fbpx

Πόσο μπορεί να σε επηρεάσει η Τρίτη και 13;

Πόσο μπορεί να σε επηρεάσει η Τρίτη και 13;

«Τρίτη και 13» γράφει σήμερα το ημερολόγιο και πολλοί είναι αυτοί που έχουν ήδη κανονίσει να μην βγουν καν από το σπίτι, υπό τον φόβο κάποιου ατυχήματος καθώς θεωρείται η πιο γρουσούζικη ημέρα του χρόνου.

Αν και για τους αγγλοσάξωνες η αντίστοιχη μέρα θεωρείται η «Παρασκευή και 13» στην Ελλάδα η συγκεκριμένη ημέρα αντιμετωπίζεται «με σκόρδο» προκειμένου να φύγει το κακό.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Tι πραγματικά νομίζεις ότι σημαίνει η απάντηση που δίνεις όταν σε ρωτάνε: Τι κάνεις;

 

Η παράδοση στην Ελλάδα φαίνεται να ξεκίνησε από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στης 29 Μαΐου 1453. Η ημέρα ήταν Τρίτη ενώ το άθροισμα του έτους 1453 βγάζει το νούμερο «13». Έτσι θεμελιώθηκε το κακό όνομα για τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η Τρίτη, πάντως θεωρείται έτσι κι αλλιώς ότι κουβαλά κάτι «αρνητικό» και στην καθομιλουμένη χρησιμοποιείται αρκετές φορές με αρνητική χροιά.

 

 

Σύμφωνα πάντως με άλλους, η εξήγηση της «γρουσούζικης Τρίτης και 13» μπορεί να αναζητηθεί και σε αστρολογικές προβλέψεις. Σύμφωνα με αυτή την ανάγνωση την Τρίτη ο Άρης είναι κυρίαρχος πλανήτης ενώ η στιγμή της ημέρας που κυριαρχεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο, θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή όμως κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει πότε συμβαίνει αυτό ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως «γρουσούζικη».

Ο αριθμός «13» θεωρείται κακότυχος καθώς «σπάει την αρμονία» του 12: 12 ήταν οι Θεοί του Ολύμπου, ο Ηρακλής ολοκλήρωσε 12 άθλους, οι 12 φυλές του Ισραήλ, οι 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ευαγγέλια κλπ.

Πάντως, δεν είναι μόνο στην Ελλάδα που η Τρίτη και 13 θεωρείται κακότυχη. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, υπάρχει παροιμία: «Την Τρίτη, μην παντρεύεσαι και μην ξεκινάς ταξίδι».

Υπάρχουν διάφορες δοξασίες που υποστηρίζουν την δεισιδαιμονία της Παρασκευής και 13, ή γενικά του αριθμού 13:

Στη Βίβλο, ο αριθμός 13 εμφανίζεται στο Μυστικό Δείπνο, καθώς αντιστοιχεί στον αριθμό των ατόμων που συμμετείχαν σε αυτόν, όπως και η Παρασκευή που ήταν η ημέρα της σταύρωσης του Χριστού. Αυτό από μόνο του, συνιστά μία μνήμη αρνητική.

 

 

Η μεγάλη πλημμύρα του Νώε έγινε ημέρα Παρασκευή.

Υπάρχει η εκδοχή ότι η πρόληψη για την αρνητική ημέρα, σχετίζεται με την απόφαση του Πάπα, στις Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307, να εκδώσει διάταγμα για τη σύλληψη και θανάτωση των Ναϊτών ιπποτών. Το διάταγμα εκδόθηκε σε συνεννόηση με τον βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππου του Δ΄

Ο φόβος της αρνητικής χροιάς του 13 στη Δύση, οδήγησε πολλές περιοχές στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, να αποφεύγουν να έχουν τον αριθμό 13 στους δρόμους, ή στα πολυώροφα κτήρια.

Ο 13 είναι ένας από τους πιο παρεξηγημένους αριθμούς. Πάντα όλοι τον φοβούνται σαν αριθμό του θανάτου και πραγματικά σημαίνει θάνατο , αλλά όχι με την κοινή σημασία. Ο θάνατος είναι απλώς αλλαγή, π.χ. όταν ο καλλιτέχνης που αγωνίζεται να αναγνωριστεί , πεθαίνει σαν άγνωστος και ξαναγεννιέται σαν ένας διάσημος άνθρωπος. Το 13 επίσης μπορεί να σημαίνει και σκληρή δουλειά προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η αλλαγή διότι είναι ένα εργατικό και επίμονο 4 μην το ξεχνάμε αυτό. Το νόημα του θανάτου στο 13 έχει προκύψει επειδή οι περισσότεροι ανταποκρίνονται στην κατώτερη του πλευρά – τις σαρκικές επιθυμίες και την ύλη. Τότε ο θάνατος συμβαίνει από καταστροφή κι αποσύνθεση του σώματος. Μερικοί ανταποκρίνονται στην ανώτερη πλευρά  του 13, που συνεπάγεται πλήρη ικανοποίηση και αναγέννηση χρησιμοποιώντας την δύναμη αυτού του αριθμού για δημιουργία και για να αφήσει κάτι που να αξίζει σε αυτό τον κόσμο.