fbpx

Πως μπορείς από τη ζήλια να την χάσεις για πάντα

Πως μπορείς από τη ζήλια να την χάσεις για πάντα

Είσαι από εκείνους τους άντρες που τους τρώει το σαράκι της ζήλιας; Είσαι από εκείνους που έχεις μια σύντροφο διαχυτική και τρελαίνεσαι που τη βλέπεις να μιλάει με κόσμο; Αν είσαι από αυτούς τους τύπος πρόσεχε γιατί μπορεί να την χάσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτό είναι το «μυστικό» που κρατά το πάθος ζωντανό μετά από χρόνια σχέσης!

 

Η ζήλια είναι ένα ψυχοφθόρο συναίσθημα, που λίγο-πολύ όλοι το έχουμε ζήσει. Πολλοί καταλήγουν να κάνουν διάφορα σενάρια που μπορεί να μην ισχύουν καν, λόγω υπερβολικής ζήλιας. Αυτό μπορεί να κοστίσει στη σχέση, αν είναι συχνό φαινόμενο, γιατί πολλοί άνθρωποι δεν αντέχουν την υπερβολική ζήλια!

 

 

Αν είσαι πραγματικά ερωτευμένος άντρας τότε είναι λογικό να ζηλεύεις. Σπάνια κάποιος που είναι ερωτευμένος δε ζηλεύει και μάλιστα πολλές φορές οι άντρες περνούν σε επίπεδο πολύ πιο έντονο και ενδεχομένως αρρωστημένο όταν η ζήλια ξεπερνάει το όριο και γίνεται εμμονή.

 

 

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους υπάρχουν τριών ειδών ζήλιες:

Πιο συγκεκριμένα ο Φρόιντ διέκρινε τρία είδη ζήλιας, τη φυσιολογική, τη νευρωτική και την παθολογική.

 

  • Η φυσιολογική ζήλεια είναι το συναίσθημα που αισθάνονται οι περισσότεροι άνθρωποι σε κάποια φάση της ζωής τους και προκαλείται από τη συμπεριφορά κάποιου τρίτου. Έτσι, ένας άντρας μπορεί να νιώσει ζήλια, όταν άλλοι άνδρες προσεγγίσουν τη γυναίκα του σε ένα πάρτι. Αυτό το συναίσθημα είναι απόλυτα φυσιολογικό και εξαφανίζεται από μόνο του μόλις ηρεμήσουν τα πνεύματα.
  • Η νευρωτική ζήλια εμφανίζεται έντονα σε άτομα υπερευαίσθητα και τις περισσότερες φορές δεν οφείλεται σε σοβαρές ή ορατές αιτίες. Έχει τη βάση της σε βαθιά ριζωμένα αισθήματα ενοχής και στο μηχανισμό άμυνας που ονομάζεται προβολή.
  • Η παθολογική ή αρρωστημένη ζήλια ξεπερνά τα όρια του κοινωνικά αποδεκτού και σχετίζεται σχεδόν αποκλειστικά με την έμμονη ιδέα της απιστίας. Το άτομο που νιώθει αυτό το βασανιστικό συναίσθημα αισθάνεται συνήθως μειονεκτικά απέναντι στη σύντροφό του και παρατηρεί εξονυχιστικά τη συμπεριφορά του άλλου, προκειμένου να βρει πειστήρια και αποδείξεις για την υποτιθέμενη απιστία. Μέσα από τη μόνιμη ανησυχία στην οποία ζει, παρεξηγεί και παρερμηνεύει τη σύντροφό του, που υποφέρει από αυτήν τη συμπεριφορά.

 

Και όπως είναι φυσικό υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντέχουν τη ζήλια. Ειδικά στις δύο από τις τρεις περιπτώσεις που τα φαινόμενα είναι έντονα.