fbpx

Πόσο καλό μπορεί να σου κάνει μια πρωινή …ψυχρολουσία στο μπαλκόνι!

Πόσο καλό μπορεί να σου κάνει μια πρωινή …ψυχρολουσία στο μπαλκόνι!

Θα σου φανεί τρελό να βγεις στο μπαλκόνι το πρωί ημίγυμνος με το εσώρουχο το χειμωνιάτικο πρωινό μόλις ξυπνήσεις. Θα το θεωρήσεις τρελό αλλά δεν είναι και σίγουρα δεν θα κρυολογήσεις, όμως θα σου κάνει καλό!

Η αλήθεια όμως μοιάζει περισσότερο με αυτό που λένε οι παλιοί ότι το κρύο νερό σε ξυπνάει.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε πόση ζέστη πρέπει να έχεις στο σπίτι σου τον χειμώνα για να είσαι άνετα και υγιής

 

Αν λοιπόν βγεις στο μπαλκόνι ημίγυμνος λίγα λεπτά αφ΄ ότου ξυπνήσεις αυτή η κίνηση αποτελεί μια τονωτική «ένεση» για τον οργανισμό σου. Πρώτον επειδή αναπνέεις καθαρό αέρα και δεύτερο επειδή η κρύα ατμόσφαιρα που παγώνει το γυμνό δέρμα σε ξυπνάει αμέσως.

Σύμφωνα με έρευνα του Journal Diabetes που πραγματοποιήθηκε το 2014, αν κοιμάστε γυμνοί και διατηρείτε το σώμα σας κρύο, βελτιώνετε κατά πολύ τον μεταβολισμό σας, το ίδιο συμβαίνει και με την …πρωινή ψυχρολουσία στο μπαλκόνι!

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα οι ερευνητές έβαλαν σε ένα κρύο δωμάτιο άνδρες να κοιμηθούν και παρατήρησαν πως οι ίδιοι άνδρες παρήγαγαν διπλάσια ποσότητα από μια ουσία που βοηθάει στο κάψιμο των θερμίδων όταν ήταν στο κρύο δωμάτιο συγκριτικά με το ζεστό.

Όταν, λοιπόν, κοιμάστε γυμνοί, η θερμοκρασία του σώματός σας παραμένει ίδια με εκείνη που θα έχετε ντυμένοι σε ένα πιο κρύο δωμάτιο.

Και τι γίνεται όταν βγεις στο μπαλκόνι;

Η κορτιζόλη, γνωστή και ως «ορμόνη του στρες» είναι πολύ σημαντική στις διάφορες μεταβολικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο σώμα μας. Εάν ζεσταινόμαστε πάρα πολύ κάτω από κουβέρτα μας, αυξάνεται η παραγωγή της κορτιζόλης και ακόμα χειρότερα όταν συνεχίσουμε το …χουχούλιασμα όταν ξυπνάμε. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, οδηγούν σε επικίνδυνη όρεξη (και μακροχρόνια αύξηση βάρους), αυξημένη νευρικότητα και ένταση.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει να κοιμάσαι γυμνός χειμώνα – καλοκαίρι και όπως λένε οι επιστήμονες όταν ένας άνδρας κοιμάται γυμνός, κοιμάται καλύτερα. Συγκεκριμένα όταν μας παίρνει ο ύπνος η θερμοκρασία του σώματός μας πρέπει να πέφτει αρχικά και λίγο πριν ξυπνήσουμε να ανεβαίνει. Όταν φοράμε ρούχα αυτή η λειτουργία δεν πραγματοποιείται πάντα ομαλά καθώς τα υφάσματα που έχουμε πάνω μας, επηρεάζουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Ο Dr.W. Christopher Winter, Σύμβουλος Ύπνου για άνδρες, τονίζει πως τα ρούχα λειτουργούν πολλές φορές ως μονωτικά και μαζεύουν ζέστη με αποτέλεσμα να ξυπνάμε μέσα στη νύχτα μούσκεμα στον ιδρώτα κάτι που δεν είναι και το καλύτερο!

Γυμνός για λίγο στο μπαλκόνι είναι σίγουρα ο πιο βέβαιος τρόπος να ξυπνήσεις αμέσως τον οργανισμό σου!

Και εννοείται ότι δεν πρόκειται να μείνεις στο παγωμένο μπαλκόνι για περισσότερο από μισό λεπτό επομένως δεν πρόκειται να «παγώσεις». Είναι κάτι παρόμοιο με το κρύο ντουζ μετά τη σάουνα.