fbpx

Τελικά υπάρχουν απαγορευμένες ασκήσεις; Μάθε τι συμβαίνει

Τελικά υπάρχουν απαγορευμένες ασκήσεις; Μάθε τι συμβαίνει

Πολύς λόγος γίνεται αναφορικά με τις «απαγορευμένες» ασκήσεις . Τι είναι αυτό που καθορίζει το απαγορευμένο; υπάρχει κάποιος κανόνας η κάποιος διεθνής οργανισμός που να λέει αυτές τις ασκήσεις μην τις κάνετε;

Γίνονται όμως επιστημονικές μελέτες ώστε να υποδεικνύουν πιθανά προβλήματα και τραυματισμοί που μπορεί να παρουσιαστούν σε κάποιες ασκήσεις, ποιές από αυτές είναι αχρείαστες και ποιές ιδανικές.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε τους 12 μεγάλου μύθους του fitness που απειλούν το σώμα σου!

 

Η αλήθεια είναι ότι κάποιες ασκήσεις εμπεριέχουν υψηλό κίνδυνο τραυματισμού. Είναι επίσης αλήθεια ότι οι ασκήσεις και οι διάφορες προπονητικές μέθοδοι δεν είναι τίποτα άλλο από «εργαλεία» στα χέρια του γυμναστή-προπονητή.

Το αν είναι επικίνδυνες ή όχι εξαρτάται από τη ορθή ή όχι χρήση τους, από πως δηλαδή τις χρησιμοποιεί για να πετύχει τις επιθυμητές προσαρμογές. Ισχύει δηλαδή για τις ασκήσεις, ότι και για κάθε εργαλείο. Η αποτελεσματικότητα ή επικινδυνότητά του εξαρτάται από τον χρήστη και/ή τον τρόπο χρήσης.

Σε όλες τις ασκήσεις υπάρχει μια σχέση ρίσκου – οφέλους. Αν το ρίσκο είναι μεγαλύτερο από το όφελος είναι λογικό να μην προτιμηθεί η συγκεκριμένη άσκηση ή μέθοδος.

Η επιλογή της άσκησης ή της μεθόδους εξαρτάται από:

1) Τους στόχους του αθλούμενου

2) Τις ιδιαίτερες ανάγκες του (προκύπτει μετά από λεπτομερή αξιολόγηση)

3) Το ιστορικό τραυματισμών

4) την εμπειρία εκτέλεσης

…και δεν εξαρτάται από:

1) Το πόσο εντυπωσιακή είναι η άσκηση

2) Το ποιος την κάνει

3) Από το ποιες ασκήσεις είναι της μόδας

 

Η μείωση του κινδύνου τραυματισμού μπορεί να εξασφαλισθεί αν:

1) Η άσκηση είναι κατάλληλη για το επίπεδο του αθλητή/ασκούμενου

2) Ο γυμναστής μπορεί να την διδάξει επαρκώς

3) Ο γυμναστής μπορεί να διορθώνει τον ασκούμενο

4) Είναι τοποθετημένη στο κατάλληλο σημείο του προγράμματος

5) Υπάρχει σωστή προοδευτικότητα

 

Παράδειγμα:

  • Πολύς ντόρος γίνεται για τις οπίσθολάιμιες έλξεις στη τροχαλία, σίγουρα δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να επιβαρύνουμε τον αυχένα μας αφου τους ίδιους μυς και με ασφάλεια μπορούμε να εκτελέσουμε την άσκηση εμπροσθολαίμια! Εκτός και να κάποιος ασχολείται πολλά χρόνια με το body building και θέλει να επιβαρύνει και τους αυχενικούς.
  • Τα ροκανίσματα και οι κλασσικοί κοιλιακοί επιφέρουν υπερβολική κάμψη της οσφυικής χώρας και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να βάζεις πρόσθετο βάρος. Αν και μπορεί, όντως, να σε κάνει να νιώσεις τους κοιλιακούς σου να καίγονται η πιθανότητα τραυματισμού εξαιτίας του υπερβολικού εύρους στην κίνηση είναι μεγάλη.Οι καλύτερες ασκήσεις κοιλιακών είναι αυτές που περιορίζουν την πιθανότητα τραυματισμού. Άρσεις ποδιών στη ρωμαική καρέκλα, ροκανίσματα με fitball, σανίδα, έλξεις/Jacknife με fitball, πλευρικές κάμψεις σε τροχαλία, πλευρικές κάμψεις σε πάγκο ραχιαίων, περιστροφές σε τροχαλία μπορούν να σου δώσουν το αποτέλεσμα που θες με πολύ περισσότερη ασφάλεια.
  • Τα βαθιά καθίσματα (squat) πολύ βασική άσκηση, ο βασιλειάς των ποδιών θα έλεγα, όμως οι παραλλαγές τους διαφέρουν απο αθλούμενο σε αθλούμενο ανάλογα με τις ιδιαίτεροτητες του καθενός μας . Ένας αθλητής άρσης βαρών έχει όλη τη δύναμη και τη τεχνική να κάνει βαθύ κάθισμα χωρίς να επιφέρει τρυαματισμούς στα γόνατα η τη μέση. Ένας αρχάριος μπορεί να κατεβαίνει μέχρι 45 μοίρες. Μια κυρία με προβλήματα μέσης μπορεί να ακουμπήσει τη μπάλα στη μπάλα στο τοίχο και να κάνει την άσκηση.

Καταλήγουμε οπότε στο συμπέρασμα ότι με διαφορετικό τρόπο θα εκτελέσει μια άσκηση και ε διαοφρετική ένταση ένας αθλητής , με ασφάλεια ένα αρχάριος αθλούμενος ! συμβουλευτείτε τον γυμναστή σας να σας ετοιμάσει πρόγραμμα συμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες σας.

 

Άρθρο της Κρίστης Παναγιώτου, γυμνάστρια ΤΕΦΑΑ