fbpx

7 λόγοι να κάνεις αυτόνομη κατάδυση και τον χειμώνα

7 λόγοι να κάνεις αυτόνομη κατάδυση και τον χειμώνα

Με την αλλαγή των εποχών έρχεται και η αλλαγή στη διάθεσή μας καθώς και στα πράγματα με τα οποία επιλέγουμε να ασχοληθούμε. Με τον ερχομό του χειμώνα, αν δεν έχουμε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα να μας απασχολεί όλο το χρόνο ψάχνουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να ξεφύγουμε από την πολύβουη και πολυάσχολη καθημερινότητά μας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πως θα κολυμπήσεις τον χειμώνα σε ανοικτή πισίνα!

 

Δραστηριότητες που σχετίζονται με το νερό σχεδόν αυτόματα μπαίνουν σε «μαύρη λίστα» λόγω θερμοκρασίας. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απόλυτα. Με το κείμενο αυτό λοιπόν, σκοπός μου είναι να παρουσιάσω ορισμένα από το θετικά της κατάδυσης κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Πολύ συχνά η αντίδραση που ακολουθεί την ερώτηση «Με τι ασχολείσαι;» είναι: «Μα καλά και το χειμώνα τι κάνετε;» Η απάντηση είναι «Βουτάμε!» Και να μερικοί από τους λόγους!

 

  1. Περισσότερη υποβρύχια ζωή!

Ο μεγάλος αριθμός παραθεριστών, σκαφών, αλιέων και γενικότερη κινητικότητας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών είναι μερικοί από τους λόγους που οφείλονται για τη μειωμένη υποβρύχια δραστηριότητα θαλάσσιων οργανισμών τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Το χειμώνα ο κόσμος που πηγαίνει στη θάλασσα είναι ελάχιστος και οι λίγοι τυχεροί που επιλέγουν να επισκεφθούν το υγρό στοιχείο (εμείς!!) ανταμείβονται πλουσιοπάροχα.

 

  1. Όλες οι παραλίες γίνονται αποκλειστικές

Με εξαίρεση την ευχάριστη παρουσία ορισμένων χειμερινών κολυμβητών οι παραλίες στο σύνολό τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι άδειες με αποτέλεσμα πριν αλλά και μετά την κατάδυσή μας είναι στην αποκλειστική διάθεσή μας για χαλάρωση και κουβεντούλα. Φυσικά αυτά προϋποθέτουν και σωστή προστασία για το κρύο από πλευράς μας.

 

 

  1. Καλύτερη ορατότητα.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα περιορίζεται κατά πολύ η ανάπτυξη άλγης καθώς η θερμοκρασία του νερού είναι χαμηλότερη. Οι ισχυροί βόρειοι, συνήθως, άνεμοι που επικρατούν τη χειμερινή περίοδο κρατούν τα νερά πεντακάθαρα και τη θαλάσσια ζωή σε υψηλά επίπεδα. Οι παράγοντες αυτοί μπορούν να εγγυηθούν μια καταπληκτική υποβρύχια εμπειρία που θα σας κρατήσει ζεστούς καθ’ όλη τη παραμονή σας στο δροσερό νερό!

 

  1. Η προσθήκη επιπλέον επιπέδων μόνωσης βελτιώνει τις δεξιότητες ενός δύτη

Αυξάνοντας τα επίπεδα μόνωσης για επιπλέον προστασία από το κρύο, αυτόματα μαθαίνουμε να λειτουργούμε σε ένα απαιτητικό περιβάλλον σε σχετικά πιο δύσκολες συνθήκες από ότι το καλοκαίρι με αποτέλεσμα να αποκτούμε καλύτερες δεξιότητες αναφορικά με την πλευστότητά μας αλλά και το σύνολο των καταδυτικών μας δεξιοτήτων.

 

  1. Ιδανική εποχή για να κάνω χρήση-μάθημα στεγανής στολής

Ένα από τα πράγματα που μαθαίνουμε άμεσα στην εισαγωγή μας στην κατάδυση είναι οι διαφορετικού τύπου στολές που έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε στις καταδύσεις μας, αναλόγως καιρού! Η στεγανή στολή και η δυνατότητα χρήσης της μας δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα ως δύτες καθώς μας επιτρέπει να βουτάμε σε όλα τα καταδυτικά περιβάλλοντα, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τις δεξιότητές μας είτε είμαστε έμπειροι είτε η επαφή μας με την κατάδυση είναι πρόσφατη.

 

  1. Είμαι τύπος που του αρέσει η αποκλειστικότητα

Εάν πράγματι είσαι άνθρωπος που του αρέσει να έχει αποκλειστικότητα σε ό,τι κάνει τότε ο χειμώνας για τις καταδύσεις είναι η ιδανική εποχή! Οι πιθανότητες λένε ότι αν ξεκινήσεις ένα καταδυτικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα τότε μάλλον θα μοιάζει με ιδιαίτερο! Φυσικά κάτι τέτοιο δεν αποτελεί κανόνα καθώς εξαρτάται από το πόσοι είχαν την ίδια ιδέα με μας!

 

  1. Τα οφέλη για την υγεία από την κατάδυση στη διάρκεια του χειμώνα είναι πολλά:

 

Καίμε περισσότερες θερμίδες! (με το που βρίσκεται το σώμα σε κρύο περιβάλλον καίει μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας για να κρατήσει τη θερμοκρασία του ψηλά! Αποτέλεσμα; Καίμε θερμίδες!)

Βελτιώνουμε το κυκλοφορικό μας σύστημα!

Το κρύο περιορίζει τις όποιες μυϊκές φλεγμονές και βελτιώνει τη φυσική μας κατάσταση!

Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα!

Βελτιώνει τη διάθεσή μας!

Μπορεί να ενισχύσει την αντίστασή μας σε ασθένειες!

Βελτιώνει τη σεξουαλική μας ζωή! (Άμεσο αποτέλεσμα όλων των παραπάνω!)

 

Άρθρο του Ορέστη Παπαδογούλα, εκπαιδευτή αυτόνομης κατάδυσης