fbpx

Τρέξιμο στη βροχή! Μάθε αν παίρνεις οφέλη ή μόνο ταλαιπωρία

Τρέξιμο στη βροχή! Μάθε αν παίρνεις οφέλη ή μόνο ταλαιπωρία

Ο βροχερός κρύος καιρός του χειμώνα είναι συνήθως αποτρεπτικός για προπόνηση και πόσο μάλλον για τρέξιμο στη βροχή με το ερώτημα να έρχεται εύλογο: Θα έχω οφέλη ή μόνο θα βραχώ και θα ταλαιπωρηθώ;

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μπορεί η προπόνηση χωρίς γυμναστήριο να σε ανεβάσει επίπεδο; Μάθε την απάντηση!

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που ερεύνησαν το θέμα είναι πιθανόν να γυμναστείς πιο σκληρά και θα κάψεις περισσότερες θερμίδες.

Οι Ιάπωνες ερευνητές, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο International Journal of Sports Medicine, έβαλαν επτά εθελοντές σε θαλάμους προσομοίωσης καιρικών συνθηκών να τρέχουν σε κρύες, βροχερές καιρικές συνθήκες μετρώντας την αναπνοή, τη θερμοκρασία του δέρματος, την κατανάλωση οξυγόνου, την άσκηση των μυών και τα επίπεδα στρες.

Δεν αποτέλεσε έκπληξη ότι οι εθελοντές γυμνάστηκαν πιο σκληρά και έκαψαν περισσότερη ενέργεια. Παραδόξως, υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις των καιρικών συνθηκών στην προπόνηση. Πολλές μελέτες έγιναν σε κρύο νερό ή σε θερμοκρασίες ψύξης. Ορισμένοι προτείνουν ότι η αθλητική απόδοση μπορεί να μειώνεται, αλλά αυτό το μειονέκτημα αντισταθμίζεται από την αυξημένη καύση λίπους. Στην ουσία όμως δεν υπάρχουν πραγματικά μειονεκτήματα.

Μάθε πως επηρεάζει την προπόνηση σου η βροχή:

 

Προκαλεί το σώμα σου να ανταποκριθεί στη δυσκολία

Εάν τρέχεις στις ίδιες διαδρομές γύρω από τη γειτονιά σου το σώμα σου προσαρμόζεται σε αυτήν τη ρουτίνα. Τρέχοντας με νέες καιρικές συνθήκες προκαλείς το σώμα σου προκειμένου να κατακτήσει αυτή τη νέα δεξιότητα.

 

Μειώνει την βαρεμάρα της προπόνησης

Το τρέξιμο στη βροχή μπορεί να προσφέρει αίσθηση ποικιλίας στο πρόγραμμα προπόνησης. Απλά φρόντισε να τρέχεις πιο αργά και να είσαι προσεκτικός, καθώς οι μύες σου πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

 

Μειώνει το άγχος

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο τα spa έχουν τον ήχο της βροχής ή τα ντους μιμούνται τη βροχή. Είναι ένας φυσιολογικά οικείος και χαλαρωτικός ήχος. Η βροχή μπορεί επίσης να σε αποσπάσει από κάτι που σε ενοχλεί εκείνη την ημέρα, ή ακόμη και από την ένταση της προπόνησής σου.

 

Τι πρέπει να προσέξεις

Η βροχή κάνει αρκετές επιφάνειες ολισθηρές, οπότε βεβαιώσου ότι τα παπούτσια σου είναι σταθερά και δεν γλιστράνε.

Αν έχει πολύ κρύο μαζί με τη βροχή ντύσου ανάλογα. Καλσόν, γάντια, ένα αδιάβροχο μπουφάν. Μείνε ζεστός.

Μείνε επίσης ενυδατωμένος. Μπορεί να βρέχει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πίνεις νερό.

Παρακολούθησε τον καρδιακό σου ρυθμό. Σταμάτα εάν νιώθεις άρρωστος.

Επιστρέφοντας σπίτι κάνε ένα ζεστό ντους και μην στεγνώσεις τα αθλητικά σου παπούτσια πάνω στο καλοριφέρ!