fbpx

#04022022 @ManTips – Όταν δεν έχεις διάθεση για προπόνηση

#04022022 @ManTips – Όταν δεν έχεις διάθεση για προπόνηση

  • Νιώθεις κουρασμένος και πεσμένος ψυχολογικά;
  • Το άγχος σε έχει καταβάλλει; Έχεις συνδρομή στο γυμναστήριο αλλά δεν αισθάνεσαι ψυχολογικά έτοιμος για να ξεκινήσεις;
  • Ήρθε η ώρα να μάθεις ότι η γυμναστική θα σε βοηθήσει να πάρεις τα πάνω σου, σωματικά και ψυχολογικά. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά την άσκηση εκκρίνεται στο εγκέφαλο οι ουσίες νορεπινεφρίνη σεροτονίνη και ντοπαμίνη οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ψυχολογική σου διάθεση.
  • Έτσι κατά τη διάρκεια της άσκησης υπάρχει μια γενική αίσθηση ευφορίας, που στην βιβλιογραφία αναφέρεται και ως «το ανέβασμα του δρομέα» (runner’s high).
  • Η προπόνηση οποιουδήποτε είδους θα σε βοηθήσει να αποβάλλεις το άγχος. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάρκεια της προπόνησης είσαι συγκεντρωμένος στην άσκησή σου και έτσι αυτόματα ο εγκέφαλος αποκλείει όλες τις άλλες σκέψεις που σε ταλαιπωρούν.
  • Η άσκηση θα σε βοηθήσει να αφήσεις πίσω σου ότι σε αγχώνει και σταδιακά θα δεις ότι εκτός από την σωματική αλλαγή υπάρχει και ψυχολογική. Θα καθαρίσει το μυαλό σου και θα γίνεις πιο δημιουργικός. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα άγχους μειώνονται 30-90 λεπτά μετά από την προπόνηση.
  • Όπως συμπεραίνουμε η άσκηση έχει πολλά οφέλη όχι μόνο στη διαμόρφωση ενός υγιούς σώματος αλλά και ενός υγιούς μυαλού. Οι αρχαίοι Έλληνες οι οποίοι είχαν εντάξει στην καθημερινότητά τους τόσο την άσκηση σωματική αλλά και πνευματική, είχαν αναφερθεί στο, νους υγιής εν σώματι υγιή. Και όλα αυτά χωρίς να γνωρίζουν την ύπαρξη ουσιών στο σώμα μας, όπως η νορεπινεφρίνη, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Οπότε ας ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μας οδηγήσει στο στόχο μας, μια ποιοτικότερη ζωή.