fbpx

Τόνος σε κονσέρβα: Μάθε αν πρέπει να τον προτιμάς σε νερό!

Τόνος σε κονσέρβα: Μάθε αν πρέπει να τον προτιμάς σε νερό!

Ο κονσερβοποιημένος τόνος υπάρχει σχεδόν σε κάθε κουζίνα σπιτιού. Είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, σχετικά φθηνός και μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια στο ντουλάπι.

Παρά αυτά τα οφέλη, μπορεί να αναρωτιέστε εάν ο τόνος κονσέρβα είναι πραγματικά υγιεινή τροφή και πόσο είναι ασφαλής είναι για κατανάλωση.

Αυτό το άρθρο ασχολείται με τη διατροφική περιεκτικότητα του κονσερβοποιημένου τόνου, καθώς και τα πιθανά οφέλη και τα μειονεκτήματα της κατανάλωσής του.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε πόσα καλά σου κάνει η φασολάδα η παραδοσιακή και γενικά τα φασόλια!

 

Ο τόνος έχει πολλές ποικιλίες. Ωστόσο, συνολικά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες.

Το εάν ο τόνος κονσέρβα συσκευάζεται σε λάδι ή νερό μπορεί να επηρεάσει τη θρεπτική του περιεκτικότητα. Ο κονσερβοποιημένος τόνος συσκευασμένος σε λάδι τείνει να είναι υψηλότερος σε θερμίδες και λίπος από τον κονσερβοποιημένο τόνο συσκευασμένο σε νερό.

Ο παρακάτω πίνακας συγκρίνει βασικές διατροφικές πληροφορίες μεταξύ τριών διαφορετικών τύπων τόνου (ανά μερίδα 28 γραμμαρίων): φρέσκος, κονσερβοποιημένος σε λάδι και κονσερβοποιημένος σε νερό.

 

 

Συνολικά, ο τόνος κονσέρβα τείνει να είναι υψηλότερος σε νάτριο από ό,τι ο φρέσκος. Ωστόσο, ο αριθμός των θερμίδων και των ποσοτήτων ολικού λίπους και κορεσμένου λίπους εξαρτάται από το εάν ο τόνος συσκευάζεται σε λάδι ή νερό.

Το περιεχόμενο θρεπτικών συστατικών μπορεί να διαφέρει από μάρκα σε μάρκα κονσέρβας, ανάλογα με τον τρόπο συσκευασίας του τόνου, επομένως είναι καλύτερο να ελέγξετε την ετικέτα

Ο τόνος κονσέρβα σε νερό μπορεί να είναι υψηλότερος σε docosahexaenoic acid (DHA). Το DHA είναι ένας τύπος ωμέγα-3 λιπαρού οξέος που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την υγεία του εγκεφάλου και των ματιών.

Επιπλέον, τόσο ο φρέσκος όσο και ο κονσερβοποιημένος τόνος αποτελούν καλές πηγές αρκετών απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, όπως η βιταμίνη D, το σελήνιο και το ιώδιο.

 

Οφέλη για την υγεία

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση κονσερβοποιημένου τόνου.

Συγκεκριμένα, είναι μια φθηνή πηγή πρωτεΐνης. Διατηρείται επίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ορισμένες μάρκες μπορούν να διαρκέσουν για 2-5 χρόνια στο ντουλάπι.

Εάν θέλετε να χάσετε βάρος, ο κονσερβοποιημένος τόνος είναι μια καλή επιλογή επειδή είναι χαμηλός σε θερμίδες αλλά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχει συσχετιστεί με οφέλη για την απώλεια βάρους.

Παρά το ότι έχει λίγα λιπαρά, ο τόνος κονσέρβα εξακολουθεί να θεωρείται καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Τα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα διαιτητικά λίπη που είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς, των ματιών και του εγκεφάλου. Τα ψάρια γενικότερα θεωρούνται σημαντική πηγή αυτών των υγιών λιπαρών στη διατροφή, αν και μπορείτε επίσης να πάρετε ωμέγα-3 από φυτικές τροφές.

Η κατανάλωση κονσερβοποιημένου τόνου είναι ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε τα ωμέγα-3 στη διατροφή σας. Οι τύποι και οι ποσότητες ω-3 λιπαρών μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο κονσερβοποιημένου τόνου που επιλέγετε, οπότε διαβάστε τις ετικέτες εάν θέλετε να συγκρίνετε μάρκες.

Τέλος, παρά την κονσερβοποίηση, πολλές μάρκες κονσερβοποιημένου τόνου υποβάλλονται σε ελάχιστη επεξεργασία, που περιέχουν μόνο τόνο, νερό ή λάδι και αλάτι. Ορισμένες μάρκες μπορεί επίσης να προσθέσουν καρυκεύματα ή ζωμό για επιπλέον γεύση.

 

Πιθανά μειονεκτήματα

Η πιο βασική ανησυχία όσον αφορά τον τόνο είναι η περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Υπάρχουν επίσης ορισμένα πιθανά μειονεκτήματα ως προς την περιεκτικότητα σε λίπος και νάτριο και την ασφάλεια της καθεαυτής κονσέρβας.

 

Υδράργυρος και συνιστώμενη πρόσληψη τόνου

Ο υδράργυρος είναι ένα βαρύ μέταλλο που συχνά υπάρχει στα ψάρια λόγω μόλυνσης του νερού. Η υψηλή έκθεση στον υδράργυρο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων των βλαβών στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Επειδή ο τόνος τρώει άλλα μικρά ψάρια που ενδέχεται να έχουν ήδη μολυνθεί με υδράργυρο, αυτό το μέταλλο μπορεί να συσσωρευτεί σε υψηλές συγκεντρώσεις στον τόνο. Έτσι, τείνει να είναι υψηλότερος σε υδράργυρο από άλλους τύπους ψαριών.

Η ποσότητα υδραργύρου εξαρτάται από τον τύπο τόνου. Σε γενικές γραμμές, οι πιο μεγαλόσωμες ποικιλίες τόνου, όπως οι bigeye και albacore, τείνουν να έχουν περισσότερο υδράργυρο.

Δεδομένου ότι ο κονσερβοποιημένος τόνος περιέχει συνήθως νεότερους και μικρότερους τύπους τόνου, είναι συνήθως χαμηλότερος σε υδράργυρο από τα κατεψυγμένα ή φρέσκα φιλέτα τόνου.

 

Τι ισχύει για τους ενήλικες

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν ψάρια υψηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν κόπωση.

Οι άνθρωποι πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωση κονσερβοποιημένου τόνου που παρασκευάζεται από το είδος albacore σε μία μερίδα 113 γραμμαρίων την εβδομάδα. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι υψηλότερος σε υδράργυρο.

 

Τι ισχύει για τα παιδιά

Έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση στον υδράργυρο είναι ιδιαίτερα τοξική για το νευρικό σύστημα ενός αναπτυσσόμενου παιδιού. Για το λόγο αυτό, πρέπει να περιορίζουν αισθητά τον κονσερβοποιημένο τόνο σε βρέφη και μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τα παιδιά ηλικίας 2–10 ετών μπορούν να τρώνε έως και 28 γραμμάρια ψαριών χαμηλού υδραργύρου, συμπεριλαμβανομένου τέτοιου τύπου τόνου σε κονσέρβα, δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα.

Οι υγειονομικές αρχές δεν συνιστούσαν παραδοσιακά την πρόσληψη ψαριών σε βρέφη κατά το πρώτο έτος της ζωής τους. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η ελεγχόμενη έκθεση σε μικρή ηλικία σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άσθματος και εκζέματος.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν συστάσεις για την κατανάλωση κονσερβοποιημένου τόνου σε βρέφη. Επομένως, είναι καλύτερο να ρωτήσετε τον παιδίατρό σας πόσο κονσερβοποιημένο τόνο μπορείτε να εισαγάγετε με ασφάλεια στο μωρό σας και σε ποια ηλικία.

 

Τι ισχύει για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες

Ο FDA συνιστά στις γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν να αποφεύγουν τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Η πρόσληψη κονσερβοποιημένου τόνου albacore δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 113 γραμμάρια την εβδομάδα.

Ωστόσο, ο FDA λέει ότι είναι ασφαλές για τις έγκυες και τις θηλάζουσες γυναίκες να τρώνε ψάρια με χαμηλό υδράργυρο. Συνιστά δύο έως τρεις μερίδες 113 γραμμαρίων την εβδομάδα.

 

ΠΗΓΗ: healthline.com