fbpx

Αυτά που δεν ξέρεις για το αγαπημένο σου ουίσκι είναι ενδιαφέροντα!

Αυτά που δεν ξέρεις για το αγαπημένο σου ουίσκι είναι ενδιαφέροντα!

Γυρίζεις από τη δουλειά στο σπίτι και θέλεις ένα χαλαρωτικό ποτηράκι ουίσκι! Και ποιος δεν θέλει να χαλαρώσει!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ:  Αν εκτιμάς το καλό Ιρλανδέζικο ουίσκι πρέπει να μάθεις γι αυτά τα αποστακτήρια

 

Όμως πόσα γνωρίζεις για το αγαπημένο σου ουίσκι;

Δες και μάθε μερικά:

 

  • Το 1608 δόθηκε η πρώτη άδεια απόσταξης για ιρλανδέζικο ουίσκι, το οποίο είναι και το παλαιότερο στον κόσμο.
  • Κατά την εποχή της ποτοαπαγόρευσης (1920 – 1933) το ουίσκι ήταν το μόνο αλκοολούχο ρόφημα που επιτρεπόταν για κατανάλωση κατόπιν συνταγής γιατρού.
  • Το ουίσκι κανονικά είναι διάφανο. Το χρώμα και η γεύση οφείλονται στα δρύινα βαρέλια ωρίμανσης.
  • Το παλαιότερο εμφιαλωμένο ουίσκι στον κόσμο μετράει περισσότερα από 150 χρόνια. Πρόκειται για μια φιάλη λικέρ ουίσκι Glenavon των 400ml που έχει εμφιαλωθεί μεταξύ 1851 και 1858. Το ποτό αυτό, που έχει ήδη μπει στο βιβλίο Γκίνες πουλήθηκε σε δημοπρασία στο αστρονομικό ποσό – για αλκοολούχο ποτό – των 16.519,8$.
  • Ανώνυμος αγοραστής στο Χονγκ Κονγκ κατέβαλε το ποσό – ρεκόρ για πλειστηριασμό – των 325.000 ευρώ για ένα βαρέλι ουίσκι γεμάτο με ένα single malt Macallan 30 ετών.
  • Όσο περισσότερο μένει ένα ουίσκι στο βαρέλι, τόσο λιγότερα μπουκάλια αποδίδονται στην εμφιάλωση. Αυτό συμβαίνει γιατί 2% του ετήσιου αποστάγματος που βρίσκεται στα βαρέλια, εξατμίζεται. Είναι το λεγόμενο «μερίδιο των αγγέλων».
  • Κατά την διάρκεια της Αμερικάνικης επανάστασης το ουίσκι χρησιμοποιούνταν σαν συνάλλαγμα. Ακόμα και ο George Washington διάθετε το δικό του αποστακτικό στο Mount Vernon.
  • Υπολογίζεται ότι το σκωτσέζικο ουίσκι που έχει αποθηκευτεί προς ωρίμανση αγγίζει τα 3 δισεκατομμύρια λίτρα! Ποσότητα αρκετή να γεμίσει 1.200 πισίνες ολυμπιακού μεγέθους!
  • Περίπου 2.500 μπουκάλια ουίσκι εξάγονται από τη Σκωτία κάθε λεπτό.
  • Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το ουίσκι συμβάλλουν στην υγειά του εγκέφαλου. Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και ενισχύει την μνήμη. Επίσης η αιθανόλη που περιέχει βοηθάει στη καλύτερη λειτουργία των νευρώνων.

 

Τελικά whiskey ή whisky; Υπάρχει διαφορά και στη γεύση ή μόνο στην ορθογραφία;

Η ορθογραφία – στην προκειμένη περίπτωση – υποδηλώνει χώρα προέλευσης και παραγωγής, οπότε ναι, δεν είναι μόνο λεκτικός ιδιωματισμός, αλλά και ένας εύκολος τρόπος να ξεχωρίζουμε το είδος του ουίσκι για το οποίο μιλάμε. Οι Σκωτσέζοι το προφέρουν – και γράφουν –  “whisky”, ενώ οι Ιρλανδοί το αποκαλούν “whiskey”, με ένα επιπλέον “e”. Η διαφορά στην προφορά πηγάζει από τη μετάφραση της λέξης από τη Σκωτική και Ιρλανδέζικη Γαελική γλώσσα. Το “e” ταξίδεψε στις Η.Π.Α. από τους Ιρλανδούς μετανάστες κατά το 1700 και από τότε τα αμερικάνικα ουίσκι γράφονται “whiskey”.

