fbpx

15 tip για να οδηγάς με ασφάλεια τη μοτοσικλέτα σου, στον ισχυρό άνεμο!

15 tip για να οδηγάς με ασφάλεια τη μοτοσικλέτα σου, στον ισχυρό άνεμο!

Οι ισχυροί άνεμοι δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχος του μοτοσικλετιστή και αυτό το γνωρίζουμε όλοι όσοι καβαλάμε μότο! Είτε σε ταξίδι είτε ακόμα και μέσα στη πόλη κινδυνεύεις να πέσεις αν δεν προσέξεις!

Το χειρότερο στον δυνατό άνεμο δεν είναι τόσο η ένταση του αλλά η μεταβλητότητα  τόσο του ανέμου όσο και της κίνησης που κάνεις με τη μηχανή σου κάτι που είναι δύσκολο να ελεγχθεί όσο καλή αεροδυναμική και να έχει η μηχανή σου.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 6 πράγματα που πρέπει να έχει μαζί του κάθε σωστός μηχανόβιος!

 

Δες λοιπόν πως μπορείς να προστατευτείς είτε στη πόλη, είτε στο ταξίδι και να ξέρεις ότι και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να μειώσεις ταχύτητα και να «κλειδώνεις» κρατάς σφιχτά το τιμόνι με «κλειδωμένες» τις αρθρώσεις:

 1. Πρόσεχε την ξαφνική ριπή

Όταν βλέπεις ότι φυσούν ισχυροί άνεμοι θα πρέπει να είσαι προσεκτικός. Μπορεί τα κτίρια να κόβουν τον αέρα ωστόσο τον ενισχύουν κιόλας. Μέσα στις πόλεις δημιουργούνται ριπές ανέμου ισχυρότερες από την ένταση του και αυτό γίνεται επειδή ο άνεμος σωρεύεται ανάμεσα στα κτίρια. Για να μη βρεθείς εξ απροόπτου κόψε ταχύτητα και έχε πάντα το νου σου ειδικά όταν πλησιάζεις σε πάρκα ή μεγάλα τμήματα που δεν υπάρχουν κτίρια. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και σε ταξίδι ειδικά αν κινείσαι σε δρόμους που διέρχονται από βουνά!

 1. Η …δύναμη από το στενό

Ακόμα και μέσα στα κτίρια να κινείσαι ποτέ δεν γνωρίζεις ποιο στενό σωρεύει τον περισσότερο αέρα γι αυτό αν είσαι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να δεχθείς ριπή.

 1. Απέφυγε τις σφήνες

Το χειρότερο είναι να δεχθείς ριπή ανέμου την ώρα που κάνεις σφήνα ανάμεσα σε αυτοκίνητα και ακόμα χειρότερο όταν είσαι σε ταξίδι. Είναι βέβαιο ότι η μηχανή θα μετακινηθεί και αν είσαι πολύ κοντά στα αυτοκίνητα ίσως να μην προλάβεις να την ελέγξεις.

 1. Κλείσε τη ζελατίνα

Συνήθως στη πόλη οδηγάμε με ανοιχτή τη ζελατίνα και αυτό δεν είναι σωστό βέβαια. Όμως σε περίπτωση σφοδρού ανέμου τότε μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Ο δυνατός άνεμος μεταφέρει χώματα που μπορεί να σε τυφλώσουν. Από την άλλη η ανοιχτή ζελατίνα λειτουργεί ως πανί σε ιστιοπλοϊκό και μπορεί να σε κάνει να χάσεις την ισορροπία σου”,” ειδικά αν έχεις μικρό μηχανάκι.

 1. Η προσοχή σου σχετικά …ψηλά!

Δεν λέμε να οδηγάς σαν …κότα αλλά πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι ο ισχυρός άνεμος παίρνει πράγματα από μπαλκόνια, κτίρια, αλλά και τον δρόμο. Κόψε ταχύτητα και έχει το νου σου στα αντικείμενα που υπερίπτανται! Σίγουρα δεν θέλεις να βρεθείς με κάποιο αντικείμενο στο κεφάλι ή αντιμέτωπος με κανένα ιπτάμενο πλαστικό κάλυμα! Όταν ταξιδεύεις έχε το νου σου σε αντικείμενα που παίρνει ο αέρα και μην υποτιμάς ούτε τη σακούλα. Μείωσε ταχύτητα!

