fbpx

Έτσι κάνεις τα νόστιμα μανιτάρια αλά funghi trifolati

Έτσι κάνεις τα νόστιμα μανιτάρια αλά funghi trifolati

Τα μανιτάρια είναι ένα τρόφιμο για όλες τις  εποχές και ταιριάζουν σχεδόν σε όλα τα φαγητά. Αν θέλεις να δώσεις λίγο ιταλικό αέρα στη βραδιά σου μπορείς να φτιάξεις εύκολα και γρήγορα τα νόστιμα μανιτάρια αλά funghi trifolati!

Δηλαδή σοταρισμένα μανιτάρια που είναι μέρος της γαστρονομικής παράδοσης του Piemonte στη  βόρεια Ιταλία!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα κάνεις τα πιο γευστικά λαζάνια σα να είσαι Ιταλός!

 

Τα σοταρισμένα μανιτάρια μπορείς να σερβίρεις σαν ορεκτικό ή σαν συνοδευτικό του φαγητό για παράδειγμα μιας καλοψημένης μπριζόλας ή ενός φιλέτου!

 

Υλικά για 4 – 5 άτομα

600 γρ. μανιτάρια διαφόρων ειδών

2 σκελίδες σκόρδο

40 γρ. βούτυρο

6 κ.σ. ελαιόλαδο

μπόλικο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

αλάτι

φρέσκοτριμμένο πιπέρι

1 ποτήρι λευκό κρασί

 

Εκτέλεση

Κόβουμε σε λεπτές φέτες εκείνα που έχουν “καπελάκι” και “πόδι”

Κόβουμε και τα pleurotus σε λεπτές λωρίδες.

Την ίδια ώρα, ζεσταίνουμε (δεν το αφήνουμε να κάψει) σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι το βούτυρο μαζί με το λάδι και τις σκελίδες του σκόρδου κομμένες στη μέση (ίσως και ελαφριά πατικωμένες με την βοήθεια ενός πιρουνιού).

Ρίχνουμε στο τηγάνι τα κομμένα μανιτάρια. Πρώτα-πρώτα τα porcini (που έχουν και την πιο σφικτή σάρκα από τα άλλα μανιτάρια), αναδεύοντας το τηγάνι για να ανακατευθούν. Αυτό γίνεται με “κοφτές” κινήσεις του χεριού, μπρος-πίσω και μία ελαφριά “αναπήδηση” του τηγανιού προς τα πάνω, κινήσεις που κάνουν το περιεχόμενό του να “αναπηδά”, να “σαλτάρει” (εξ ου και το “σοτάρισμα”) και με τον τρόπο αυτό να αναδεύεται και τηγανίζεται από όλες τις πλευρές, χωρίς να κολλάει.

Στη συνέχεια, και μετά από 2-3 λεπτά, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα μανιτάρια στο τηγάνι και μαγειρεύουμε για λίγο (12 – 15 λεπτά), σε έντονη φωτιά, αναδεύοντας συχνά το τηγάνι (ή ανακατεύοντας, πάντα όμως πολύ προσεκτικά, ώστε να μη σπάσουν τα μανιτάρια) κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Μαγειρεύουμε έως ότου να μανιτάρια αποβάλουν όλα υα υγρά τους. Εάν στεγνώσει πολύ ο πάτος του τηγανιού, προσθέτουμε λίγο ζωμό χορταρικών (εάν τύχει και έχουμε δικής μας παρασκευής, όχι έτοιμο από κύβους,) ή νεράκι και λίγο λάδι. Σε λίγο θα αρχίσουν να τσιτσιρίζουν και να παίρνουν ένα σκούρο χρώμα. Σημάδι ότι έχει φθάσει η ώρα του μαϊντανού.

Αλατίζουμε ανάλογα με το γούστο μας και προσθέτουμε τον μαϊντανό, πολύ ψιλοκομμένο. Είναι τέτοια η “χημεία” μεταξύ τους, που μπορούμε άφοβα να βάλουμε, για αυτή τη ποσότητα μανιταριών, ένα ολόκληρο ματσάκι μαϊντανού.

Σβήνουμε με το κρασί και χαμηλώνουμε την ένταση, τρίβουμε και λίγο φρέσκο πιπέρι για άρωμα, και αφήνουμε τα μανιτάρια μας να μαγειρευτούν για πέντε (5) ακόμη λεπτά, σε χαμηλή, πλέον, ένταση ματιού.

Κατεβάζουμε το τηγάνι και σερβίρουμε ζεστά.