fbpx

#23022022 @ManTips – Αν είσαι αμίλητος το πρωί δες τι παίζει!

#23022022 @ManTips – Αν είσαι αμίλητος το πρωί δες τι παίζει!

  • «Του άντρα του πολλά βαρύ μην του μιλάτε το πρωί», λέει ο γνωστός στίχος, που είναι βγαλμένος από τη ζωή. Πολλοί από εμάς δεν μπορούν να κάνουν «κουβεντούλα» τις πρωινές ώρες, τουλάχιστον μέχρι να πιούν καφέ.
  • Ζηλεύουμε πραγματικά εκείνους που ξυπνούν «μες στην καλή χαρά» και έχουν ενέργεια και διαύγεια ακόμα και στις 7 το πρωί. Γιατί όμως κάποιοι άνθρωποι νιώθουν κουρασμένοι, είναι «στον κόσμο τους» και εξαιρετικά κακόκεφοι μόλις ξυπνούν, όταν δεν υπάρχουν λόγοι διαπιστωμένου προβλήματος υγείας που να το δικαιολογούν;
  • Η κακή διατροφή και η έντονη καθημερινότητα με τις αυξημένες υποχρεώσεις της είναι οι προφανείς εξηγήσεις που έρχονται πρώτες στο μυαλό. Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση “Neurology”, διαφοροποιεί μεταξύ τους τις καταστάσεις που συνηθίζουμε να περιγράφουμε συνολικά ως προσωρινή απώλεια μνήμης και πρωινά νεύρα.
  • Τα επεισόδια έντονης πρωινής σύγχυσης και εκδήλωσης εριστικής ή ακόμα και βίαιης συμπεριφοράς αμέσως μετά τον ύπνο, ανήκουν σε μια κατάσταση που ονομάζεται «μέθη ύπνου» (sleep drunkenness), και η οποία δεν έχει καμία σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ, ούτε με τις απλούστερες μορφές πρωινής ατονίας και κακοκεφιάς.
  • Τα επεισόδια μέθης ύπνου έχουν μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα από την απλή κούραση και έλλειψη ενέργειας. Μέχρι πρότινος δεν είχε δοθεί η δέουσα προσοχή στο φαινόμενο, καθώς αποδιδόταν στις προαναφερθείσες, πιο συνηθισμένες αιτίες.