fbpx

Χτίζεις μυς… αλλά τα κόκκαλα σου τα σκέφτηκες; Μάθε πως θα έχεις υγιή σκελετό!

Χτίζεις μυς… αλλά τα κόκκαλα σου τα σκέφτηκες; Μάθε πως θα έχεις υγιή σκελετό!

Η οστική υγεία είναι ένα θέμα που πολλοί άνθρωποι κακώς υποβαθμίζουν. Τα οστά μας υποστηρίζουν το υπόλοιπο σώμα μας κι επιτρέπουν την κίνησή του.

Παρόλα αυτά, η οστική υγεία δεν αποτελεί συχνά προτεραιότητα για όλους. Πολλοί άνθρωποι είτε αποτυγχάνουν να εκτιμήσουν τη σημασία της, είτε δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να τη διατηρήσουν σε καλή κατάσταση.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι δύο στοιχεία που παράγουν τεστοστερόνη και οι 8 τροφές που τα περιέχουν!

 

Αυτός ο οδηγός θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη σημασία της υγείας των οστών μας και το λόγο για τον οποίο πρέπει όλοι μας να την παίρνουμε στα σοβαρά.

Τα οστά μας επιτελούν ένα πλήθος λειτουργιών μέσα στο σώμα μας. Πέρα από το να υποστηρίζουν το βάρος μας, προστατεύουν τον εγκέφαλο, την καρδιά και τα υπόλοιπα ζωτικά όργανα από βλάβες και τραυματισμούς. Πολλές φορές, οι συγκρούσεις σε ατυχήματα ή η έντονη φυσική δραστηριότητα είναι λιγότερο επώδυνα για το σώμα μας λόγω της προστασίας που μας παρέχει ο σκελετός μας.

Επίσης, τα οστά μας λειτουργούν ως δεξαμενές αποθήκευσης μεταλλικών στοιχείων απαραίτητων για το σώμα μας, όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος. Αυτά τα στοιχεία διοχετεύονται από τα οστά μας προς όποιο μέρος του οργανισμού μας αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Όπως και τ’ άλλα μέρη του σώματός μας, τα οστά αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου. Η περίοδος των παιδικών κι εφηβικών μας χρόνων αποτελεί το πιο κρίσιμο στάδιο αυτής της ανάπτυξης.

Όσο μεγαλώνουμε, τα οστά μας υπόκεινται σε μια συνεχή διαδικασία αναδόμησης και αποδόμησης. Η πυκνότητά τους είναι αυτή που καθορίζει τη δύναμή τους και τη δυνατότητά τους να υποστηρίξουν το βάρος μας. Η ηλικία κατά την οποία εμφανίζουμε τη μέγιστη οστική μας πυκνότητα είναι αυτή των 30 περίπου ετών.

Μετά τα 30 παρατηρείται μια επιβράδυνση στην ανάπτυξη των οστών και το σώμα μας χάνει ετησίως περισσότερη οστική μάζα απ’ όση χτίζει. Ως φυσική συνέπεια, η όποια επίδραση του άγχους και της σωματικής καταπόνησης στα οστά μας απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπιστεί.

Η σκελετική υγεία είναι απαραίτητη για την επαρκή υποστήριξη του σώματός μας. Φροντίζοντας τα οστά μας διασφαλίζουμε την ομαλή ανάπτυξη του οργανισμού μας.

Κατά τα πρώτα στάδια της σκελετικής ανάπτυξης, στα παιδικά κι εφηβικά μας χρόνια, η υγεία των οστών μας πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Για να υποστηρίξουν ένα σώμα σε ανάπτυξη, τα οστά πρέπει να είναι υγιή και δυνατά και να αναπτύσσονται ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα μέρη του σώματός μας.

Για τους ενήλικες, η σκελετική υγεία είναι εξίσου σημαντική καθώς, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα οστά δεν αναπτύσσονται με τον ίδιο γρήγορο ρυθμό. Καθώς μεγαλώνουμε, ο κίνδυνος ν’ αντιμετωπίσουμε προβλήματα με τα οστά μας αυξάνεται. Ο στόχος μας λοιπόν θα πρέπει να είναι να συνεχίσουμε να κρατάμε τα οστά μας υγιή πριν εμφανιστούν προβλήματα τα οποία αργότερα θα είναι δυσκολότερο να διαχειριστούμε.