fbpx

Τα ζυμαρικά τελικά είναι ή όχι παχυντικά;.

Τα ζυμαρικά τελικά είναι ή όχι παχυντικά;.

Τα ζυμαρικά θεωρούνται από πολλούς «παχυντικά» και «απαγορευμένα» σε μια δίαιτα απώλειας βάρους. Κατά πόσο όμως αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;

«Φταίει» τελικά το τρόφιμο ή μήπως ο τρόπος με τον οποίο συνηθίζουμε να το καταναλώνουμε;

Ουσιαστικά, τα ζυμαρικά ανήκουν στην ομάδα των αμυλούχων τροφίμων, η οποία αποτελεί τη βάση της Μεσογειακής πυραμίδας διατροφής. Επιπλέον, ως προϊόντα δημητριακών, εκτός από υδατάνθρακες, περιέχουν και πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία, ενώ στην περίπτωση που επιλέγονται ζυμαρικά ολικής άλεσης, το γεύμα εμπλουτίζεται και με φυτικές ίνες.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε αν η αερόβια ή τα βάρη ανεβάζουν τον μεταβολισμό σου

 

Το «πρόβλημα» στην περίπτωση του εν λόγω τροφίμου και ο λόγος για τον οποίο θεωρείται «κακή επιλογή» για μια δίαιτα, είναι η ποσότητα κατανάλωσης και ο «ανθυγιεινός» τρόπος μαγειρέματος. Με άλλα λόγια, εάν τα ζυμαρικά καταναλωθούν σε ελεγχόμενη ποσότητα, χωρίς προσθήκη λιπαρών υλών, τυριών και αλλαντικών, μπορούν να αποτελέσουν ένα ισορροπημένο κυρίως γεύμα ή συνοδευτικό, έναντι κάποιας άλλης πηγής αμύλου. Αντίθετα, όταν σε αυτά προστίθενται υλικά πλούσια σε λίπος και υπερκαταναλώνονται, τότε είναι γεγονός ότι μπορεί να μας «φορτώσουν» με πολλές περιττές θερμίδες, εμποδίζοντας τελικά την απώλεια βάρους ή επιφέροντας αύξησή του.

Επομένως, μην ξεχνάτε πως ένα ισορροπημένο γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία λαχανικών, μια πηγή πρωτεΐνης και μια πηγή υδατανθράκων, τη θέση της οποίας μπορούν να καταλαμβάνουν τα ζυμαρικά, σε «κατάλληλη» ποσότητα ανάλογα με το είδος του γεύματος. Ακόμη, όταν επιλέγετε ζυμαρικά, προτιμήστε ολικής άλεσης, τα οποία περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και συνεπώς προκαλούν υψηλότερο αίσθημα κορεσμού. Έτσι, μπορείτε να χορτάσετε με μικρότερη ποσότητα, αποφεύγοντας την υπερκατανάλωση.

ΠΗΓΗ: neadiatrofis.gr