fbpx

6 σημεία που πρέπει να προσέξεις στο κράνος για να είσαι ασφαλής!

6 σημεία που πρέπει να προσέξεις στο κράνος για να είσαι ασφαλής!

Όσο και αν ακούγεται περίεργο δεν σημαίνει ότι αν φοράς κράνος είσαι πάντα ασφαλής. Η χρήση του, αλλά και η επιλογή του κράνους κατά την αγορά, είναι δύο στοιχεία που είναι άκρως σημαντικά για την ασφάλεια μας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 5 λύσεις για να μη θολώνει η ζελατίνα του κράνους σου!

 

Πολλοί είναι εκείνοι που φοράνε το κράνος από αγγαρεία. Όλοι έχουμε δει ειδικά ντιλιβεράδες να το φορούν σαν περικεφαλαία. Άλλοι δεν τα δένουν και άλλοι τα αγοράζουν αψήφιστα με μοναδικό κριτήριο την τιμή. Διαβάστε όλα τα σημεία που κάνουν τα κράνη ασφαλή, από την αγορά μέχρι και τη χρήση του.

 

  1. Αγορά και προδιαγραφές

Αρχικά η αγορά του κράνους είναι σημαντική. Γενικά όλα τα κράνη είναι ίδια, αρκεί να έχουν την πιστοποίηση. Πάντα να ρωτάται αν το κράνος έχει προδιαγραφές ασφάλειας (ECE 22.05) και ειδικά στα φθηνό κράνη τα οποία πιθανόν δεν καλύπτουν όλες τις προδιαγραφές αλλά άπλα είναι εγκεκριμένα από την χωρά παράγωγης τους (Ε1 Γερμάνια Ε2 Γάλλια Ε3 Ιταλία κοκ)Ρωτήστε το κέλυφος από τι υλικό είναι φτιαγμένο. Συνήθως είναι φτιαγμένο από μίξη πολυκαρμπονατου, από fiberglass, ή από μίξη διαφόρων άλλων υλικών όπως carbon, δηλαδή ανθρακονηματα και kevlar.

 

  1. Το μέγεθος

Το κράνος πρέπει να εφαρμόζει τέλεια στο κεφάλι μας. Ένα κράνος που είναι αρκετά μεγαλύτερο νούμερο από αυτό που ταιριάζει στο κεφάλι μας, μπορεί να μας σκοτώσει. Φορέστε το κράνος, δέστε σωστά το λουράκι, λίγο σφικτά χωρίς να γίνεται αποπνικτικό, και δοκιμάστε να το κουνήσετε με τα χέρια σας, τόσο δεξιά αριστερά όσο και πάνω κάτω. Αν το κράνος κινείται. .ανεξάρτητα από το κεφάλι σας και το νιώθετε ευρύχωρο, δοκιμάστε το μικρότερο μέγεθος, πάντα σωστά δεμένο. Ένα κράνος που ενοχλεί αποσπά την προσοχή από την οδήγηση και κουράζει αφάνταστα. Θυμηθείτε πως οι φόρμες των κρανών αλλάζουν από μάρκα σε μάρκα και τα μεγέθη δεν είναι ακριβώς ίδια. Μερικά καλά κράνη διαθέτουν και ανταλλακτικά για τις εσωτερικές επενδύσεις, για καλύτερη προσαρμογή στο πρόσωπό σας. Από την άλλη, μην αγοράσετε ένα κράνος που σας έρχεται πολύ σφικτό. Τα κράνη δεν είναι παπούτσια για να “ανοίγουν” με τον καιρό. Αν φοράτε γυαλιά, δοκιμάστε τα με το κράνος, για να βεβαιωθείτε πως κάθονται στη σωστή θέση.

 

  1. Το κούμπωμα

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το κούμπωμα του κράνους, επιφορτισμένο να το διατηρεί στο κεφάλι μας κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος. Αν το κράνος φύγει ή στρίψει, δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του.

 

  1. Η ημερομηνία λήξης

Η ημερομηνία λήξης ενός κράνους έρχεται με την πρώτη πτώση όπου το κράνος θα χτυπήσει κάτω και θα συμπιεστεί το απορροφητικό υλικό. Αντικαταστήστε το αμέσως κι ακόμη καλύτερα… καταστρέψτε το. Μπορεί κάποιος να το πάρει και να το φοράει νομίζοντας πως είναι προστατευμένος.

 

  1. Οδηγάτε πάντα με το κράνος κουμπωμένο

Αν το κράνος δεν είναι κουμπωμένο μπορεί σε μια πτώση να φύγει από το κεφάλι σας. Η δύναμη της πτώσης είναι πάντα ισχυρή και αν συμβεί αυτό τότε θα μείνετε απροστάτευτοι.

 

  1. Προσοχή στο θόλωμα της ζελατίνας

Ειδικά τον χειμώνα ή κάποιες μέρες του καλοκαιριού με καταιγίδα η ζελατίνα θολώνει. Φρόντισε να έχεις είτε αντιθαμβοτική ζελατίνα, είτε το ειδικό υγρό που δεν την αφήνει να θολώνει. Το να οδηγάς με θολωμένη ή ανοικτή ζελατίνα στον κακό ή κρύο καιρό είναι επικίνδυνο!