fbpx

Μάθε αν σου είναι πραγματικά χρήσιμα όλα τα superfoods

Μάθε αν σου είναι πραγματικά χρήσιμα όλα τα superfoods

Goji berry, raspberry, cranberries,ιπποφαές και διάφορα άλλα τρόφιμα είναι τελευταία στο επίκεντρο των καθημερινών «διατροφικών» διαλόγων μεταξύ διαιτολόγων και καταναλωτών. Όλα αυτά έχουν χαρακτηριστεί ως super foods ή υπερτροφές.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τα 10 top ποτά για τη διατροφή σου!

 

Τι πραγματικά ισχύει όμως; Βοηθούν στη καθημερινότητά μας και στη βελτίωση της υγείας μας ή είναι ακόμα ένα προϊόν marketing;

Ο όρος super foods (ή υπερτροφές στα ελληνικά) αναφέρεται στα τρόφιμα που «εν δυνάμει» έχουν την ιδιότητα να βοηθούν στην βελτίωση της υγείας του καταναλωτή  όπως επίσης συμβάλλουν στην καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών (αρθριτικά υπερχολιστεριναιμία καρδιοπάθειες ακόμα και τον καρκίνο). Τέτοια τρόφιμα είναι το goji berries το raspberries, τα cranberries, τα blueberries, το ιπποφαές, το πράσινο τσάι, το μπρόκολο, το σκόρδο, η κανέλα και πολλά άλλα.

Ο όρος super foods όμως δεν είναι ένας επίσημος ορισμός τροφίμων. Απλά τα τρόφιμα που συγκαταλέγονται σε αυτή τη κατηγορία είναι πλούσια σε βιταμίνες  ιχνοστοιχεία  αντιοξειδωτικές ουσίες ω-3 λιπαρά οξέα και βοηθούν τον καταναλωτή να έχει σωματική ευεξία και πνευματική διαύγεια. Όλα αυτά τα οφέλη πρέπει να πιστοποιηθούν μέσω πολλών κλινικών ερευνών οι οποίες να επαληθεύουν τις ιδιότητες των τροφίμων.

Δυστυχώς ορισμένες φορές συγκαταλέγονται σε αυτή τη κατηγορία τροφές με ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία.

Όμως  θα ήταν αφελές να πούμε πως τα super foods έχουν την ίδια επίδραση σε όλους όσους τα καταναλώσουν. Αυτό συμβαίνει διότι:

  1. Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Έτς θα αντιδράσει διαφορετικά στη κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής είτε σε επίπεδο απορρόφησης αυτής είτε σε επίπεδο εκμετάλλευσής της για συγκεκριμένο σκοπό μέσα στο σώμα
  2. Τα πειράματα γίνονται σε εργαστήρια και όχι στον ανθρώπινο οργανισμό. Το πειραματικό μέρος της επίδρασης κάθε ουσίας ενός super food γίνεται μεμονωμένα σε εργαστηριακό περιβάλλον αποκομμένο από την επίδραση άλλων ουσιών που υπάρχουν στο τρόφιμο. Έτσι άλλη επίδραση μπορεί να έχει η ουσία μόνη της στο εργαστήριο και άλλη μέσα στον οργανισμό σε συνδυασμό με άλλες ουσίες.
  3. Οι δόσεις της ουσίας είναι διαφορετικές. Συχνά οι επιστήμονες πρέπει να χρησιμοποιούν πολύ μεγάλες δόσεις αυτών των απομονωμένων ενώσεων για να δουν τυχόν αποτελέσματα στα πειράματα. Συνήθως αυτές οι δόσεις είναι πολύ υψηλότερες από οτι θα πάρουμε στην πραγματικότητα μέσω του τροφίμου . Έτσι ακόμη και αν καταναλώσουμε πολύ μεγάλες μερίδες του «superfood» δεν θα παράσχουμε σε επαρκή ποσότητα το συγκεκριμένο συστατικό για να έχει οποιαδήποτε επίδραση στην υγεία μας.

Ανακεφαλαιώνοντας αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι πως τα super foods από μόνα τους δεν είναι ικανά να μας παρέχουν τις ευεργετικές ιδιότητές τους. Όμως στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και συστηματικής φυσικής δραστηριότητας η κατανάλωση τους “,”όσο το δυνατόν σε μη επεξεργασμένη μορφή μας βοηθάει να διατηρήσουμε υγιές το σώμα και το πνεύμα μας.

 

Άρθρο του διαιτολόγου – διατροφολόγου Νίκου Ευστρατίου