fbpx

Τι σημαίνει σεξιστικό; Να που βασίστηκε η απόσυρση του βίντεο!

Τι σημαίνει σεξιστικό; Να που βασίστηκε η απόσυρση του βίντεο!

Πολύς λόγος για το βίντεο της Πολιτικής Προστασίας με τον Χρήστο Λούλη που αποσύρθηκε ως σεξιστικό! Τι σημαίνει όμως σεξιστικό; Ποια είναι η πραγματική έννοια του σεξισμού; Που βασίστηκε η κυβέρνηση και απέσυρε το βίντεο της Πολιτικής Προστασίας με τον ηθοποιό Χρήστο Λούλη. Τι θα γινόταν αν το αντίστοιχο βίντεο ήταν με πρωταγωνίστρια γυναίκα;

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, θεματοφύλακας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2019 ότι ενέκρινε ένα κείμενο που ενσωματώνει τον «πρώτο ορισμό του σεξισμού σε διεθνή κλίμακα» ώστε να συμβάλει «να τερματιστεί το φαινόμενο αυτό».

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα καταφέρεις να ανεχτείς τη ζήλια της

 

Το κείμενο, μια σύσταση που απευθύνεται στις 47 χώρες μέλη του πανευρωπαϊκού οργανισμού μεταξύ των οποίων και η χώρα μας και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ορίζει τον σεξισμό ως «μια εκδήλωση των ιστορικά άνισων σχέσεων δύναμης» ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες «που οδηγεί στη διάκριση και εμποδίζει την πλήρη χειραφέτηση των γυναικών στην κοινωνία», σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Το Συμβούλιο μάλιστα κατήρτισε «έναν πλήρη κατάλογο μέτρων και καταστάσεων όπου εκφράζεται ο σεξισμός, από τη διαφήμιση στα ΜΜΕ μέχρι τους τομείς της εργασίας, της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης και του αθλητισμού. Η γλώσσα και η επικοινωνία δεν πρέπει να «καθαγιάζουν την ηγεμονία του αρσενικού προτύπου», αναφέρει το κείμενο, που συνιστά τη χρήση «ουδέτερων τύπων».

Εκεί πιθανώς βασίστηκαν οι επικριτές του βίντεο. Ο μονόλογος του ηθοποιού φαίνεται ότι εμπίπτει στο ότι: «Η γλώσσα και η επικοινωνία δεν πρέπει να «καθαγιάζουν την ηγεμονία του αρσενικού προτύπου» και φυσικά όλοι οι άντρες αναρωτιούνται πως ένας κλασσικός και συνηθισμένο διάλογος μεταξύ ενός ζευγαριού μπορεί να είναι σεξιστικός!

Αλήθεια σε πόσους από εσάς ταιριάζει αυτός ο διάλογος; Σίγουρα στους περισσότερους αφού γίνεται σχεδόν καθημερινά ανάμεσα σε ζευγάρια που είτε είναι παντρεμένα, είτε απλώς έχουν σχέση!

Τι θα γινόταν όμως αν δεν ήταν πρωταγωνιστής ο Χρήστος Λούλης και ήταν μια γυναίκα ηθοποιός και εξελισσόταν ο ίδιος διάλογος; Τότε δεν θα γινόταν απολύτως τίποτα και το σποτ θα συνέχιζε να παίζει. Ο λόγος είναι αυτός ακριβώς: «Η γλώσσα και η επικοινωνία δεν πρέπει να «καθαγιάζουν την ηγεμονία του αρσενικού προτύπου»  και αφού δεν θα υπήρχε αρσενικό πρότυπο δεν θα υπήρχε και θέμα να γίνει ντόρος από τις φεμινίστριες ώστε να αποσυρθεί το βίντεο ως σεξιστικό!

 

 

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Open, ο Χρήστος Λούλης σχολίασε: «Δεν μου φάνηκε καθόλου σεξιστικό. Το ότι ήταν γυναίκα η μία και άντρας ο άλλος δεν πάει να πει ότι το σποτ ήθελε να πει κάτι ούτε για τους άντρες, ούτε για τις γυναίκες. Το θεωρώ λίγο παιδικό να κάνουμε αυτήν την κουβέντα την ώρα που υπάρχει αυτή η πανδημία, την ώρα που έχουν πεθάνει τόσοι άνθρωποι, την ώρα που έχουμε κλείσει όλοι τις δουλειές μας και έχουμε κλειστεί στο σπίτι μας δύο μήνες… αντί να ασχολούμαστε με αυτό, βλέπουμε σεξισμό εκεί που δεν υπάρχει».

Κατά τα άλλα κυκλοφόρησε το νέο σποτ της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας με την Κατερίνα Λέχου που μάλλον δεν είναι …σεξιστικό! Δείτε το: