fbpx

Πότε πρέπει να κάνεις τεστ κόπωσης

Πότε πρέπει να κάνεις τεστ κόπωσης

Τεστ κόπωσης δεν είναι μόνο για επαγγελματίες αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό, συνιστάται από τους περισσότερους καρδιολόγους στο πλαίσιο προληπτικού καρδιολογικού ελέγχου σε άτομα άνω των 40 ετών, ιδίως αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 5 λάθη που μπορεί να σου «τινάξουν στον αέρα» τη λιπομέτρηση

 

Για να κάνεις τεστ κοπώσεως θα πρέπει να το συζητήσεις με τον γιατρό σου, ειδικά αν είσαι άνω των 40 ετών και ανάλογα με τον τρόπο ζωής σου και το είδος των προπονήσεων που κάνεις.

 

 

Το τεστ κόπωσης γίνεται σε έναν διάδρομο και μερικά καλώδια πάνω στο σώμα σου!

Το τεστ κοπώσεως είναι μια εξέταση για την καρδιά που έχει σκοπό να την κουράσει ώστε να δει πώς θα αντιδράσει. Στην πιο συνηθισμένη εκδοχή της, ο εξεταζόμενος ξεκινά να κάνει διάδρομο, όπως θα έκανε σε ένα γυμναστήριο, με αλλαγές στην ταχύτητα και την κλίση ώστε διαδοχικά να γίνεται πιο δύσκολο.

Στόχος είναι να φτάσεις στα όριά σου. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο γιατρός παρακολουθεί με ηλεκτροκαρδιογράφημα τη λειτουργία της καρδιάς καθώς και την αρτηριακή σου πίεση. Η συγκεκριμένη εξέταση συνήθως δίνει μια καλή εικόνα για την αιμάτωση της καρδιάς και τη λειτουργία των αρτηριών. Η εξέταση αυτή είναι πραγματικά μια δοκιμασία για την καρδιά, γι’ αυτό και δε συνιστάται σε ανθρώπους που έχουν γνωστό καρδιαγγειακό πρόβλημα, είναι μεγαλύτερης ηλικίας ή έχουν πρόβλημα κίνησης.

Μπορεί ο γιατρός να σου συστήσει να κάνεις τεστ κόπωσης εάν ασκείσαι εντατικά στο πλαίσιο μιας λεπτομερούς καρδιολογικής εκτίμησης.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια μη παρεμβατική εξέταση που θα του δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τη λειτουργία της καρδιάς σου.