fbpx

Τα σκυλιά είναι επικίνδυνα ή είναι οι ανάξιοι ιδιοκτήτες τους;

Τα σκυλιά είναι επικίνδυνα ή είναι οι ανάξιοι ιδιοκτήτες τους;

Η ράτσα Rottweiler δεν περιλαμβάνεται στις απαγορευμένες φυλές σκύλων, που είναι -σύμφωνα με τον περί Σκύλων Νόμο του 2002- τα Pit Bull Terrier ή American Pit Bull, τα Japanese Tosa, τα Dogo Argentino και τα Fila Brazileiro. Βάσιμο είναι το ερώτημα που γεννιέται ευθύς στο μυαλό του απλού πολίτη: Μήπως πρέπει να προστεθούν στην απαγορευτική λίστα και τα Rottweiler ή άλλες φυλές μεγαλόσωμων και ρωμαλέων σκύλων που μπορεί να φέρουν λόγω του DNA τους ανεπτυγμένα ένστικτα προστασίας του ιδιοκτήτη ή του χώρου όπου ζουν;

 

 

Τo ερώτημα έρχεται από σχετικό ρεπορτάζ στη Κύπρο, όπου εκεί σίγουρα έχουν καλύτερη νομοθεσία για τα σκυλιά. Τι συμβαίνει όμως στη πραγματικότητα; Φταίει ο σκύλος, ο άνθρωπος ή η φύση που δεν λαμβάνει υπ΄όψη του ο άνθρωπος;

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν ο σκύλος σου είναι ζηλιάρης υπάρχουν 3 τρόποι να του …κόψεις

 

Στην Κύπρο το 2013 ένα παιδί πεντέμισι ετών σκοτώθηκε από επίθεση Akita στην επαρχία Λάρνακας. Στην Ελλάδα ένα βρέφος σκοτώθηκε από τον σκύλο της οικογένειας που ήταν ράτσας Rottweiler. Είδηση που συγκλόνισε και άνοιξε ποικίλες συζητήσεις!

Τι συμβαίνει με τη συγκεκριμένη ράτσα σκυλιών;

Επικίνδυνοι μπορεί να γίνουν όλοι οι σκύλοι. Όλοι μπορούν να δαγκώσουν. Ακόμα και οι μικρόσωμοι. «Μπορώ να πω ότι στην κλινική μου με δάγκωσαν περισσότερες φορές μικρόσωμα σκυλιά απ’ ό,τι τα μεγαλόσωμα. Μπορώ επίσης να πω ότι σκυλιά που ανήκουν σε μικρόσωμες φυλές δαγκώνουν πολύ πιο συχνά παρά σκυλιά που ανήκουν σε μεγαλόσωμες. Απλώς δεν ασχολείται κανένας με αυτό διότι η έκταση της ζημιάς είναι αμελητέα» λέει ο κτηνίατρος Ανδρέας Αρτεμίου.

 

 

«Όταν όμως ο σκύλος αντιληφθεί ότι ο ιδιοκτήτης του αδυνατεί να τον κοντρολάρει, τότε αναλαμβάνει αυτός τον ρόλο του αφεντικού. Γίνεται αρχηγός της αγέλης, όπου σε αυτή την περίπτωση αγέλη είναι η οικογένεια στην οποία ζει, γίνεται ανεξέλεγκτος και κάνει ό,τι θέλει. Μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι στις πλείστες των περιπτώσεων πίσω από τις επιθέσεις σκύλων κρύβονται ανεπαρκέστατα αφεντικά. Άνθρωποι που πιστεύουν πως θα αναβαθμίσουν το δικό τους στάτους έχοντας πλάι τους έναν δυναμικό σκύλο. Γι’ αυτό λέω πως ο πρώτος που πρέπει να εκπαιδευτεί είναι ο ιδιοκτήτης. Όταν δεν μπορείς να κουμαντάρεις έναν τέτοιο σκύλο, να μην τον έχεις. Ή να αποταθείς σε έναν ειδικό ο οποίος να εκπαιδεύσει το ζώο σου να σε υπακούει», εξηγεί ο κ. Αρτεμίου.

 

 

Κανόνες σωστής υιοθεσίας ενός δυναμικού σκύλου

 

  • Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος πριν υιοθετήσει έναν σκύλο είναι να διαβάσει τα χαρακτηριστικά της φυλής που σκοπεύει να πάρει. Τον εκφράζουν; Είναι αυτό που αποζητά;
  • Το δεύτερο, είναι να ξέρουμε τους γονείς, διότι αν αυτοί είναι προϊόν μη κοινωνικοποίησης το αποτέλεσμα θα είναι και το κουτάβι να φέρει αυτά τα κατάλοιπα.
  • Το τρίτο είναι η κοινωνικοποίηση.
  • Το τέταρτο είναι η εκπαίδευση, η οποία ξεκινά από την ηλικία των δύο μηνών. “Όταν παίρνεις ένα τέτοιο σκυλί και δεν μπορείς να το ελέγχεις, είναι σαν να κρατάς μια χειροβομβίδα με βγαλμένη την περόνη που είναι έτοιμη να εκραγεί”.
  • Το πέμπτο είναι, σύμφωνα και με τους δύο κτηνίατρους που μας μίλησαν, να επιβλέπουμε ένα παιδί που βρίσκεται στον ίδιο χώρο μαζί με έναν σκύλο. Όχι μόνο δυναμικής φυλής, αλλά οποιασδήποτε φυλής, ακόμα κι εάν δεν μας έδειξε ποτέ επιθετική συμπεριφορά. Το παιδί μπορεί στην αφέλειά του να κάνει κάτι που θα τον ενοχλήσει και αυτός να αμυνθεί. Επίσης ο σκύλος πρέπει να εκπαιδεύεται από τους ιδιοκτήτες του με τον ερχομό ενός νέου μωρού στο σπίτι.
  • Το έκτο είναι η στείρωση. Όταν στειρωθεί ένας αρσενικός σκύλος που έχει τάσεις φυγής (επειδή μυρίζεται τα θηλυκά), θα περιορίσει αυτή του τη συνήθεια. Ή όταν γίνεται επιθετικός όποτε βλέπει άλλους αρσενικούς λόγω ανταγωνιστικότητας η στείρωση μπορεί να τον ηρεμήσει. Η στείρωση έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν γίνεται σε μικρή ηλικία γιατί σε μεγαλύτερες ηλικίες μία απλή επέμβαση δεν μπορεί να εξαλείψει στερεότυπα και συμπεριφορές που έχει ο σκύλος για πολλά χρόνια.

 

Με πληροφορίες από το: Politis.com.cy