fbpx

6 tips για να γίνεις ανταγωνιστικός και να πετύχεις

6 tips για να γίνεις ανταγωνιστικός και να πετύχεις

Ο ανταγωνισμός είναι το βασικό συστατικό της επιτυχίας σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Ανταγωνισμός στον αθλητισμό, στη δουλειά, στις σχέσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε πως αγοράζεις χρόνο και γίνεσαι ευτυχισμένος!

 

Αν δεν έχεις μέσα σου τον ανταγωνισμό είναι σχεδόν απίθανό να πετύχεις στη ζωή!

Φυσικά ο ανταγωνισμός δεν πρέπει να γίνεται εμμονή, αλλά ούτε να λειτουργεί για ανούσια πράματα, όπως μια κόντρα στο δρόμο χωρίς νόημα.

Πως μπορείς όμως να γίνεις ανταγωνιστικός και να πετύχεις;

 

  1. Βάλε στόχους

Δεν χρειάζεται να είναι γραμμένοι με χρονολογική σειρά σε λίστα και κολλημένοι στην πόρτα του ψυγείου για να σε αγχώνουν κάθε πρωί που ξυπνάς. Αρκεί να έχεις μια γενική ιδέα για το τι θέλεις να κάνεις. Ακόμα και το γενικότατο «θέλω να γίνω καλύτερος στη δουλειά μου, στις σχέσεις μου, στη διαχείριση του χρόνου μου» φτάνει και περισσεύει.

 

  1. Βελτίωσε τα ελαττώματα σου

Η new age προσέγγιση που λέει να αποδέχεσαι και να αγαπάς τα ελαττώματά σου έχει κάνει, τελικά, περισσότερο κακό παρά καλό. Διότι ναι, βεβαίως να αγαπάς τον εαυτό σου γι’ αυτό που είναι, αλλά ταυτόχρονα καλή ιδέα είναι να προσπαθείς λίγο-λίγο να διορθώνεις ό,τι δεν σου αρέσει πάνω σου. Αν είσαι, ας πούμε, τεμπέλης αντάμειψε τον εαυτό σου για κάθε δουλειά που ολοκληρώνεις με ένα εικοσάλεπτο video game ή σκρολάρισμα στο Facebook. Αν είσαι απότομος προσπάθησε να μπαίνεις περισσότερο στη θέση των ανθρώπων που συναναστρέφεσαι και να σκέφτεσαι πώς θα αισθανόσουν εσύ αν σου μιλούσε κάποιος με τον τρόπο που μιλάς.

 

  1. Άκου και «αγόραζε»

Όταν σου μιλάει κάποιος –οποιοσδήποτε– αφιέρωσέ του όλη σου την προσοχή. Ναι, ακόμα και αν βαριέσαι, ακόμα και αν (πιστεύεις ότι) έχεις σημαντικότερα πράγματα να κάνεις ή να σκέφτεσαι την ώρα που σου μιλάει. Πάντα υπάρχει κάτι που μπορείς να μάθεις και από την πιο βαρετή συζήτηση.

 

  1. Διεύρυνε τον κύκλο σου

Όλοι μας τείνουμε να κάνουμε παρέα με τους ανθρώπους που μας μοιάζουν –κι έτσι διαμορφώνουμε μια ολόκληρη κοσμοθεωρία για το τι είναι σωστό και τι λάθος, τι συνηθισμένο και τι όχι, τι κανόνας και τι παρέκκλιση από αυτόν. Κάπως έτσι δημιουργούνται και τα στερεότυπα που μαστίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες. Προσπάθησε να κάνεις παρέα με ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών, φύλων, επαγγελμάτων, ζωών και απόψεων. Θα κάνει θαύματα για την δημιουργικότητά σου, την ευελιξία σου και την κατανόηση του κόσμου γύρω σου. Κι όλα αυτά είναι πλεονεκτήματα για οτιδήποτε κάνεις –από την δουλειά και τις ιδέες μέχρι τις κοινωνικές συναναστροφές σου.

 

  1. Βρες έναν μέντορα

Μην πιστεύεις τα χαζά κλισέ που λένε ότι δεν υπάρχουν μέντορες και τις απαντήσεις πρέπει ο καθένας να τις βρίσκει μόνος του. Μίλα με ανθρώπους που θεωρείς καλούς στη δουλειά τους ή σε ό,τι κάνεις και θέλεις να βελτιώσεις, άκου τις συμβουλές τους, ή –αν δεν θέλεις να τους ζητήσεις συμβουλές– μάθε από τις μεθόδους τους, τα λάθη τους, τις απόψεις τους.

 

  1. Καλλιέργησε την αυτοπεποίθησή σου

Κι επειδή καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι δύσκολο πράγμα, θα το παραφράσουμε: Κανόνισε να βλέπεις συχνότερα τους φίλους εκείνους που σε θεωρούν καταπληκτικό και δεν χάνουν αφορμή να σου το υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία. Εν ανάγκη, κάθε φορά που αισθάνεσαι ανεπαρκής,  αποτυχημένος, έτοιμος να τα παρατήσεις, παρ’ τους τηλέφωνο και βαλ’ τους να σου υπενθυμίσουν τους λόγους για τους οποίους σε θεωρούν ακαταμάχητο, πανέξυπνο, σούπερ επιτυχημένο. Κι ας ξέρεις ότι υπερβάλλουν λίγο.