fbpx

10 tips για να συντηρείς σωστά τα τρόφιμα στον καύσωνα για να μη τη πάθεις

10 tips για να συντηρείς σωστά τα τρόφιμα στον καύσωνα για να μη τη πάθεις

Στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού η τροφική δηλητηρίαση καραδοκεί και μπορείς να την πάθεις χωρίς να το καταλάβεις και μάλιστα από τρόφιμα δικά σου του σπιτιού σου επειδή δεν συντηρήθηκαν σωστά.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Είσαι εργένης; Αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος για να μάθεις να μαγειρεύεις!

 

Η δηλητηρίαση προκαλείται από βακτήρια από τροφές που έχουν αποθηκευτεί με λάθος τρόπο ή δεν έχουν μαγειρευτεί σωστά. Τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν πολύ πιο γρήγορα σχετικά σε τροφές που δεν διατηρούνται στην σωστή θερμοκρασία εξαιτίας της μεγάλης ζέστης και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο δηλητηρίασης.

Δες λοιπόν τι μέτρα πρέπει να πάρεις όταν οι θερμοκρασίες αγγίζουν τα όρια του καύσωνα:

  1. Καθαρό ψυγείο

Βεβαιωθείτε ότι το ψυγείο σας είναι καθαρό τακτοποιημένο και έχει ρυθμιστεί στους 5° C ή παρακάτω.

  1. Κρέας και πουλερικά βάλτα χωριστά

Κρατήστε το ωμό κρέας και τα πουλερικά χωριστά από άλλα τρόφιμα στο ψυγείο μέσα σε σφραγισμένα δοχεία/σακούλες και στο χαμηλότερο ράφι για να μην στάξουν επάνω σε άλλα τρόφιμα.

  1. Μην κρατάς τα τρόφιμα πολύ έξω

Μειώστε όσο είναι δυνατόν τον χρόνο που τα πιο ευπαθή τρόφιμα είναι έξω από το ψυγείο (π.χ. πάνω στο τραπέζι ή στην παραλία) σε κάτω από 2 ώρες. Πετάξτε στα σκουπίδια κάθε ευπαθές τρόφιμο που έχει μείνει πολύ παραπάνω από αυτό το χρονικό διάστημα στην ζέστη.

  1. Μαγείρεψε λίγο πριν φας

Προσπαθήστε να μαγειρέψετε το φαγητό όσο πιο κοντά γίνεται στην ώρα που θα χρειαστεί να το σερβίρετε

  1. Ξεπάγωμα με …πάγωμα

Να ξεπαγώνετε τις τροφές από την κατάψυξη βάζοντάς τες από την προηγούμενη ημέρα στο ψυγείο και όχι με το να τις αφήνετε στον πάγκο της κουζίνας.

  1. Μην το ξανακαψυχείς

Μην καταψύχετε εκ νέου οποιαδήποτε τροφή μετά την απόψυξη. Τα τρόφιμα πρέπει να μαγειρευτούν ή να πεταχτούν στα σκουπίδια αν δεν χρησιμοποιηθούν 1 ή 2 ημέρες μετά την απόψυξη.

  1. Τα περισσεύματα φαγητού

Βάλτε τα περισσεύματα φαγητού στο ψυγείο αμέσως μόλις έχουν “κρυώσει” λίγο από όταν τα μαγειρέψατε. Μην τα βάλετε στο ψυγείο”,” ενώ είναι ακόμα καυτά από το μαγείρεμα.

  1. Μείωσε τον χρόνο κατανάλωσης

Ποτέ μην αποθηκεύετε τα περισσεύματα των ευπαθών τροφών έξω από το ψυγείο και προσπαθήστε να καταναλώνετε το φαγητό που έχει περισσέψει στο ψυγείο μέσα σε 2 ή 3 ημέρες

  1. Όχι στο διπλά ξαναζεσταμένο

Μην ξαναζεσταίνετε τα φαγητά περισσότερες από μία φορές.

  1. Η πόρτα του ψυγείου να κλείνει

Βεβαιωθείτε ότι η πόρτα του ψυγείου είναι κλειστή σωστά ανά πάσα στιγμή.