είναι πολύ καλύτερο από τις εναλλακτικές.

Ξαναπαίρνοντας την φυσική κατάσταση σαν παράδειγμα, αν ξεκινήσεις σήμερα με στόχο να γραμμώσεις, και αυτή τη στιγμή έχεις κάποια περιττά κιλά θα δεις ότι σε 3 μήνες το σώμα σου θα είναι πολύ διαφορετικό.

 

Επιμονή- Συνέχισε ακόμα κι όταν είναι δύσκολο

Τώρα, αυτό είναι ένα αρκετά δύσκολο συστατικό της συνταγής σου, επειδή υπάρχουν ένα σωρό απρόβλεπτα γεγονότα που μπορούν να μπουν εμπόδιο. Ο COVID-19 είναι ένα εξαιρετικό τέτοιο παράδειγμα απροόπτου, που ενώ είχες το πρόγραμμά σου, άλλαξαν όλα.

Το καλό όμως είναι, ότι αν μπορείς να συνεχίσεις έστω και με μικρότερη ένταση, να επενδύεις ένα κομμάτι του χρόνου και της ενέργειάς σου παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, μπορείς να πας πολύ μακριά, πιο γρήγορα.

Αν ας πούμε ο στόχος σου ήταν να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους σου ανθρώπους, είναι λογικό να το βάλεις στην αναμονή για λίγο καιρό.

Μπορεί να μην μπορείς να τους δεις από κοντά αυτή τη στιγμή, αλλά υπάρχουν κλήσεις, βιντεοκλήσεις και πάρα πολλά ακόμα μέσα για να είσαι κοντά τους!

Η επιμονή και η υπομονή πάνε μαζί. Συνεχίζεις να προσπαθείς παρά τις αντιξοότητες, ακόμα και όταν δεν βλέπεις άμεσα αποτελέσματα, γιατί ο στόχος σου αξίζει και είναι μπροστά σου!

 

Σημάδεψε όσο πιο ψηλά μπορείς!

Σαν πρώτο βήμα βάλαμε την θετική προδιάθεση. Σκέψου ότι το μέλλον είναι στο χέρι σου και μπορείς να το κάνεις ότι θες. Τώρα θέλω να σκεφτείς με τι μοιάζει ένα τέτοιο μέλλον για σένα; Ποιά καθημερινότητα δεν θα βαριόσουν, αλλά θα την απολάμβανες; Ποιός θα ήθελες να είσαι;

Αυτό το βήμα απαιτεί ειλικρίνεια με τον εαυτό σου και είναι ίσως από τα σημαντικότερα. Και μπροστά στον ίδιο μας τον εαυτό τα ψέματα είναι ανίσχυρα. Πρέπει να ανακαλύψεις (ή αν ξέρεις ήδη να κυνηγήσεις) αυτό που σε γεμίζει και δίνει νόημα στη ζωή σου.

Ακόμα περισσότερο, πρέπει να το σπάσεις σε μικρά βήματα που μπορείς να μετρήσεις και να δεις αν έχεις πρόοδο, και να δουλέψεις αντίστοιχα. Ανάλογα το στόχο θέτεις και έναν ορίζοντα και δουλεύεις πάνω σε αυτό.

Αν ας πούμε θέλεις να γίνεις ο καλύτερος λογιστής που μπορείς να γίνεις, κάν’το! Απλά θα πάρει αρκετό καιρό. Αλλά το αξίζει και σύντομα θα είσαι πολύ πιο μπροστά προς το στόχο σου από ότι είσαι σήμερα.

Σκέψου πόσο πιο μπροστά μπορείς να είσαι σε λίγους μήνες!

 

Βρες ένα “γιατί” που να σου δίνει δύναμη

Ας πούμε ότι έχεις καταφέρει και έχεις φτάσει μέχρι εδώ. Έχεις χτίσει μια ρουτίνα που σου αρέσει και αφιερώνεις τακτικά κάποιο χρόνο σε αυτό που σε γεμίζει και σου δίνει σκοπό.

Σε αυτή την περίοδο, είναι πολύ πιθανό να μπεις στον πειρασμό να ξανανρχίσεις μια από τις παλιές σου συνήθειες. Θα θες να κάνεις κάτι το οποίο πάει άμεσα ή έμμεσα ενάντια στον στόχο σου.

Αν ας πούμε ο στόχος είναι να φτιάξεις το σώμα σου, και έχεις καταφέρει να οργανώσεις τη διατροφή και την άσκησή σου ανάλογα, καλώς ή κακώς εκείνο το πεντανόστιμο κομμάτι παστίτσιο θα χρειαστεί να περιμένει λίγο ακόμα.

Ανάλογα με τις συνήθειές σου, θα πρέπει να έχεις στον νου σου ότι δεν θες να αφήσεις πολύ τα λουριά, μέχρι να κάνεις κάποια πρόοδο. Είναι απαραίτητο, τουλάχιστον στην αρχή να βρεις ένα καλό λόγο που να θες να αλλάξεις τον εαυτό σου.

Θα χρειαστείς κάτι με βαρύτητα ώστε να σε κρατήσει πιστό στο σκοπό σου και στην κατεύθυνσή σου. Θέλεις να είναι κάτι που όταν το σκέφτεσαι θα διώχνει τη δύναμη που έχουν οι πειρασμοί πάνω σου.

Ένα δυνατό “γιατί” θα βοηθήσει πάρα πολύ. Είναι διαφορετικό από το στόχο, διότι είναι ριζωμένο πιο βαθιά μέσα σου. Αυτό το βάθος είναι που του δίνει την αξία του.

Μπορεί να είναι οτιδήποτε. Το σημαντικό είναι να είναι φορτισμένο συναισθηματικά και να γέρνει την ζυγαριά σου προς την σωστή κατεύθυνση κάθε φορά που το φέρνεις στο μυαλό σου.

Παράδειγμα: Έχεις κάποιο μέλος της οικογένειας που παλεύει με κάποιο πρόβλημα, και “αν μπορούσες να είσαι λίγο καλύτερος γενικά” θα μπορούσες να τους βοηθήσεις να το ξεπεράσουν!