fbpx

Τα 3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη βόλτα με σκάφος!

Τα 3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη βόλτα με σκάφος!

Οι ανέμελες στιγμές στη θάλασσα με κάποιο σκάφος μπορούν να σου χαλάσουν τη διάθεση. Και δεν μιλάμε για κάτι σοβαρό για δυστύχημα ας πούμε αλλά για απλά πράγματα που έχουν να κάνουν με την απροσεξία την άγνοια και την υπερβολική αυτοπεποίθηση και προκαλούν καταστάσεις άσχημες που απλά θα σου χαλάσουν τη μέρα!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτοί είναι οι 6 σοβαροί λόγοι να προτιμήσεις τις solo διακοπές

 

Αν δεν έχεις δίπλωμα ταχυπλόου ή δεν είσαι σχετικός με τη θάλασσα θα πρέπει να έχεις το νου σου για να περάσεις καλά!

Δες λοιπόν ποια είναι αυτά τα πράγματα:

  1. Το στραβοπάτημα

Ο φίλος ή η διπλανή παρέα σε καλεί για μια μικρή βόλτα με το πεντάμετρο ταχύπλοο ή βαρκάκι. Είναι μια παρά πολύ καλή εμπειρία. Ωστόσο αν δεν έχει ξαναμπεί πρόσεχε γιατί μπορεί να φας τα μούτρα σου! Μπες ήρεμα πατώντας το ένα πόδι σταθερά ενώ με το ένα χέρι κράτα κάτι σταθερό. Ξέχνα αυτά που βλέπεις στις ταινίες αφού αν πέσεις μέσα σε ένα σκάφος θα χτυπήσεις ή ακόμα μπορεί να στραμπουλίξεις το πόδι σου και φυσικά να σου χαλάσει η μέρα. Και έχε υπόψη σου ότι όσο πιο μικρό είναι το σκάφος τόσο πιο πολύ παλαντζάρει.

  1. Κρατήσου!

Όταν είσαι πάνω σε ένα σκάφος που πλέει τότε είναι επόμενο ότι θα συναντήσει κυματισμό. Από την άλλη ο χειριστής αν δεν είναι έμπειρος μπορεί να αυξομοιώνει απότομα την ταχύτητα και φυσικά όσο μεγαλύτερη μηχανή έχει τόσο μεγαλύτερη ταχύτητα αναπτύσσει και έτσι το απότομο σταμάτημα μπορεί να γίνει επώδυνο αν δεν κρατιέσαι από κάπου. Όταν λοιπόν ο χειριστής αναπτύξει ταχύτητα εσύ φρόντισε να μην είσαι χαλαρός. Πάντα να κάθεσαι και να κρατιέσαι με το ένα χέρι από κάποιο σταθερό σημείο του σκάφους. Στα απότομα σταματήματα των ταχυπλόων έχουν σημειωθεί πολύ σοβαροί τραυματισμοί ακόμα και σε ανθρώπους που είναι γνώστες της θάλασσας!

  1. Η έξυπνη βουτιά

Συνήθως μια βόλτα με το ταχύπλοο βαρκάκι ή ακόμα και με ιστιοφόρο, ενός φιλικού προσώπου είναι για βουτιά σε κάποια όμορφη και απροσπέλαστη ακτή. Όταν έρθει η ώρα της βουτιάς έχε το νου σου. Πρώτα απ΄ όλα έλεγξε πόσο βαθιά είστε και αν ο βυθός έχει βράχια ή άμμο. Όταν έρθει η ώρα να βουτήξεις μη βασίζεσαι και πολύ στο σκάφος αφού πρώτον παλαντζάρει και δεύτερο μπορεί να γλιστρήσεις. Βάλε το ένα πόδι σου στη κουπαστή βεβαιώσου ότι είναι σταθερό και δεν γλιστράει δώσε ώθηση και βούτα.

Ποτέ μη προσπαθήσεις με τα δύο πόδια να ανέβεις στη κουπαστή γιατί το βέβαιο είναι ότι θα χτυπήσεις τα πόδια σου και θα πέσεις άτσαλα στη θάλασσα

Όταν είσαι στο νερό ποτέ μη πηγαίνεις στη πλώρη και κυρίως στη πρύμνη του σκάφους ειδικά όταν η μηχανή είναι αναμμένη. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα γκαζώσει ο χειριστής –κάτι που μπορεί να γίνει από λάθος- Αν είσαι πλώρη  το σκάφος θα σε χτυπήσει. Αν είσαι πρύμνη κινδυνεύεις από την έλικα της μηχανής!

Να θυμάσαι πάντα ότι η θάλασσα και όλα τα πλωτά θέλουν προσοχή για να περάσεις καλά και να διασκεδάσεις.