fbpx

#24052021 @ManTIps – Μάθε ποιο λίπος πρέπει να κάψεις!

#24052021 @ManTIps – Μάθε ποιο λίπος πρέπει να κάψεις!

  • Για να έχεις σώμα το λίπος πρέπει να φύγει!
  • Ναι αλλά ποιο λίπος;
  • Γιατί αν δεν το ξέρεις όλα τα λίπη δεν είναι ίδια!
  • Μάθε ότι χρειαζόμαστε το λίπος για να απορροφήσουμε τις λιποδιαλυτές βιταμίνες. 30 γρ. λίπους την ημέρα χρειαζόμαστε για να μπορέσει ο οργανισμός να απορροφήσει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, E και Κ. Τα φυτικά έλαια είναι σημαντική πηγή της βιταμίνης Ε ενώ τα λιπαρά ψάρια είναι η καλύτερη διαιτητική πηγή της βιταμίνης D. Οι προβιταμίνες είναι ουσίες που θα μετατραπούν στο σώμα μας σε βιταμίνες. Προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα λαδιού στη σαλάτα μας θα ενισχύσουμε την πρόσληψη του καροτενίου, που είναι η προβιταμίνη Α.
  • Μάθε ότι τα λιπαρά οξέα των τροφών είναι σημαντικά. Για αυτό και ονομάστηκαν απαραίτητα λιπαρά οξέα. Το λινολεϊκό και το λινολενικό οξύ, τα οποία τα παίρνει το σώμα από την διατροφή, χρειάζονται για την εγκεφαλική λειτουργία, την όραση, την προάσπιση της καρδιοαγγειακής υγείας αλλά και για υγιές δέρμα. Βρίσκονται στα φυτικά έλαια, τους ξηρούς καρπούς και τα λιπαρά ψάρια.
  • Μάθε ολα τα κορεσμένα λίπη δεν είναι “κακά”: Δεν αυξάνουν όλα τα κορεσμένα λίπη τη χοληστερόλη του αίματος. Το λαυρικό, το μυριστικό και παλμιτικό οξύ (το τελευταίο βρίσκεται στο φοινικέλαιο) είναι αυτά που επιδρούν αυξητικά στην χοληστερόλη του αίματος. Για να μειωθεί λοιπόν τη χοληστερόλη πρέπει να αντικατασταθούν τα κορεσμένα αυτά λιπαρά οξέα με έλαια πλούσια σε μονοακόρεστα (ελαιόλαδο, κραμβέλαιο) ή με πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (σογιέλαιο ή ηλιέλαιο). Αντικαθιστώντας το βούτυρο με ελαιόλαδο μπορούμε να μειώσουμε την LDL-χοληστερόλη κατά 10% περίπου.