fbpx

9 tips για να κάνεις την καλύτερη προπόνηση με τον σκύλο σου!

9 tips για να κάνεις την καλύτερη προπόνηση με τον σκύλο σου!

Ο σκύλος εκτός από σύντροφος για τον άνθρωπο αποτελεί και την καλύτερη αφορμή για προπόνηση! Ειδικά για όσους δεν έχουν χρόνο να για γυμναστήριο! Η βόλτα είναι το καλύτερο για έναν σκύλο αλλά και για εμάς τους ανθρώπους!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 3 outdoor προγράμματα που θα σε κάνουν «φέτες» για το καλοκαίρι

 

Το πρώτο λάθος που κάνουν πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων είναι να τον πηγαίνουν στο πάρκο με το αυτοκίνητο! Να κάθονται με φραπέ και τσιγάρο και ο σκύλος να τρέχει να παίζει και γενικά να προπονείται! Αντίθετα με τον άνθρωπο.

Δες πως μπορείς να εκμεταλλευτείς εποικοδομητικά τον χρόνο της βόλτας:

 

  1. Ο χρόνος της …ανάγκης είναι ιδανικός

Μια συνηθισμένη βόλτα σκύλο διαρκεί σύμφωνα με τους κτηνιάτρους 20 λεπτά το λιγότερο! Συνήθως ο μέσος όρος είναι μισή με μια ώρα χρόνος ιδανικός για άσκηση που είναι κρίμα να χαλαλίζεται σε καφέ τσιγάρο και καθισιό!

 

 

  1. Πάρε ρυθμό από τον σκύλο

Η αρχή της βόλτας απαιτεί περπάτημα και επειδή ακολουθούμε τον σκύλο το περπάτημα είναι γρήγορο. Ας μην ξεχνάμε ότι ένας μέσου μεγέθους σκύλος μπορεί να πιάσει μέσο όρο τα 40 χλμ ταχύτητα σε πλήρη ανάπτυξη. Επομένως περπατάει πιο γρήγορα από εμάς τους ανθρώπους. Ας τον αφήσουμε να μας δώσει ρυθμό στο περπάτημα.

 

  1. Το τράβηγμα που γυμνάζει

Το γρήγορο περπάτημα βελτιώνει την αρτηριακή πίεση. Φροντίζει τα κόκκαλα και φυσικά εκτονώνει από το καθισιό και την κλεισούρα του σπιτιού! Ακόμα και το τράβηγμα που κάνει ο σκύλος στον άνθρωπο κατά τη διάρκεια της βόλτας είναι άσκηση. Δώστε εσείς τον ρυθμό του περπατήματος αλλά μην αφήσετε να επικρατήσει η ανθρώπινη νωχελικότητα. Περπατήστε γρηγορότερα από το κανονικό ακολουθώντας τον ρυθμό του ζωντανού!

 

  1. Οι σκύλοι τρέχουν διαφορετικά

Βέβαια υπάρχει και η άλλη εκδοχή αλλά αυτή για να εφαρμοστεί οφείλετε αποκλειστικά στον σκύλο! Το τρέξιμο ή το ελαφρύ τζόκινγκ. Δεν τρέχουν όλοι οι σκύλοι το ίδιο. Αυτό εξαρτάται από πολλά πράγματα το μέγεθος και την ηλικία. Υπάρχει όμως και ένας άλλος παράγοντας ο σκύλος στη βόλτα θέλει πρώτιστα να κάνει την ανάγκη του! Επομένως θα σταματάει συχνά πυκνά. Εκεί εσείς μπορείτε να συνεχίζεται με επιτόπιο τζόκινγκ.

Προσοχή δεν μπορούν όλα τα σκυλιά να τρέξουν μαζί σας. Μην αναγκάζετε μικρόσωμα σκυλάκια ή με ευαίσθητη καρδιά να τρέχουν μαζί σας. Επιλέξτε μεγαλόσωμα και νεαρά σκυλιά για να σας συνοδεύσουν στο Τζόκινγκ. Θυμηθείτε να προθερμανθείτε για 5 λεπτά και μην τρέξετε πάνω από 20 λεπτά. Μην παίρνετε κουτάβια μαζί σας στο τζόκινγκ.

