fbpx

Πόσες ταχύτητες πρέπει να έχεις στο ποδήλατο σου για να κάνεις τη καλύτερη προπόνηση

Πόσες ταχύτητες πρέπει να έχεις στο ποδήλατο σου για να κάνεις τη καλύτερη προπόνηση

Το ποδήλατο έχει τρία σημαντικά πλεονεκτήματα. Είναι απείρως λιγότερο βαρετό από το τρέξιμο ή το indoor ξαδερφάκι του το spinning, προσφέρει απείρως περισσότερους τρόπους εκγύμνασης παίζοντας με τις κλίσεις του εδάφους, τις ταχύτητες και τις εντάσεις, είναι απείρως πιο ασφαλές από τα περισσότερα αθλήματα σε θέματα τραυματισμών.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτή η interval προπόνηση με το ποδήλατο θα σου «λιώσει» το λίπος της κοιλιάς

 

Σε ένα ποδήλατο, η δύναμη και η διανυόμενη απόσταση προέρχονται συλλογικά από τις ταχύτητες-σχέσεις, οι οποίες παράγουν την απόσταση που διανύεται με κάθε περιστροφή των πεταλιών. Μεγαλύτερες ταχύτητες-σχέσεις χρειάζονται περισσότερη δύναμη και καλύπτουν μεγαλύτερη απόσταση, αλλά πατώντας βαρύτερη σχέση δεν θα δείτε καμιά διαφορά στην ταχύτητα αν γυρίζεται το πεντάλ μόνο με 40 στροφές.

Πόσες ταχύτητες πρέπει να έχει το ποδήλατο σου για να κάνεις μια πραγματικά αποδοτική προπόνηση;

1 ταχύτητα: Είναι αρκετή καθώς θα σε βοηθήσει να καλύψεις μεγαλύτερες αποστάσεις και πιο γρήγορα από ότι αν επιλέξεις να πας με τα πόδια, δηλαδή να τρέξεις. Τώρα αν συναντήσεις μεγάλη ανηφόρα… κατεβαίνεις και το πας …με τα πόδια!

2 ταχύτητες: Η επιλογή δύο ταχυτήτων όπου η εναλλαγή γίνεται αυτόματα, βάση του ρυθμού περιστροφής των ποδιών. Όταν αρχίσουν τα πόδια να γυρνάνε πιο γρήγορα τότε εμπλέκεται η «βαριά» ταχύτητα. Ιδανικό για κάποιον που θέλει να κάνει μια χαλαρή βόλτα στο κέντρο, αλλά έχει να καλύψει μεγάλη απόσταση!

3 ταχύτητες: Συναντάμε συνήθως στα ποδήλατα πόλης στις πόλεις της Βόρειας Ευρώπης. Μια ελαφριά ταχύτητα για ανηφόρες, μια ταχύτητα για τις ευθείες και μια που μπορείς να πας «χαλαρά».

11 ταχύτητες: Το trend στον χώρο του ποδηλάτου, οι 11-πλες μεταδόσεις προσφέρουν το εύρος που μπορεί να χρειαστείς ακόμη και στις πιο δύσκολες διαδρομές

22 ταχύτητες: Για το καινούριο ανθρακονημάτινο ποδήλατο δρόμου σας, όπου σε απασχολούν οι υψηλές επιδόσεις. Με δύο γρανάζια μπροστά και 11 πίσω, έχεις  τόσες διαθέσιμες επιλογές που θα μπορείς να ανεβείς ακόμα και τις πιο ζόρικες ανηφόρες  αλλά και να πιάνεις τα περισσότερα από 30χλμ χλμ στις ευθείες.

30 ταχύτητες: Είναι αυτές που είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς οι 3 δίσκοι μπροστά και οι 10 ταχύτητες πίσω προσφέρουν τόσες πολλές επιλογές ταχυτήτων, που θα μπορέσεις να ανεβείς ακόμη και τις πιο δύσκολες ανηφόρες.