fbpx

Πόσο κρύο πρέπει να είναι το ροζέ κρασί για το απολαύσεις σωστά!

Πόσο κρύο πρέπει να είναι το ροζέ κρασί για το απολαύσεις σωστά!

Δειλινό και καλοκαιρινή χαλάρωση. Την ώρα που η δροσιά αρχίζεις να παίρνει τη θέση της στην ατμόσφαιρα είναι  ίσως η πιο κατάλληλη ώρα να απολαύσεις ένα ποτήρι ή …πολλά δροσερό ροζέ κρασί!

Όμως πόσο δροσερό ή κρύο πρέπει να είναι ώστε αν το απολαύσεις σωστά και να γευτείς όλα τα αρώματα του;  Ο κανόνας μπορεί να λέει ότι όλα είναι θέμα γούστου όμως η θερμοκρασία στην οποία σερβίρεται το κρασί δεν είναι σχετική, επειδή απλά μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη γεύση οποιουδήποτε οίνου.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά τα κοκτείλ με βάση το αγαπημένο σου ουίσκι θα σε εκπλήξουν

 

Και αν θες να απολαύσεις ένα ξηρό ροζέ κρασί πρέπει να σερβιριστεί δροσερό για να μεγιστοποιηθεί η γεύση του. Και τις σημαίνει δροσερό; Ως θερμοκρασία δωματίου θεωρούμε ότι είναι μεταξύ 20-25 βαθμούς Κελσίου. Το ροζέ κρασί οποιουδήποτε είδους, θα πρέπει να σερβίρεται στους 8-12 βαθμούς Κελσίου. Ελαφρές παραλλαγές είναι αναμενόμενες.

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να έχετε ένα μπουκάλι κρασί στην επιθυμητή θερμοκρασία είναι να το παγώσετε σε ένα ψυγείο κρασιού που έχει ελεγχόμενες θερμοκρασίες. Σε αντίθετη περίπτωση, το κρασί μπορεί να ψυχθεί σε συμβατικό ψυγείο ή σε σαμπανιέρα.

Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας ενός κρασιού μπορούν να αλλάξουν πολύ τη γεύση του. Ένα κοινό πρόβλημα για τα λευκά και τα ροζέ κρασιά είναι ότι -ειδικά το καλοκαίρι- δεν σερβίρονται στη σωστή θερμοκρασία. Αν είναι πολύ κρύα καταπνίγουν το αρωματικό μπουκέτο και καλύπτουν τις απαλές γεύσεις. Εάν ένα κρασί -ιδιαίτερα ένα λευκό κρασί- σερβίρεται πολύ ζεστό, τότε το αλκοόλ θα δώσει μια αίσθηση καψίματος στον ουρανίσκο και θα αλλοιωθούν τα κομψά χαρακτηριστικά του κρασιού.