 

 

  1. Ασκήσεις για σένα και τον σκύλο με …interval

Όταν φθάσετε στο πάρκο ή στο σημείο που θα λύσετε τον σκύλο σας για να παίξει αρχίστε πρώτα με μια σειρά διατάσεων και αεροβικών κινήσεων τόσο όσο ο σκύλος να μυρίζει και να ασχοληθεί με τα «δικά» του αυτά που ξέρει να κάνει στη βόλτα. Έπειτα με δέλεαρ ένα μπαλάκι ή λιχουδιές αρχίστε να παίζεται με τον σκύλο σας. Πετάξτε το μπαλάκι… κυνηγήστε τον… κάντε διάφορες κινήσεις συνεχόμενες.

 

  1. Κολύμπα με τον σκύλο!

Αν στην περιοχή σας έχει θάλασσα ή είστε σε διακοπές το τρέξιμο στη άμμο είναι ότι το καλύτερο. Κάτι που φυσικά πρέπει να συνδυαστεί με κολύμπι που βοηθά εσάς και τον τετράποδο σύντροφο σας ειδικά όταν είναι ηλικιωμένος ο σκύλος και έχει αρθρίτιδα. Το κολύμπι γενικά κάνει καλό στα ισχία των σκύλων αλλά θέλει προσοχή για να μην πνιγεί ένα σκυλί που δεν συμπαθεί το νερό. Το κολύμπι ενδυναμώνει το σώμα και τους μυς την καρδιά και τα πνευμόνια. Αν όμως ο σκύλος σας δεν συμπαθεί το νερό μην τον πιέζετε να μπει.

 

  1. Πέτα του πράματα…

Είναι η κλασσική αγαπημένη συνήθεια των σκύλων το φρίσμπι τα μπαλάκια και παιχνίδια και να τα φέρνουν πίσω! Μπορείτε να παίξετε χαλαρά στην αυλή σας ή πιο έντονα σε πάρκο ή σε παραλία. Ενδυναμώνουν το δεσμό ιδιοκτήτη-σκύλου και ιδρώνετε και εσείς!

 

  1. Αγάπα τα φυσικά εμπόδια

Αν είστε κοντά σε βουνό ή δάσος και επιλέξτε ένα μονοπάτι για να σκαρφαλώσετε και να γυμναστείτε με το σκύλο σας να απολαμβάνει την ελευθερία του. Προσέξτε μόνο μην αποκτήσει τσιμπούρια ο σκύλος ή μην τον τσιμπήσει κάποιο έντομο. Αν υπάρχουν φυσικά εμπόδια μπορείτε να μάθετε τον σκύλο σας να τα υπερπηδά. Η κίνηση αυτή κάνει καλό στον σκύλο και σε εσάς. Μοιάζει με την υπερπήδηση εμποδίων που κάνουν τα άλογα με τους αναβάτες τους αλλά είναι πολύ πιο διασκεδαστική! Μάθετε στο σκύλο σας να τα περνά γρήγορα με αντάλλαγμα τη λιχουδιά.

 

  1. Πάρε μπάλα αρέσει και στον σκύλο

Πάρτε μαζί σας μια μπάλα. Το ποδόσφαιρο δεν είναι αγαπητό μόνο στους ανθρώπους αλλά και στους σκύλους. Ο σκύλος σας μπορεί να είναι ο καλύτερος αντίπαλος ή συμπαίκτης για να παίξετε μπάλα! Προσπαθήστε να του την κλέψετε και αν τα καταφέρετε … πάτε σε μία ομάδα της σούπερ λίνκ και ζητήστε να σας δώσουν θέση στη πρώτη ομάδα!!!

Πριν αρχίσετε προπόνηση με το σκύλο σας επεσκέφθητε τον κτηνίατρο και βεβαιωθείτε ότι ο σύντροφος σας είναι υγιείς και μην είστε υπερβολικοί και μην πιέζετε το σκύλο μέχρι ορίων εξάντλησης. Έχετε πάντα μαζί σας μπουκάλι με νερό και δώστε του ανά 20 λεπτά. Αν είναι καλοκαίρι προσοχή στη θερμοπληξία. Αν ο σκύλος σας είναι ηλικιωμένος μην περιμένετε να ακολουθήσει τους ρυθμούς σας. Μειώστε τις απαιτήσεις σας και ασκηθείτε για να του κάνετε καλό για μικρό χρονικό διάστημα. Αν θέλετε να ασκηθείτε πιο έντονα αφήστε το σκύλο σπίτι. Και κάτι σημαντικό στη παραλία διαλέξτε πρωινές ώρες που δεν έχει κόσμο ή αν πάτε προς το μεσημέρι επιλέξτε ερημικές παραλίες!