fbpx

Όπως φαίνεται δεν θα δούμε στους δρόμους ξανά το ελληνικό αυτοκίνητο PONY

Όπως φαίνεται δεν θα δούμε στους δρόμους ξανά το ελληνικό αυτοκίνητο PONY

Θα επανακυκλοφορούσε το 2014 όμως έχουμε 2019 και το θρυλικό PONY βρίσκεται ακόμα στις μνήμες των μεγαλύτερων σε ηλικία που το πρόλαβαν να κυκλοφορεί.

Είναι το αυτοκίνητο που παρήγαγε η ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία, και από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως ακάματος εργάτης λόγω της ισχυρής του κράσης που το έκανε ιδιαίτερα ανθεκτικό στη σκληρή – συχνά επαγγελματική – χρήση.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 8 κρυμμένα σημεία που σου δείχνουν τα μαϊμού χιλιόμετρα του μεταχειρισμένου

 

Όμως παρά τις ανακοινώσεις της εταιρίας και τη πολύ κατατοπιστική ιστοσελίδα, πέντε χρόνια τώρα το καινούργιο PONY παραμένει όνειρο, με μόνους αισιόδοξους τους φίλους του μοναδικού ελληνικού αυτοκινήτου που έχουν ομάδα στο Facebook και στις 31 Μαρτίου δημοσίευσαν μια ανάρτηση με τον τίτλο «Μια μέρα θά βγεί…το περιμένουμε …».

Όμως η σιγή …ιχθύος της εταιρίας κάνει πολλούς να αμφιβάλλουν ότι το PONY θα κυκλοφορήσει ξανά!

Ποιος είναι ο λόγος; Σιωπηρά οι άνθρωποι της εταιρίας κάνουν λόγο για τεράστια αδράνεια του δημοσίου εδώ και χρόνια. Από την άλλη από το δημόσιο δεν υπάρχει δημόσια τοποθέτηση!

 

 

Ταυτίστηκε έντονα με την εταιρεία παραγωγής του, NAMCO Α.Ε. με έδρα τη Θεσσαλονίκη, και έκανε τα πρώτα του βήματα στη χώρα μας, βασισμένο στο σχεδιασμό που εκπόνησε ομάδα Γάλλων μηχανικών με σκοπό ένα παγκόσμιο, χαμηλού κόστους αυτοκίνητο που θα χρησιμοποιούσε ως βάση του τα μηχανικά μέρη του Citroen 2CV.

Ωστόσο έως και αυτή τη στιγμή παρά τα σχέδια και τις τεχνικές προδιαγραφές που έχουν έχουν κυκλοφορήσει απο την κατασκευάστρια εταιρεία, κανείς δεν το έχει δει να κυκλοφορεί στους ελληνικούς δρόμους.

Ιστορικά η τελική απόφαση της Citroen ήταν να δώσει την ευκαιρία για διεθνή καριέρα στο Citroen FAF, αν και ήταν πολλά τα υποψήφια οχήματα, ανάμεσα στα οποία και μοντέλα που κυκλοφόρησαν (πριν από το FAF) σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως η Πορτογαλία και το Βιετνάμ. Κανένας απ  αυτούς τους “προγόνους” του FAF, πάντως, δεν κατάφερε να σημειώσει τη σημαντική επιτυχία του δικού μας Pony.

Το βιομηχανικό παιδί των αδελφών Κοντογούρη της NAMCO γεννήθηκε μέσα από την προσπάθειά τους να βγάλουν στην παραγωγή ένα φορτηγό με την ονομασία «Hellas», το 1950 στη Γερμανία. Αργότερα ίδρυσαν τη FARCO στη Θεσσαλονίκη, χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό γερμανικής και ελβετικής τεχνογνωσίας και ξεκίνησαν να παράγουν το FARMOBIL, το όχημα απεριορίστων χρήσεων που κυκλοφόρησε με αερόψυκτο κινητήρα BMW 700cc.

 

 

Παρόλ’ αυτά η έλλειψη στήριξης από το ελληνικό κράτος σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, οδήγησαν στην πώληση της αρχικής εταιρείας στην CHRYSLER. Παράλληλα οι ιδιοκτήτες της δεν κατάφεραν ποτέ να λάβουν την πολυπόθητη έγκριση τύπου που θα τους επέτρεπε να ξεκινήσουν την παραγωγή του μοντέλου στην Ελλάδα.

Αποκύημα της προσπάθειάς τους να φέρουν και να εδραιώσουν ένα ελληνικό αυτοκίνητο στη χώρα παραγωγής του, ήταν η NAMCO (National Motor Company of Greece), η οποία ιδρύθηκε το 1972.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά καιρούς ο Πέτρος Κοντογούρης, το Pony είχε κολλήσει στη γραφειοκρατία των διαπιστεύσεων. Τελικά κατάφερε να λάβει τη σχετική αδειοδότηση από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) και την Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Εργαστηριακών Δοκιμών (ΕΒΕΤΑΜ).

Σήμερα PONY 5ης γενιά παρουσιάζει μηχανικά στοιχεία τελευταίας τεχνολογίας, σχεδιασμένο με βάση την αρχή της εταιρίας για κλασσική – retro εμφάνιση.

Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της NAMCO το PONY έχει ωφέλιμο φορτίο 850 kg και συνεπώς μπορεί να εκτελέσει μια ποικιλία συνδυασμένων εργασιών με πολύ χαμηλό κόστος. Επίσης όταν συνδέεται σε τρέιλερ με φρένα μπορεί να μεταφέρει άλλα 600kg, συνολικά 1.450kg ωφέλιμο φορτίο, ιδανικό για μεταφορά προϊόντων.

Ένα άλλο μοναδικό πλεονέκτημα του PONY είναι η τοπική κατασκευή των τμημάτων σε σχέση με τα εισαγόμενα εξαρτήματα συναρμολόγησης, δίνοντας εργασία σε πάρα πολύ κόσμο άμεσα και έμμεσα.

Δείτε αναλυτικά τις τεχνικές του προδιαγραφές σύμφωνα με την εταιρεία: