fbpx

6 σημεία που θα σου δείξουν αν είσαι πραγματικά δυνατός χαρακτήρας!

6 σημεία που θα σου δείξουν αν είσαι πραγματικά δυνατός χαρακτήρας!

Μερικοί αρέσκονται να λένε ότι είναι σκληροί χαρακτήρες όμως στην πραγματικότητα έννουν ότι αντέχουν στον σωματικό πόνο. Ωστόσο το να είσαι δυνατός χαρακτήρας σε σημαίνει ότι αντέχεις τον σωματικό πόνο το αντίθετο μάλιστα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Οι 5 ερωτήσεις που πρέπει κάποτε να κάνεις στον εαυτό σου

 

Δες λοιπόν ποια είναι τα έξι σημεία που θα σου δείξουν αν είσαι πραγματικά δυνατός χαρακτήρας:

  1. H αποτυχία δεν είναι το «τέλος του κόσμου»

Ο πραγματικά δυνατός άνθρωπος αντιλαμβάνεται την αποτυχία ως αναπόφευκτο μέρος της μακράς διαδρομής προς την επίτευξη του στόχου. Με το να αντιμετωπίζει την αποτυχία ως ένα προσωρινό εμπόδιο και κυρίως ως ευκαιρία για μάθηση καταφέρνει να επανέλθει γρήγορα και να προχωρήσει μπροστά με ευκολία. Αντίθετα ο φαινομενικά δυνατός διαλαλεί σε κάθε τόνο πως η λέξη «αποτυχία» δεν είναι μέρος του λεξιλογίου του. Με αποτέλεσμα όταν τελικά την βιώσει να καταρρακώνεται το ηθικό του καθώς η αποτυχία καταφέρει πλήγμα στον ήδη εύθραυστο ψυχισμό του.

  1. Προσπαθεί να βελτιωθεί

Αρχικά εντοπίζει και αναγνωρίζει τις ελλείψεις του. Αφού αποδεχτεί τις ατέλειές του επιλέγει να επενδύσει χρόνο και ενέργεια στο να τις δουλέψει με σκοπό την ψυχική ενδυνάμωσή του. Οι αδυναμίες δεν αντιμετωπίζονται ως μειονεκτήματα αλλά ως εν δυνάμει πλεονεκτήματα. Η πραγματική δύναμη έγκειται στο να αναγνωρίζεις τις ελλείψεις σου αλλά κυρίως να έχεις επίγνωση της σκληρής δουλειάς που χρειάζεται για να τις ξεπεράσεις. Και όχι στο κατά πόσο αποτελεσματικά τις κουκουλώνεις για να μην γίνονται αντιληπτές από τους άλλους.

  1. Η δύναμη δεν είναι συνώνυμη της εξουσίας.

Ο φαινομενικά δυνατός άνθρωπος πιστεύει ότι η δύναμή του πηγάζει από την εξουσία που ασκεί στους γύρω του και για αυτό μοιράζει εντολές δεξιά-αριστερά και προσπαθεί να ελέγξει καταστάσεις έξω από αυτόν. Όμως η δύναμη βρίσκεται μέσα σου όταν καταφέρνεις να διατηρείς την αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά όταν δηλαδή επιβάλλεσαι στον φοβισμένο εαυτό σου να δει το «ποτήρι μισογεμάτο».

  1. Ελέγχει τα συναισθήματα του

Καταλαβαίνει πώς τα συναισθήματα επηρεάζουν τις σκέψεις και την συμπεριφορά του. Έχει δηλαδή αναπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη καθώς παρατηρεί διαρκώς τον εαυτό του κι έτσι είναι σε θέση να ελέγχει τα συναισθήματά του αντί να τον ελέγχουν εκείνα. Κι ενώ ένας πραγματικά δυνατός ελέγχει τα συναισθήματά του ο φαινομενικά δυνατός τα καταπιέζει.

  1. Δυνατός δεν σημαίνει «αντέχω στον πόνο»

Ο φαινομενικά δυνατός συνήθως περηφανεύεται για την ανθεκτικότητά του στον ψυχικό πόνο. Κι όμως η πραγματική δύναμη δεν έγκειται στο να υπομένεις στωικά τον πόνο αλλά στο να γνωρίζεις τα όριά σου στον πόνο. Όπως όταν γυμνάζεις το σώμα σου και ένας έντονος μυϊκός πόνος θα σε κάνει να σταματήσεις την άσκηση το ίδιο συμβαίνει και με τον ψυχικό πόνο. Η δύναμη δεν βρίσκεται στο να παραμείνεις όρθιος ενώ νιώθεις να λυγίζεις από το βάρος του δυσβάστακτου φορτίου πόνου. Δύναμη είναι το να πέσεις και μετά να σηκωθείς. Σε αυτή του την προσπάθεια ο δυνατός δεν διστάζει να στραφεί σε άλλους ανθρώπους (φίλους ή ψυχολόγο) που θα τον βοηθήσουν να νιώσει καλύτερα. Γιατί ο πραγματικά δυνατός άνθρωπος βιώνει τον πόνο όχι απορροφώντας τα χτυπήματα ως ένας άλλος σάκος του μποξ αλλά ως μία ευκαιρία να εξελιχθεί να βελτιωθεί.

  1. Έχει αυτοπεποίθηση αλλά όχι «ύφος»

Ένας άνθρωπος που επιδεικνύει όλα τα παραπάνω γνωρίσματα λογικό είναι να πιστεύει στον εαυτό του να πιστεύει δηλαδή πως θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στις όποιες αντιξοότητες συναντήσει στην διάρκεια της ζωής του. Γνωρίζεις ότι η πραγματική αυτοπεποίθηση είναι σιωπηλή. Δεν κραυγάζει. Ο ανασφαλής που έχει συνηθίσει να οχυρώνεται πίσω από το προσωπείο μαχητή για να κρύψει τις ανασφάλειές του; Δεν έχει ελπίδα στην ευτυχία; Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να μετατρέψει το ισχυρό περίβλημα σε κάτι ουσιαστικό σε μία ισχυρή νοοτροπία. Και τότε θα έχει εναρμονίσει το «είναι» με το «φαίνεσθαι».