fbpx

5 σημάδια σου δείχνουν ότι τρως λιγότερο από όσο πραγματικά χρειάζεσαι

5 σημάδια σου δείχνουν ότι τρως λιγότερο από όσο πραγματικά χρειάζεσαι

Όλοι ξέρουμε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να χάσει κανείς βάρος είναι να μειώσει τις θερμίδες που προσλαμβάνει μέσω της τροφής. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που το τραβάνε μέχρι τα άκρα!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτές είναι οι 4 «υγιεινές» τροφές που είναι για πέταμα!

 

Μια ισοθερμιδική δίαιτα, όταν μάλιστα συνδυάζεται με επιλογή τροφών που είναι φτωχές σε θρεπτικά συστατικά, είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνει τον οργανισμό. Εάν αναγνωρίζεις επάνω σου κάποια (ή και όλα) από αυτά τα σημάδια, τότε ξέρεις ότι πρέπει να τρως περισσότερο!

 

  1. Αισθάνεσαι συνέχεια κουρασμένος

Οι θερμίδες προμηθεύουν τον οργανισμό με ενέργεια. Όταν δεν έχεις αρκετή, τότε δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις στις καθημερινές υποχρεώσεις, γιατί το σώμα σου αξιοποιεί τις λίγες θερμίδες που παίρνει για τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων, όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά, και δεν μπορεί να προμηθεύσει με ενέργεια τους μύες σου, με αποτέλεσμα ακόμα και τα πιο απλά πράγματα να σου φαίνονται απίστευτα κουραστικά.

 

  1. Έχεις δυσκοιλιότητα

Όταν τρως λιγότερο από όσο χρειάζεσαι, το γαστρεντερικό σου σύστημα διαμαρτύρεται και μάλιστα για δύο λόγους: πρώτον, δεν παίρνεις αρκετές φυτικές ίνες, που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του. Και δεύτερον, είναι πολύ πιθανό να είσαι αφυδατωμένος, καθώς αγνοώντας τις ενδείξεις της πείνας συνήθως αγνοούμε και τις ενδείξεις της δίψας, προμηθεύοντας το σώμα μας με λιγότερο νερό από όσο έχει ανάγκη και για τα τακτικά ραντεβού στην τουαλέτα!

 

  1. Πεινάς συνέχεια

Προφανώς πεινάς, αφού δεν τρως αρκετά! Σ’ αυτή την περίπτωση, οι ορμόνες που είναι υπεύθυνες για το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού, δηλαδή η λεπτίνη, η γρελίνη και η χολεκυστοκινίνη, δεν παίρνουν ποτέ το σήμα ότι έχει γίνει η λήψη επαρκούς ποσότητας τροφής, ώστε να δώσουν με τη σειρά τους στο μήνυμα στον εγκέφαλο να σταματήσει να αναζητά φαγητό, με αποτέλεσμα να σε κάνουν να πεινάς όλη την ώρα.

 

  1. Είσαι νευρικός

Είναι γνωστό ότι… δεν είσαι ο εαυτός σου όταν πεινάς! Ένα μέρος αυτής της κακής διάθεσης προέρχεται από το γεγονός ότι στερούμαστε την απόλαυση ενός καλού γεύματος -κάτι που αποδεδειγμένα μπορεί να μας χαλάσει το κέφι. Όμως υπάρχει κι άλλος λόγος: όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι χαμηλά -όπως συμβαίνει όταν το σώμα μας χρειάζεται τροφή- επηρεάζεται η επινεφρίνη, μια ορμόνη που γνωρίζουμε και με το όνομα αδρεναλίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για μια γενικευμένη αναστάτωση στην ψυχολογία μας.

 

  1. Νιώθεις έντονη δίψα

Όταν δεν τρως αρκετά είναι πολύ πιθανό να στερείς από τον οργανισμό σου πολύτιμους ηλεκτρολύτες, δηλαδή μεταλλικά στοιχεία όπως το ασβέστιο, το νάτριο, το κάλιο και μαγνήσιο. Η δίψα είναι η πρώτη ένδειξη ότι τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών είναι χαμηλότερα από τα φυσιολογικά. Είναι σημαντικό να πίνεις αρκετό νερό -εξάλλου δεν πρόκειται να σου προσφέρει έξτρα θερμίδες!