fbpx

Πως θα φροντίσεις να αντέξει η μηχανή σου στη κάψα του καλοκαιριού!

Πως θα φροντίσεις να αντέξει η μηχανή σου στη κάψα του καλοκαιριού!

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού καταπονούν τόσο εσένα όσο και τη μοτοσικλέτα σου. Και μη νομίζεις ότι η μοτοσικλέτα δεν ταλαιπωρείται το καλοκαίρι. Από τον κινητήρα μέχρι και την αλυσίδα υπάρχει επιβάρυνση που πρέπει να προσέξεις για να μην έχεις πρόβλημα!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Η χαλάρωση της παραλίας που μπορεί να γίνει επικίνδυνη!

 

Είτε κινείσαι στη πόλη, είτε σε ταξίδι η μοτοσικλέτα επιβαρύνεται από τη ζέστη και πολύ περισσότερο φυσικά στη πόλη με τις χαμηλές ταχύτητες και τα μποτιλιαρίσματα.

Δες τι μπορείς να κάνεις ώστε να προστατεύσεις τη μηχανή σου από τη ζέστη:

 

Σβήσε τον κινητήρα αν δεν μπορείς να ξεφύγεις από το μποτιλιάρισμα

Υπάρχουν περιπτώσεις που το μποτιλιάρισμα είναι τόσο πυκνό που ούτε η μοτοσικλέτα δεν μπορεί να ξεφύγει. Αν πέσεις σε τέτοιο μποτιλιάρισμα, είτε στη πόλη, είτε σε ταξίδι (όσο και αν αυτό είναι σπάνιο) και δεις ότι δεν μπορείς να ξεφύγεις σβήσε τον κινητήρα. Σκέψου ότι ο κινητήρας ταλαιπωρείται στο ρελαντί, είτε είναι υδρόψυκτος και ακόμα περισσότερο αν είναι αερόψυκτος! Ακόμα και εσύ που ουσιαστικά κάθεσαι πάνω από τον κινητήρα ζεσταίνεσαι περισσότερο. Αν σβήσεις θα αποτρέψεις την άνοδο υψηλής θερμοκρασίας στον κινητήρα που μπορεί να προκαλέσεις φθορά σε κάποιο σύστημα και θα μειώσεις την θερμότητα που δέχεσαι εσύ.

 

Φρόντιζε να τη σταθμεύεις πάντα σε σκιά

Ο ήλιος φθείρει πολλά σημεία της μοτοσικλέτας σου και περισσότερο τα πλαστικά. Σκέψου ότι εκτός από τη σέλα ή το φέρινγκ υπάρχουν και άλλα πλαστικά που είτε είναι διακοσμητικά, είτε αποτελούν τμήμα του ηλεκτρικού συστήματος! Επομένως προσπάθησε να σταθμεύεις τη μοτοσικλέτα σου πάντα σε σκιά!

 

Έλεγχε τα υγρά

Εννοείται ότι τα υγρά του συστήματος ψύξης θα πρέπει να τα ελέγχεις, όμως δεν είναι μόνο αυτά που επηρεάζονται από τη ζέστη. Τα λάδια και τα υγρά φρένων επηρεάζονται και αυτά από τη ζέστη επομένως καλό είναι να τα ελέγχεις.

 

Το σύστημα πέδησης

Καλό θα είναι το καλοκαίρι να έχουμε καινούργια τακάκια στα φρένα αφού αντιδρούν καλύτερα στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά το φρενάρισμα.

 

Προστάτευσε το σύστημα κίνησης

Είτε έχεις αλυσίδα, είτε ιμάντα φρόντισε να είναι σε καλή κατάσταση. Στην περίπτωση της αλυσίδας να είναι τεντωμένη σωστά, να μην είναι βρόμικη και φυσικά να είναι σωστά λιπασμένη. Αν χρειάζεται λίπανση προτίμησε να το κάνεις το βράδυ που πέφτει η θερμοκρασία. Στην περίπτωση του ιμάντα έλεγξε αν έχει ξεραθεί ή έχει ρωγμές!

 

Έλεγξε τις καλωδιώσεις

Η ζέστη του καλοκαιριού επηρεάζει φυσικά και τα καλώδια του ηλεκτρικού συστήματος. Έλεγξε με προσοχή τα καλώδια αν έχουν υποστεί φθορές ώστε να προλάβεις τυχόν βραχυκύκλωμα.

 

Έλεγξε τα λάστιχα

Με το δεδομένο ότι είναι μύθος ότι τα λάστιχα ξεραίνονται το καλοκαίρι φρόντισε να είναι σε καλή κατάσταση. Αν πλησιάζουν προς το τέλος της ζωής τους φρόντισε να τα αλλάξεις.