fbpx

Τα 12 σημεία που πρέπει να προσέξεις οδηγώντας στη βροχή!

Τα 12 σημεία που πρέπει να προσέξεις οδηγώντας στη βροχή!

Η οδήγηση στη βροχή μπορεί να αρέσει σε πολλούς θέλει όμως προσοχή αφού κρύβει κινδύνους που κάποιες φορές μπορεί να είναι θανάσιμοι.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να γιατί η οδήγηση τον χειμώνα θέλει πολύ προσοχή!

 

Η οδήγηση στη βροχή μπορεί να αρέσει σε πολλούς θέλει όμως προσοχή αφού κρύβει κινδύνους που κάποιες φορές μπορεί να είναι θανάσιμοι.

Τι πρέπει να προσέξεις όμως οδηγώντας στη βροχή;

 

  1. Τα λάστιχα

Έλεγξε τα ελαστικά του αυτοκινήτου σου. Τόσο η έντονη φθορά του πέλματος όσο και η λανθασμένη πίεση του ελαστικού έχουν ως αποτέλεσμα τα ελαστικά να μην απομακρύνουν εύκολα το νερό της βροχής και να περιορίζεται σημαντικά η πρόσφυση.

 

  1. Το κλιματιστικό

Απέφυγε ενδεχόμενους κινδύνους λόγω περιορισμένης ορατότητας από το θόλωμα των τζαμιών ρυθμίζοντας αναλόγως το σύστημα θέρμανσης ή κλιματισμού.

 

  1. Τις απότομες αλλαγές

Μην «ρισκάρεις» με απότομες αλλαγές κατεύθυνσης σε γλιστερό βροχερό δρόμο.

 

  1. Τις αποστάσεις

Κράτησε αποστάσεις από το προπορευόμενο όχημα και από το σπρέι που «πετούν» τα ελαστικά των οχημάτων μπροστά σας στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν το νερό από το πέλμα τους.

 

  1. Την διαδρομή

Επίλεξε την ασφαλέστερη διαδρομή αποφεύγοντας δρόμους με υψηλή συγκέντρωση υδάτων.

 

  1. Το «στεγνό» που πρέπει να βρεις

Οδήγησε στην πιο στεγνή «περιοχή» του δρόμου εκείνη που διαμορφώνεται από την συνεχή κίνηση των αυτοκινήτων.

 

  1. Την ταχύτητα

Περιόρισε την ταχύτητά σου σε βρεγμένη άσφαλτο.

 

  1. Τα λιμνάζοντα νερά

Απόφυγε τις περιοχές με λιμνάζοντα ύδατα ή περιόρισε την ταχύτητα καθώς τις διασχίζεις. Στην συνέχεια πίεσε αρκετές φορές ελαφρώς και για λίγο το πεντάλ του φρένου ώστε να απομακρύνεις το νερό από το σύστημα πέδησης εξασφαλίζοντας την σωστή λειτουργία του.

 

  1. Τα φώτα διασταυρώσεως

Ενεργοποίησε σε κάθε περίπτωση τα φώτα διασταυρώσεως.

 

  1. Την υδρολίσθηση

Οδηγώντας σε βρεγμένη άσφαλτο λόγω της υδρολίσθησης ένα λεπτό φιλμ νερού παρεμβάλλεται μεταξύ ελαστικού και ασφάλτου οδηγώντας στο στιγμιαίο γλίστρημα του αυτοκινήτου. Στις περιπτώσεις αυτές διατήρησε την ψυχραιμία σου μόνο σε ακραίες περιπτώσεις πάτησε φρένο και γενικά μην κάνεις άτσαλες κινήσεις.

 

  1. Το …ρεύμα

Καλό είναι να ελέγξεις το ηλεκτρικό κύκλωμα του αυτοκινήτου σου και συγκεκριμένα αν υπάρχουν εκτεθειμένα μέρη. Για τους λάτρεις της πρόληψης υπάρχουν στο εμπόριο προϊόντα (σπρέι) για τα καταστήσετε αδιάβροχα.

 

  1. Τους υαλοκαθαριστήρες

Έλεγξε την λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων – αν χρειαστεί αντικατέστησε τα μάκτρα και βάλε απιονισμένο νερό στο δοχείο που τροφοδοτεί το παρμπρίζ.