fbpx

Πως μπορείς να προπονηθείς στη ζέστη με ασφάλεια και να κερδίσεις

Πως μπορείς να προπονηθείς στη ζέστη με ασφάλεια και να κερδίσεις

Λένε όχι στην προπόνηση στον ήλιο όμως σε πολλά αθλήματα ειδικά τα καλοκαιρινά οι αγώνες γίνονται κάτω από τον καυτό ήλιο. Γιατί εσύ να μην μπορείς να κάνεις μια προπόνηση.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτή είναι η ώρα που το τρέξιμο θα σου κάψει περισσότερο λίπος!

 

Φαίνεται ότι τόσο η ηλιοθεραπεία όσο και η άσκηση έχουν εξαίρετα οφέλη για την υγεία και τη φυσική κατάσταση. Ωστόσο όταν εφαρμόζονται σε συνδυασμό τα οφέλη πολλαπλασιάζονται.

Για να κερδίσεις από την προπόνηση στον ήλιο θα πρέπει βέβαια να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος και φυσικά να μειώσεις τους χρόνους αλλά και την ένταση.

 

 

Το βέβαιο είναι ότι ο οργανισμός σου ζορίζεται περισσότερο και έτσι έχεις μεγαλύτερη ένταση στη προπόνηση. Όμως παράλληλα χάνεις και υγρά με αποτέλεσμα να πρέπει να τα αναπληρώνεις.

Όσον αφορά την ποσότητα των υγρών που πίνεις ποτέ δεν θα πρέπει να κάνεις εκπτώσεις και σε καμία στιγμή. Πίνε άφθονα υγρά όταν προπόνησε σε υψηλές θερμοκρασίες. Η εφίδρωση – μέρος του οργανικού ψυκτικού συστήματος – αφαιρεί την πλεονάζουσα θερμότητα του σώματος μέσω των υδρατμών. Ο ιδρώτας συνοδεύεται όμως από απώλεια υγρών. Όσο περισσότερη ζέστη κάνει τόσο πιο πολύ «στάζεις».

 

 

Σε οργανικό επίπεδο η απώλεια υγρών μειώνει τον όγκο αίματος ο οποίος με τη σειρά του μειώνει τον όγκο καρδιακών παλμών. Συνεπώς η καρδιά αναγκάζεται να εργάζεται σκληρότερα για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του κυκλοφορικού συστήματος.

Όταν πίνεις αρκετά υγρά για να αντικαταστήσεις αυτά που χάνονται με τον ιδρώτα βοηθάς τον οργανισμό να διατηρεί σταθερό όγκο αίματος. Η αναπλήρωση των υγρών διευκολύνεται η κυκλοφορία του αίματος από και προς τα πόδια. Αν όμως τα επίπεδα των υγρών σημειώσουν κατακόρυφη πτώση ο όγκος αίματος μειώνεται δραματικά. Αργά η γρήγορα ο οργανισμός θα φτάσει σε ένα σημείο που θα σας πει ότι δεν επαρκεί το αίμα για να τροφοδοτήσει τους μυς για άθληση.

«Η αντίδραση του σώματος έρχεται να περιορίσει την κυκλοφορία του αίματος στις λιγότερο σημαντικές περιοχές»  λέει ο Γκλίζον. «Ο οργανισμός επιλέγει να εξασφαλίσει την επιβίωσή του και να διοχετεύσει αίμα στα ζωτικά όργανα κι όχι στους μυς. Γι’ αυτόν το λόγο η ταχύτητά σας μειώνεται». Μια αφυδάτωση της τάξης του 2% και μόνο μπορεί να προκαλέσει μείωση της απόδοσής σας κατά 20%.

Ακόμη χειρότερα αν τα επίπεδα των υγρών δεν ανέλθουν θα μπορούσες να πάθεις πολύ σοβαρότερες επιπλοκές όπως ζάλη κράμπες και εμετούς.