 1. Φόρα στενά ρούχα

Όταν φυσάει πολύ ξέχνα τα φαρδιά μπλουζάκια ή γενικά ρούχα αφού θα «πεταρίζουν» συνεχώς και θα επηρεάζουν αρνητικά τη συγκέντρωσή σου στην οδήγηση.

 1. Δέσε κορδόνια και τα πάντα

Μην αφήνεις λυτά κορδόνια ή ιμάντες από τα ρούχα ή το σακίδιο αν δεν θέλεις να …αυτομαστιγώνεσαι

 1. Προσοχή στις επιφάνειες!!!

Αν το μηχανάκι σου έχει μεγάλες επιφάνειες όπως για παράδειγμα ένα σκούτερ τότε να ξέρεις ότι οι ριπές του ανέμου επηρεάζουν τη σταθερότητα του.

 1. Βγάλε βαλίτσες ή top case

Αν δεν τα χρειάζεσαι βγάλτα πριν ξεκινήσεις τη μέρα σου. Έτσι ενισχύεις την σταθερότητα της μοτοσικλέτας ειδικά όταν δέχεσαι πλάγιες ή διαγώνιες ριπές ανέμου.

 1. Βλέπε πιο μακριά…<

Τα δέντρα και οι ψηλοί θάμνοι που βρίσκονται στο οπτικό σου πεδίο σου δίνουν μια εικόνα της διεύθυνσης και της έντασης του ανέμου. Βλέπε μακριά στις άκρες του δρόμου για να είσαι έτοιμος.

 1. Η προσπέραση μεγάλου οχήματος

Πρέπει να γνωρίζεις ότι όταν ο άνεμος έρχεται από τα δεξιά σου και εσύ προσπερνάς μια νταλίκα τότε μπαίνεις σε ένα προστατευόμενο «κενό αέρα». Να είσαι έτοιμος ότι θα δεχθείς τη ριπή μόλις ξεμυτίσεις μπροστά από το μεγάλο όχημα και πρέπει να προσέξεις να μην βρεθείς στο αντίθετο ρεύμα ή στην μπαριέρα.

Αν ο άνεμος έρχεται από αριστερά τότε θα πρέπει να προσέξεις την απόσταση από το όχημα που προσπερνάς αφού μπορεί να δεχθείς ριπή ανέμου που να σε μετατοπίσει πάνω του. Άσε μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας από το όχημα και σκέψου ότι οι ριπές αέρα είναι ισχυρές και απρόβλεπτες.

 1. Δώσε στροφές

Διατήρησε τις στροφές του κινητήρα ψηλότερα από το συνηθισμένο ώστε να εκμεταλλευτείς το γυροσκοπικό φαινόμενο που δημιουργείται από τους άξονες του.

 1. Πρόσεχε τα τούνελ

Η έξοδος από το τούνελ συνοδεύεται πάντα από μια ισχυρή ριπή ανέμου που γίνεται ακόμ πιο έντονη αν ακολουθεί κοιλαδογέφυρα. Μείωσε ταχύτητα όταν φτάνεις στην έξοδο και ετοιμάσου για το χειρότερο.

 1. Προσοχή στις γέφυρες

Οι γέφυρες βρίσκονται συνήθως πάνω από ποτάμια ή ρέματα. Και τα ποτάμια και ειδικότερα τα ρέματα βρίσκονται ανάμεσα από βουνά που σωρεύουν πάντα ριπές ανέμου. Κόψε ταχύτητα όταν πλησιάζεις σε γέφυρα και να είσαι έτοιμος!

 1. Οι παγίδες του βουνού

Όταν οδηγείς σε ορεινό δρόμο να έχεις υπόψη σου ότι κάθε στροφή μπορεί να κρύβει την πιο ισχυρή ριπή ανέμου. Κόψε ταχύτητα και οδήγα σφιχτά με ψηλές στροφές για να είσαι έτοιμος για το χειρότερο.