fbpx

7 πράματα που δεν αποκαλύπτεις αν θες να πετύχεις στη δουλειά σου!

7 πράματα που δεν αποκαλύπτεις αν θες να πετύχεις στη δουλειά σου!

Από τη μία είναι δύσκολο να χτίσουμε ένα ισχυρό δίκτυο επαγγελματικών σχέσεων εάν δεν «ανοίξουμε» τα χαρτιά μας στους συνεργάτες μας, από την άλλη όμως, κάτι τέτοιο είναι αρκετά επίφοβο μιας και μεταδίδοντας τις λάθος πληροφορίες μπορεί να βλάψουμε την πορεία της καριέρας μας. Ας φροντίσουμε λοιπόν να λέμε αλλά και να μη λέμε, πολλά.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα 7 και πιο σημαντικά λάθη των πωλήσεων

 

Το χτίσιμο μιας ενδιαφέρουσας και θελκτικής επαγγελματικής εικόνας είναι ένα είδος τέχνης και το κλειδί της επιτυχίας κρύβεται στο πώς να μην υπερβαίνουμε τα όρια και να μην αποκαλύπτουμε πράγματα για εμάς που δεν θα μπορούμε έπειτα να πάρουμε πίσω.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτοί είναι οι λόγοι που θα σε οδηγήσουν στο …σχοινάκι! (Video)

 

Η ακόλουθη λίστα αποτελείται από τα εφτά επικοινωνιακά λάθη που κάνουμε συνήθως, «φρενάροντας» την καριέρα μας. Δεν αποκαλύπτουμε λοιπόν…

  1. Ότι μισούμε τη δουλειά μας.

Το τελευταίο πράγμα που θέλει κάποιος να ακούει στον χώρο εργασίας του είναι έναν εργαζόμενο που διαμαρτύρεται συνεχώς και αναφέρει το πόσο μισεί τη δουλειά του. Με αυτόν τον τρόπο, το μόνο που θα πετύχουμε είναι να χαρακτηριστούμε ως ένα άτομο με αρνητική ενέργεια και όχι διάθεση συνεργασίας, με αποτέλεσμα να μειώνουμε το ηθικό της ομάδας αλλά ακόμα και να κινδυνεύουμε με απόλυση. Θυμηθείτε, υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που ανυπομονούν για μια θέση εργασίας!

  1. Τον μισθό μας.

Μπορεί οι γονείς μας να χαίρονται να ακούνε πόσα χρήματα βγάζουμε τον μήνα, αλλά κάτι τέτοιο στη δουλειά μπορεί να αποβεί μοιραίο, προκαλώντας μόνο προβλήματα και παρεξηγήσεις. Είναι δελεαστικό να ανταλλάσουμε από περιέργεια με τους συναδέλφους μας τέτοιου είδους πληροφορίες, αλλά από τη στιγμή που θα αποκαλυφθεί το χρηματικό ποσό με το οποίο αμειβόμαστε η σχέση μας με τους συνεργάτες μας θα γίνει πιο ανταγωνιστική. Αν επίσης δείξουμε πόσα «λίγα» παίρνουμε, κινδυνεύουμε να χάσουμε τον σεβασμό τους. Είναι περίεργη υπόθεση το χρήμα τελικά…

  1. Τις «κινήσεις» μας στο Facebook

Είναι βέβαιο, πως το μόνο που δεν θέλει να αντικρύσει ένας προϊστάμενος όταν συνδέεται στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook είναι οι φωτογραφίες ενός μεθυσμένου συναδέλφου αγκαλιά με ένα μπουκάλι τεκίλα. Από τις ενδυματολογικές μας προτιμήσεις, τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόμαστε, ακόμα και από τον τρόπο που σχολιάζουμε κάτω απ’ τις φωτογραφίες φίλων, όλα μπορούν να δημιουργήσουν κακή εντύπωση για την προσωπικότητά μας. Διατηρήστε τις ισορροπίες και κρατήστε το προφίλ σας στο Facebook μόνο για τους στενούς σας φίλους. Εξάλλου, υπάρχει και το LinkedIn για πιο επαγγελματική επικοινωνία.

  1. Τις πολιτικές και θρησκευτικές μας πεποιθήσεις.

Οι πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις των ανθρώπων είναι πολύ στενά συνδεδεμένες με την ταυτότητά τους γι’ αυτό είναι αρκετά επίφοβο να συζητιούνται στη δουλειά χωρίς να προκαλούνται παρεξηγήσεις. Η διαφωνία με τους συναδέλφους μας σχετικά με τις προτιμήσεις τους γύρω από αυτά τα θέματα μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη και λανθασμένες εντυπώσεις: ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφεύγεται.

  1. Το «σκοτεινό» μας παρελθόν.

Το παρελθόν μπορεί να αποκαλύψει πολλά για το ποιοι πραγματικά είμαστε. Κάποιες νεανικές συμπεριφορές και απερισκεψίες που μπορεί να κάναμε είκοσι χρόνια πριν και ίσως τώρα μετανιώσαμε γι’ αυτές, δεν είναι και τόσο έξυπνο να αποκαλυφθούν. Πολλοί πρωθυπουργοί και πρόεδροι χωρών εκλέχθηκαν παρά το «σκοτεινό» παρελθόν τους, αλλά είχαν γύρω τους μια ομάδα επικοινωνιολόγων που τα «μπάλωσαν» τέλεια. Οπότε, μέχρι να είστε σε θέση να έχετε τους κατάλληλους ανθρώπους γύρω σας κι εσείς, φροντίστε να κρατήσετε το «σκοτεινό» σας παρελθόν, κρυφό!

  1. Τη δυνατότητα προσβλητικού χιούμορ.

Αν υπάρχει ένα πράγμα που μπορούμε να μάθουμε καλά από τις διασημότητες, είναι να είμαστε προσεκτικοί με το τι λέμε και σε ποιον το λέμε. Προσβλητικοί αστεϊσμοί και δήθεν προχωρημένο χιούμορ, μπορεί να ξεπεράσουν τα όρια και να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ρήξη στη σχέση μας με τους συναδέλφους. Ποτέ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις εμπειρίες που κάποιος συνεργάτης μας είχε στη ζωή του και τις ευαισθησίες του και το πώς ένα αστείο μπορεί να αγγίξει ζητήματα, πραγματικά λεπτά για τη ζωή του. Αυτό, ούτως ή άλλως, σημαίνει σεβασμό για τους συνανθρώπους μας και δεν αφορά μόνο τον χώρο εργασίας.

  1. Τα επαγγελματικά μας σχέδια.

Το να ανακοινώνουμε τις επαγγελματικές μας φιλοδοξίες στον επαγγελματικό μας περίγυρο και μάλιστα όταν αυτές βρίσκονται σε άμεση σύγκρουση με τα συμφέροντα των συναδέλφων μας, φαίνεται να είναι αρκετά εγωιστικό. Ανεξαρτήτως από τα πραγματικά κίνητρά μας (κάποιοι από εμάς δουλεύουν όντως μόνο για τα χρήματα), αποκαλύπτοντας, χωρίς σεμνότητα, τους επαγγελματικούς μας στόχους δεν θα μας βοηθήσει καθόλου στο να φτάσουμε εύκολα σε αυτούς.