fbpx

#03092019

#03092019

  • Τσάι ή καφές στο πρωινό; Ιδού η απορία! Στην χώρα μας πάντως προτιμάμε τον καφέ και μάλιστα τον φραπέ!
  • Ένα φλιτζάνι καφέ παρέχει στον οργανισμό μας μια καλή δόση καφεΐνης, που μπορεί να ξεπεράσει τα 120 mg, ενώ ο στιγμιαίος καφές μπορεί να αγγίξει τα 100 mg καφεΐνης και ο εσπρέσο τα 80 mg (λόγω της μικρότερης ποσότητάς του), πράγμα που σημαίνει ότι με ένα φλιτζάνι καφέ απέχουμε αρκετά από τα 300 mg καφεΐνης που θεωρούνται υπερβολική ποσότητα. Ακόμη, εκτός από την καφεΐνη που αποτελεί το βασικό του συστατικό, ο καφές, και ιδίως ο ελληνικός καφές- περιέχει φυσικά αντιοξειδωτικά, με πιο σημαντικές ουσίες τις πολυφαινόλες (φλαβονοειδή).
  • Η περιεκτικότητά του τσαγιού σε καφεΐνη φτάνει σε σαφώς χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με τον καφέ και ποικίλει από 30mg μέχρι και 100 mg. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι στα φύλλα του τσαγιού ανευρίσκεται περισσότερη καφεΐνη απ’ ό,τι στους κόκκους του καφέ, αλλά χρησιμοποιούνται περισσότεροι κόκκοι καφέ για την παρασκευή ενός φλιτζανιού, με αποτέλεσμα ο καφές τελικά να έχει περισσότερη καφεΐνη. Τα είδη του τσαγιού είναι το άσπρο, το πράσινο, το «Οolong», το μαύρο και το κόκκινο, τα οποία διαφέρουν στην παρασκευή και την επεξεργασία των φύλλων του, με πιο ευεργετικό το πράσινο τσάι λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά, με πρωταγωνίστριες τις κατεχίνες, οι οποίες έχουν 4 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από τη βιταμίνη C.
  • Τα αντιοξειδωτικά και άλλες σύνθετες ουσίες που περιέχει το τσάι μπορούν να μας προστατεύσουν ενάντια στον καρκίνο, την καρδιοπάθεια, την οστεοπόρωση και τη νοητική κατάπτωση. Παράλληλα, μελέτες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση τσαγιού συνδέεται άμεσα με το χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος.
  • Πολλοί από εσάς λοιπόν στην προσπάθεια να ρίξετε τα τελευταία στρώματα λίπους από την κοιλιά ή τους γλουτούς να έχετε καταφύγει σε ένα είδους συμπληρώματος είτε αυτό λέγεται CLA ή πράσινο τσάι ή σε ακόμα πιο δραστικά προϊόντα  όπως οι λιποδιαλύτες. Και ενώ το CLA ή το πράσινο τσάι ή η καφεΐνη είναι πάνω-κάτω γνωστά όσον αφορά τη δράση τους  ωστόσο το τοπίο στους λιποδιαλύτες είναι ακόμα λίγο θολό. Ουσιαστικά υπάρχουν τόσοι πολλοί τύποι λιποδιαλύτων στην αγορά που είναι δύσκολο να καταλάβουμε ποια είναι η σωστή επιλογή για εμάς. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να τους «σπάσουμε» σε 6 κατηγορίες και να εξηγήσουμε με λίγα λόγια τι κάνει ο κάθε τύπος ώστε να αποφασίσετε εσείς ποιος λιποδιαλύτης είναι καταλληλότερος για την περίπτωση σας.