fbpx

Έτσι βράζουν τα τσίπουρα που αγαπάς να πίνεις (Video)

Έτσι βράζουν τα τσίπουρα που αγαπάς να πίνεις (Video)

Τέτοιες εποχές η Ελλάδα …βράζει. Δεν βράζει στη ζέστη αλλά εμείς οι Έλληνες βράζουμε τα τσίπουρα και επειδή κάθε άντρας που σέβεται τον εαυτό του το τσίπουρο το τιμάει το Activeman.gr πήγε στη Νέα Μεσήμβρια στο Κτήμα Αραμπατζή για να δει πως βράζουν και φυσικά ετοιμάζουν το τσίπουρο.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτό το τσίπουρο είναι καλύτερο από ουίσκι και είναι βιολογικό και ελληνικό!

 

Στο  Κτήμα Αραμπατζή η παραγωγή του τσίπουρου έχει μια ιδιαιτερότητα αφού γίνεται από βιολογικά πιστοποιημένα σταφύλια όπως φυσικά και τα κρασιά που παράγει.

Η παραγωγή του τσίπουρου χάνεται μέσα στο βάθος του χρόνου λέγεται όμως πως ξεκίνησε τον 14ο αιώνα στο Άγιο Όρος από μοναχούς που διαβιούσαν εκεί. Με τα χρόνια εξαπλώθηκε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας κυρίως στη Μακεδονία την Ήπειρο  τη Θεσσαλία και τη Κρήτη.

 

 

Το τσίπουρο φτιάχνεται από παραπροϊόντα του κρασιού δηλαδή απόσταγμα από στέμφυλα.

Παράδοση στην παραγωγή τσίπουρου έχουν η Μακεδονία η Κρήτη η Θεσσαλία  η Ήπειρος και η Πελοπόννησος.

Για να γίνει το τσίπουρο η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται είναι τα στέμφυλα δηλαδή η μάζα που απομένει μετά την συμπίεση του σταφυλοπολτού. Η μάζα αυτή αποτελείται από τους φλοιούς των σταφυλιών τα γίγαρτα (κουκούτσια) ενώ περικλείει και κάποιο ποσοστό αζύμωτου γλεύκους (μούστου) γλεύκους σε ζύμωση ή και πλήρους ζυμωμένου γλεύκους (κρασιού). Γενικά  τα γίγαρτα αποτελούν το 3-6% η φλούδα το 6-9% και η σάρκα το 75-85% αυτής της μάζας.

Κατά την απόσταξη προστίθενται κάποιες φορές στον αποστακτήρα εκτός από τα στέμφυλα διάφορες αρωματικές ουσίες όπως γλυκάνισος μάραθος κ.ά.

 

 

Ο γλυκάνισος είναι η αιτία του «ασπρίσματος» του τσίπουρου όταν προστίθεται νερό ή πάγος  ενώ αντίθετα το τσίπουρο που δεν περιέχει γλυκάνισο δηλαδή η γράπα δεν «ασπρίζει» με το νερό.

Συχνά το τσίπουρο αποστάζεται και δεύτερη φορά το γνωστό διπλοβρασμένο έτσι βελτιώνεται η ποιότητά του. Η σάρκα του σταφυλιού αποτελείται κατά 0,5% από στερεά συστατικά. Τα στέμφυλα για να δώσουν αλκοολούχο απόσταγμα θα πρέπει αφενός να μην έχουν αποστραγγιστεί εντελώς και αφετέρου να έχουν υποστεί αλκοολική ζύμωση στε τα σάκχαρα του εναπομένοντος μούστου να μετατραπούν σε αλκοόλη.

Στο Κτήμα Αραμπατζή και γενικά στη Νέα Μεσήμβρια η Παρασκευή τσίπουρου αποτελεί παράδοση με ιδιαίτερη γεύση!