fbpx

Τελικά πόσο ακριβό άθλημα είναι το τένις;

Τελικά πόσο ακριβό άθλημα είναι το τένις;

Η μεγαλειώδης πορεία του Στέφανου Τσιτσιπά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και η τεράστια νίκη του στο κορυφαίο ATP Finals του Λονδίνου άνοιξε τις συζητήσεις στη χώρα μας (που είναι απαίδευτη αθλητικά) για το πόσο ακριβό είναι το τένις, αφού πολλοί είναι εκείνοι που το θεωρούν παιχνίδι των πλουσίων!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Η ελληνική επανάσταση στο παγκόσμιο τένις λέγεται: Τσιτσιπάς!

 

Το τένις λοιπόν είναι τόσο ακριβό που στο άκουσμα του κοστολογίου ιστιοπλόοι, κωπηλάτες, ποδηλάτες, οδηγοί αγώνων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών και αθλητές καρτ ξεκαρδίζονται στα γέλια! Ο λόγος είναι ότι το κοστολόγιο για να ασχοληθεί κάποιος με το τένις κυμαίνεται σε μερικές δεκάδες ευρώ, αντίθετα με τα αθλήματα που προαναφέραμε που χρειάζονται εκατοντάδες έως και χιλιάδες ευρώ, κυρίως λόγω του εξοπλισμού που πρέπει να έχουν!

Για να τα πάρουμε με νούμερα:

Οι τιμή για μια ρακέτα κοστίζει περίπου 40 με 50 ευρώ. Φυσικά υπάρχουν και πιο ακριβές που όμως δεν ξεπερνούν τα 250 ευρώ και αυτό είναι το μοναδικό έξοδο!

Φυσικά για να μάθει κάποιος τένις απαιτείται προπονητής που πληρώνεται με την ώρα στη Θεσσαλονίκη και με το μισάωρο στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη οι τιμές κυμαίνονται από 25 έως 30 ευρώ, ενώ στην Αθήνα το μισάωρο είναι στα 20 ευρώ! Αν έχεις όμως έναν φίλο σου μαζί, τότε μπορείτε να μοιραστείτε το έξοδο, αφού η τιμή αφορά την ωριαία απασχόληση του προπονητή και όχι το άτομο!

Αν από την άλλη ονειρεύεσαι να γίνει το παιδί σου Τστιστιπάς και θέλεις να το στείλεις σε ακαδημία τένις η κατάσταση έχει ως εξης:

Τα τελευταία χρόνια, οι ακαδημίες τένις στην χώρα μας αρχίζουν να αναπτύσσονται. Ας δούμε τι ισχύει, λοιπό, και στα ομαδικά που μπορεί να επιλέξει ένα παιδί.

Για ένα παιδί 5-8 ετών, η εκμάθηση του τένις, δύο φορές την εβδομάδα, κοστίζει περί τα 165 ευρώ το τρίμηνο. Για παιδιά ηλικίας 9-11 ετών το κόστος ανεβαίνει στα 350 ευρώ το τρίμηνο και για παιδιά ηλικίας 12-16 ετών, με εντατική προπόνηση, εκτοξεύεται στα 290 ευρώ τον μήνα!

Από εκεί και πέρα, σε ηλικίες άνω των 16 ετών, που δεν βλέπουν το άθλημα ως ευκαιρία για πρωταθλητισμό, αλλά απλά για εξάσκηση και ευκαιρία για άθληση, οι τιμές μπορούν να ξεκινήσουν από τα 80 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την συχνότητα της προπόνησης.

Την ίδια ώρα, να αναφέρουμε σχετικά ότι οι ακαδημίες στο ποδόσφαιρο κοστολογούν την συμμετοχή των παιδιών στα 25 ευρώ τον μήνα, ενώ στα μπάσκετ στα 30 ευρώ τον μήνα. Κάτι που δείχνει και το πόσο πιο ακριβό είναι για ένα παιδί να ασχοληθεί με το τένις, σε σχέση με κάποιο ομαδικό άθλημα.

 

Ο πρωταθλητισμός

Αν όμως φτάσουμε σε επίπεδα πρωταθλητισμού και ειδικά υψηλού πρωταθλητισμού, τότε τα πράματα αλλάζουν αφού όπως συμβαίνει σε όλο το αθλητικό στερέωμα της χώρας μας θα πρέπει να επενδυθούν χρήματα που όμως είναι πολύ λιγότερα από κάποιο άλλο άθλημα που απαιτεί εξοπλισμό, όπως σκάφος ή ποδήλατο ή μηχανή ή και αυτοκίνητο.

Εκεί λοιπόν αρχίζει η αναζήτηση χορηγών! Πάντως τα χρήματα μιας χορηγίας για το τένις είναι πολύ λιγότερα από πολλά άλλα αθλήματα!