 

“Ουίσκι”… τι να σημαίνει άραγε και πότε το πρωτογευόμαστε;

Γνωρίζοντας ότι η απόσταξη είναι πολύ παλιά ιστορία, υπολογίζουμε ότι η παραγωγή του ουίσκι ξεκίνησε περίπου τον 12ο με 13ο αιώνα, στα μοναστήρια της Ιρλανδίας. Παρόλα αυτά, την πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά στο σκωτσέζικο ουίσκι τη συναντάμε σε έγγραφο του αρχείου φορολογίας και κρατικών δαπανών του Βασιλικού Υπουργείου Οικονομικών από το 1494, με το οποίο ο Βασιλιάς Ιάκωβος IV της Σκωτίας διέταξε να σταλεί βύνη στον μοναχό John Cor για να φτιάξει “aqua vitae”. Ο συγκεκριμένος όρος  μεταφράζεται σαν “νερό της ζωής”, δεδομένου ότι μέχρι τότε χρησιμοποιούταν για φαρμακευτικό σκοπό, ενώ στα κέλτικα μεταφράζεται σαν “uisge beatha”, από όπου προέκυψε η τελική ονομασία “Ουίσκι”.

 

Πώς γινόταν η διαδικασία απόσταξης και παρασκευής και αν έχει αλλάξει καθόλου στο πέρασμα του χρόνου;

Αν και στο πέρασμα του χρόνου, οι περισσότερες οικογένειες που παρασκεύαζαν ουίσκι δημιούργησαν μεγάλες εταιρείες, ο τρόπος παρασκευής παραμένει σχεδόν ίδιος με τον αρχικό. Μέχρι το 1830, που εφευρέθηκε ο συνεχής αποστακτήρας από τον Aeneas Coffey (Coffey still), η απόσταξη γινόταν σε χάλκινους άμβυκες, ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν και οι δύο τρόποι. Από τότε προέκυψαν διάφορα υβρίδια, όπως ο beer still και ο Lomond Still, αλλά είτε δεν χρησιμοποιούνται είτε είναι πολύ μικρές οι αλλαγές για να τις θεωρήσουμε βιομηχανοποίηση.

 

Θα μπορούσε κάποιος να φτιάξει και να απολαύσει το δικό του ουίσκι;

Αν και δεν είναι κάτι απλό, ναι, γιατί όχι; Πριν όμως κάποιος ξεκινήσει να παρασκευάζει το δικό του homemade whisky πρέπει να γνωρίζει ότι είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στο αποτέλεσμα, ενώ βασική προϋπόθεση είναι να μην αποδειχθεί επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία (π.χ. λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε μεθανόλη).

 

Τα τελευταία χρόνια βρίσκουμε ουίσκι μέχρι και από την Ινδία. Τελικά ποιες είναι οι κατηγορίες και ποιες οι χώρες προέλευσης;

Έχετε δίκιο να μπερδεύεστε! Μεγαλώσαμε γνωρίζοντας ότι η Σκωτία και η Ιρλανδία είναι οι γενέτειρες του χρυσού ποτού, αλλά δεν είναι οι μοναδικές! Στις σημαντικότερες χώρες παραγωγής συναντάμε – εκτός από Σκωτία και Ιρλανδία – τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Τα τελευταία χρόνια όμως, στο “παιχνίδι” έχουν μπει δυναμικά και χώρες όπως η Ινδία, η Ταιβάν, η Αυστραλία, η Βόρεια Ευρώπη κ.ά. Σε ό,τι αφορά τις βασικές κατηγορίες του ουίσκι είναι το Malt (Single malt, Blended Malt), το Grain (Single Grain, Blended Grain), το Blended, το Bourbon και το Rye Whisky. Η διαφορά μεταξύ των τύπων ουίσκι έχει να κάνει με την πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε, τη διαδικασία παραγωγής, τον τόπο παρασκευής του ουίσκι και τη διάρκεια ωρίμανσης.